Vai Beach

Vain ranta Itä-Kreetalla on yksi Kreetan suosituimmista paikoista ja sitä pidetään usein yhtenä koko Välimeren kauneimmista ja erityisimmistä paikoista, joka muistuttaa pikemminkin enemmän Karibiaa. Puoleensavetävintä ei kuitenkaan ole suuri upea hiekkaranta tai kristallinkirkas vesi, vaan valtava määrä palmuja, jotka ympäröivät rantaa. Vain rannalla ei puhuta vain kourallisesta palmuja, sillä kyse on kokonaisesta palmumetsästä, joka kasvaa vaikuttavasti rannan takareunalla.

Vain palmumetsä peittää 250 000 neliömetrin kokoisen alueen, mikä tekee siitä Euroopan suurimman palmumetsän. Kerrotaan, että merirosvot toivat palmut mukanaan saarelle tai että foinikialaiset purjehtijat, jotka asuttivat Kreetan tämän osan, olisivat tuoneet ne tänne. Kumpikaan ei pidä paikkaansa. Tutkijat ovat todistaneet, että Vain palmumetsässä kasvava puu on kotimaista alkuperää, kreetalaista taatelipalmua.

Vain palmumetsän ranta

Vain ranta palmumetsän äärellä on hyvin suosittu. Sen hiekka on kullankeltaista, pehmeän hiekan ja karkeamman sekoitusta. Rantaa ympäröivät kauniit kalliot, jotka samalla suojaavat sitä. Koska ranta on pienellä lahdella, sopii se erinomaisesti lapsiperheille. Ranta on hyvin hoidettu ja täysin varusteltu aurinkotuolien kera. Tarjolla on myös luonnollisia palmunlehdistä tehtyjä varjoja, mutta nämä varataan saaren suosion takia usein nopeasti. Parhaimmillaan ranta on huippusesongin ulkopuolella. Rannalla on ravintola, kahvila ja muita palveluita. Toimintaa kaipaaville tarjolla on muun muassa vesiskoottereita ja wakeboardingia.

Rannan toisessa päässä sijaitsevalle näköalapaikalle kannattaa myös tehdä kävelyretki. Lyhyt matka palkitaan reilusti kauniilla näkymällä rannalle ja palmumetsään.