Agia Pelagia

Noin 20 kilometriä Iraklionista länteen sijaitsee Agia Pelagian herttainen pieni rantakylä. Kaunis kylä tarjoaa postikorttimaisemia ja Iraklionin suunnasta saapuvalta tieltä sekä viiihtyisän rannan, joka sopii täydellisesti rauhallisiin rantapäiviin.

Ahio Pelagio on särkän suojaaman pienen lahden muotoinen ja näin suojassa aalloilta. Vesi on rauhallinen ja sopii uimiseen kaiken ikäisille. Rannalla törmää todennäköisesti Iraklionista kotoisin oleviin paikallisiin, jotka ovat tulleet vilvoittelemaan turkoosiin veteen. Ranta on alusta matala, mutta syvenee nopeasti. Hieman kauempana vedessä on pieni tasanko, joka on ihanteellinen lasten leikkeihin. Aurinkotuolit ja -varjot peittävät suurta osaa rannasta eivätkä jätä paljoa tilaa omilla rantapyyhkeillään makoilua suosiville. Aurinkotuolien vuokrauksen ohella mahdollisuuksia on erilaisiin vesiurheiluharrasteisiin. Paikalla on myös sukelluskeskus. Lahden rauhallisen veden ansiosta näkyvyys on hyvä, ja värikkäitä kaloja on helppo havaita kauempaakin kivien joukosta. Rannan suojaisan paikan ansiosta vesi pysyy lämpimänä pitkään, ja huippusesongin ulkopuolella ranta onkin tämän ja rauhallisuutensa johdosta arvostettu.

Agio Pelagia on kasvanut lahdeltaan suuremmaksi ja suositummaksi turistikohteeksi. Nykyisin rannan reunamilta löytyy useita kahviloita ja tavernoja sekä kreikkalaisin että kansainvälisin suuntauksin.
Kylässä on myös muun muassa ruokakauppa, matkailuinfo, pyörä- ja autovuokraamo, apteekki ja lääkäri, pankkiautomaatti, matkamuistokauppa ja taksitolppa. Kohtalaisesta tarjonnastaan huolimatta Agia Pelagiaa voi pitää rauhallisena kylänä, ja yöelämää ei juuri muutamia mukavia baareja lukuun ottamatta ole.

Rauhallisempia rantoja Agia Pelagian lähistöllä

Agia Pelagiaa ympäröivät kalliot ja kukkulat, ja kylän sekä pohjois- että eteläpuolella on useita pieni lahtia. Rannikolla on noin yhdeksän rantaa. Osa on hyvin pieniä ja niihin mahtuu vain kourallinen ihmisiä, toiset taas ovat hieman isompia. Näille pääsee helpoiten kävelyteitä tai mahdollisesti venettä käyttäen. Rannat sopivat heille, jotka kaipaavat isompia rantoja rauhallisempia vaihtoehtoja. Rantoja ovat pääranta Agia Pelagi tuulisen rantansa kera, Lygarian lahti, Monoaftiksen lahti, Kladissoksen lahti, Maden ranta, Psaromouran ranta, Fylakeksen ranta ja Ammoudi.

Agia Pelagion läheisiin retkikohteisiin kuuluvat jälkiminolaisen aikakauden haudat sekä kaivaukset, jotka osoittivat että kylän lähellä on sijainnit esihistoriallinen Apollonian kaupunki. Käynnissä on useita kaivauksia.