Iraklion

Iraklion on Kreikan neljänneksi suurin ja Kreetan suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee keskellä saarta ja on muiden suurten kaupunkien tapaan hyvin vilkas ja eloisa. Täällä sijaitsee Kreetan suurin lentoasema, satama ja bussiliikenteen solmukohta. Parhaiten kaupunki kuitenkin tunnetaan historiallisista muistomerkeistä, mukavista krouveista ja kahviloista sekä yöelämän sykkeestä.

Shoppailun suhteen Iraklionista löytyvät useimmat isot kauppaketjut, mutta myös monia putiikkeja, käsityöläispuoteja sekä useita toreja. Näistä voi ostaa esimerkiksi paikallisia mausteita, oliiviöljyä, hunajaa ja ouzoa.

Seitsemän nähtävyyttä, jotka tulee kokea

1. Knossos:
Knossoksen palatsin löysi uudelleen brittiarkeologi Sir Arthur Evans vuonna 1894. Kyseessä oli aikanaan minolaisen kulttuurin hallintokeskus. Uskotaan, että palatsi rakennettiin samoihin aikoihin Egpytin pyramidien kanssa. Sensaatiomaisin löytö olivat palatsin seiniä peittäneet freskot. Useita löydöksiä ei kuitenkaan ole kyetty tulkitsemaan, kuten esimerkiksi hieroglyfikirjoituksia.

2. Arkeloginen museo:
Knossoksen tärkeimpiä arkeologisia löytöjä säilytetään nykyisin Iraklionin arkeologisessa museossa. Tässä modernissa museossa on paljon esineistöä minolaiselta aikakaudelta. Kannattaa harkita vierailua museossa ensin, tämän jälkeen suunnata Knossokselle. Tällä tavoin löydöksistä saa paremman käsityksen paikan päällä.

3. Agios Titoksen kirkko:
Pyhä Titus oli apostoli Paavalin opetuslapsi. Hän on myös Iraklionin ja Kreetan suojelupyhimys, jonka kerrotaan olevan haudattu tähän kauniiseen nimeään kantavaan kirkkoon. Kirkko sijaitsee pienen torin laidalla, ja tori kantaa niin ikään samaa nimeä.

4. Pyhän Menaksen katedraali
Yksi maan suurimmista kreikkalaisortodoksista katedraaleista, johon mahtuu jopa 8 000 ihmistä. Katedraali valmistui vuonna 1895 ja on Kreetan arkkipiispan kotikirkko.

5. Pyhän Markuksen tuomiokirkko
Kirkko rakennettiin vuonna 1239 ja se toimi joitakin vuosia Iraklionin pääasiallisena tuomiokirkkona. Nykyisin se toimii kunnallisena taidegalleriana. Rakennus on tunnettu kauniista venetsialaisesta arkkitehtuuristaan.

6. Vanha venetsialaissatama
Suosittelemme käymään kävelyllä vanhassa venetsialaissatamassa kalastusveneitä katsomassa ja entisaikojen tunnelmaa aistimassa. Alueella on runsaasti kotoisia kahviloita, joissa on mukava pistäytyä.

7. Venetsialaiset muurit
Iraklionin vanhat linnoitukset ympäröivät kaupungin vanhaa keskustaa. Niiden rakennustyöt alkoivat 1462. Muurit ovat Välimeren alueen suurimpia, ja niiden tarkoitus oli pitää ottomaanit loitolla kaupungista. Kannattaa kiivetä ylös muurille, paras näköala avautuu Martinegon bastionilta.