Agria Gramvousa

Gramvousan saari sijaitsee 20 kilometriä Kissamoksesta luoteeseen, Kreetan länsiosassa Gramousan niemimaata vastapäätä. Tunnettu Baloksen laguuni sijaitsee sen lähellä. Gramvousa tunnetaan parhaiten valtavan historiallisen venetsialaislinnoituksensa ansiosta. Se rakennettiin 1500-luvun alussa, purettiin 1588 ja rakennettiin uudelleen vuonna 1630. Nykyisin hyvin säilyneet rauniot kohoavat 137 korkeudelle merenpinnan ylle. Linnoitus tekee varmasti vaikutuksen - se on kolmionmuotoinen ja sen joka sivu on yli kilometrin pituinen. Käytössä ollessaan se toimi 3 000 sotilaan tukikohtana. Myös merirosvot ovat käyttäneet linnoitusta, ja legenda kertoo saarelle kätketystä aarteesta. Gramvousa on ainutlaatuinen yhdistelmä kreetalaista luontoa ja kiinnostavia legendoja ja tarinoita Kreetan myrskyisästä historiasta. Linnoitukselta aukeaa kaunis näköala horisontin yli.

Rannan läheltä löytyvä hylätty hylky antaa sekin oman säväyksensä saarelle.

Saaren eteläosassa on kaksi suurta lahtea, ja ruosteinen hylky sijaitsee hieman kauempana vedessä näiden välissä. Linnoitus sijaitsee kahden lahden länsipuolella ja on suosittu retkikohde, joka vetää puoleensa päivittäin satoja turisteja. Saaren ympäri kävely on ihana kokemus, jonka kruunaa vierailu linnoituksella ja hylyllä.

Gramvousan rantaa varjostavat korkeat tamariskit ja sen ranta on vaaleaa hiekkaa, isompia kiviä joukossaan. Vesi on selkeän turkoosia ja ihanteellista snorklaukseen. Rannalla ei ole palveluja, sillä saari muodstaa luonnonsuojelualueen. Retkiveneet tarjoavat kuitenkin juomia, pientä purtavaa sekä aurinkovarjoja vuokrattavaksi.

Gramvousan luonnonsuojelualueen eläimistö ja merikilpikonnat

Gramvousaa arvostetaan erityisesti eläimiensä ansiosta. Saarella pesii yli 100 lintulajia ja esiintyy noin 400 erilaista kasvilajia, joista kolmea ei esiinny missään muualla maailmassa. Välimerenhylkeet saapuvat saarelle synnyttämään vedenalaisiin luoliin, ja rauhoitettu merikilpikonna (Caretta caretta) esiintyy saarella, josta se etsii ruokaa.

Huomioi, että saaren erityinen luonne suojelualueena edellyttää vierailijoilta tiettyjen sääntöjen kunnioittamista. Roskaaminen, tulenteko, yöpyminen, kivien ja kasvien kerääminen sekä kaikenlainen muu saaren ekosysteemiä tai arkeologisia arvoja vaurioittava toiminta on kiellettyä.