Knossos

Antiikin ajan kaupunki Knossos sijaitsee viisi kilometriä kaakkoon Kreetan pääkaupunki Iraklionista. Kyseessä on Kreikan suurin arkeologinen löydöspaikka pronssiajalta ja upea arkeologinen kohde. Täällä voi kävellä labyrinttia muistuttavan rauniokaupungin halki ja oppia paljon Kreikan historiasta.

Kuulet kertomuksia upeista aarteista, joita alueelta löytyi kun kaivaukset 1900-luvun alussa aloitettiin. Voit tutustua Knossoksen vaikuttavaan palatsiin omillasi, mutta eniten saa irti liittymällä kiertokävelylle tai vuokraamalla oppaan, jonka johdolla voi tutustua tärkeimpiin kohteisiin. Kyseessä on erittäin suosittu matkailukohde, ja onkin suositeltavaa varata vähintään kaksi tuntia saadakseen hyvän käsityksen paikasta. Ota vettä mukaan - raunioiden keskellä tulee kuuma

Minolaiset Kreetalla

Tutkimustieto osoittaa, että ollessaan aktiivinen, Knossos toimi minolaisen kulttuurin poliittisena keskuksena. Kreikkalainen mytologia kertoo, että Zeuksen ja Europan pojan, Minoksen, palatsi sijaitsi tällä paikalla. Minolaiset olivat kiehtova kansa, joka asui Kreetalla pronssikaudella (3000 - 1000 eaa.). Kaikki viittaa siihen, että kyseessä oli hyvin menestynyt kansa. Tutkimukset kertovat ylellisestä ja koreilevasta elämästä sekä loistokkaasta arkkitehtuurista. On teoretisoitu, että kulttuurissa vallitsi matriarkaalinen valta, jossa rukoiltiin vain jumalattaria, ja että minolaiset elivät konsensusyhteiskunnassa ilman armeijaa. Toisaalta on myös spekuloitu ihmisurheilla ja jopa kannibalismilla.

Knossoksen palatsi – kiehtova rakennus

Kaivaukset osoittavat, että Knossoksen palatsin alue on ollut asuttu jo 6 000 eaa. lähtien. Palatsi itse valmistui noin 2 000 eaa., mutta se rakennettiin uudelleen noin vuonna 1 700 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen - jälleenrakennustyö vei noin 300 vuotta. Näiden raunioiden luona nykypäivänä voi vierailla. Valtavan pronssikautisen palatsin rauniota ja kaikki alueelta kaivetut aarteet tarjoavat kiehtovan katsauksen Euroopan historiaan. Suurin osa löydöksistä on nykyisin Iraklionin arkeologisessa museossa. Sen sijaan Knossoksen palatsilla voi tutustua ympäristöön. Jos olet erityisen kiinnostunut ja haluat kuvan kokonaisuudesta, yhdistä vierailu Knossoksen palatsilla museovierailuun.

Palatsi rakennettiin ajalleen erittäin kehittyneellä tavalla, ja se käsitti jopa viisi kerrosta. Palatsi koostui 1 300 huoneesta, jotka yhdistyivät toisiinsa käytävin - pinta-ala oli kokonaiset 24 000 km². Kokonaisuuteen kuului muun muassa teatteri ja suuri määrä valtavia varastohuoneita, joissa säilytettiin öljyä, kuivattua kalaa, oliiveja ja erilaisia viljalajikkeita jopa kaksimetrisissä ruukuissa. Näiden alla säilytettiin arvokkaampia esineitä, kuten kultaa ja koruja. Muut kiehtovat löydökset osoittavat, että palatsissa oli terrakottahanat juoksevalla vedellä ja maailman ehkä ensimmäinen vedellä huuhdeltava vessa. Palatsin seinillä on nähtävissä yksityiskohtaisia kuvauksia elämästä Kreetalla myöhäiseltä pronssikaudelta lähtien.

Vierailu Knossoksen antiikkisessa kaupungissa ja palatsissa ei jätä kylmäksi - pakollinen kohde kaikille historiasta ja mytologioista kiinnostuneille.