Iraklionin arkeologinen museo

Iraklionin keskustasta löytyy yksi Euroopan merkittävimmistä arkeologisista museoista, Iraklionin arkeologinen museo. Kyseessä on yksi Kreikan parhaista museoista ja minolaisen kulttuurin kokoelmien osalta sitä pidetään maailman parhaana. Museovierailua voi pitää pakollisena historiasta ja mytologioista kiinnostuneille. Museo tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen minolaiseen historiaan ja kulttuuriin, sisältää tuhansittain kiintoisia esineitä ja esittelee selkeästi, miten älyllisesti edistyneitä minolaiset olivat.

Museo on rakennettu katolisen Pyhän Fransiskuksen luostarin paikalle. Luostari oli Kreetan vaurain ja merkittävin ennen venetsialaismiehityksen aikaa. Se tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 1856. Jo aikaisin 1900-luvun alussa alkoivat arkeologisen museon rakennustyöt, jotka valmistuivat vuonna 1940.

Iraklionin museon näyttelyt ja esineistö

Iraklionin museon näyttelyt kattavat koko Kreetan arkeologiset alueet ja ovat järjestetty kronologisesti saaren yli 5 500 vuoden historian ajalta. Näyttelyt alkavat ruukunteon kehityksestä kivikaudelta (5000-2500 eaa.) palatsin jälkeiseen aikaan (1400-1100 eaa.) jatkuen. Tämän jälkeen ne on kategorisoitu löydösalueensa mukaisesti.

Vierailijoita viehättävät niiden yksityiskohtaiset koristelut, maalaukset, kolikot ja korut - tuhansia esineitä, jotka esittelevät minolaisen historian kiehtovaa mahtia. Erityisen maininnan ansaitsee muun muassa kuuluisa Kamareksen astia, joka on peräisin vuodelta 2 000 eaa. Painonsa puolesta sitä voidaan verrata nykyposliiniin. Mainittava on myös savilevy kaiverruksella “levy Festokselta” ja minolaiset jumalattarenkuvat. Monet löydöksistä ovat peräisin Knossokselta ja Knossoksen palatsin kaivauksista. Historiasta kiinnostuneille on suositeltavaa vierailla palatsin raunioilla saadakseen paremman kokonaiskuvan esineistön yhteydestä löytöpaikkaan.