Sitia

On helppo uppoutua kuvitelmiin Kreikan lomamatkasta, jossa Stellan Skarsgårdin, Meryl Streepin ja Amanda Seyfriedin tähdittämien Mamma Mia -elokuvien laulu ja tanssi täyttävät kreikkalaisen idyllin. Jos kuitenkin tahdot nauttia Kreikan ja erityisesti Kreetan arjesta, jätä valkokankaan kuvitelman taaksesi ja suuntaa katse kohti Kreetan koillisnurkasta löytyvää Sitian satamakaupunkia kohti.

Tänne eivät suuret matkailijoden virrat vielä ole ehtineet, joten voit tutustua saaren suhteellisen tuntemattomaan osaan. Kaupunki on hyvin eloisa ja täällä tapaamasi ihmiset ovat aidon ystävällisiä. Ilmapiiriin pääsee kiinni kävelemällä katuja ja kujia ympäriinsä, istahtamalla ravintolaan ja nauttimalla aidosta Kreikasta.

Tekemistä Sitiassa

Sitia on tunnettu hyvästä ruoastaan, ja paikalliset itse kutsuvat pieniä mezedes-suupaloja tarjoavia tavernoja nimellä rakadika. Mikäli tahdot syödä paikallista ruokaa, tilaa omaties/omathies-ruokalaji. Tämä koostuu muun muassa muhennetuista sian sisäelimistä, riisistä, rusinoista ja mausteita. Myös tarjolla olevat kalaruoat ovat kokeilemisen arvoisia. Juustojen ystävien kannattaa kokeilla kermaista xygalo-juustoa. Myös jälkiruoka on kunnossa: rapea ja hunajalla kuorrutettu xerotigana-leivos on juhlaa makunystyröille. Mikäli jostakin syystä vatsasta vielä löytyy tilaa, voit päättää aterian parilla pienellä kalitsounakialla, makealla juustoleivonnaisella.

Sitian uimarannalle on myönnetty sininen lippu ja hyvin hoidettu ranta onkin yksi kaupungin ylpeyksistä. Rannalla on tarjota aktiivilomailijoille hyvät mahdolllisuudet purjelautailuun, ja seutu ylipäätään on erinomaista aktiivista lomaa kaipaavalle. Ulos luontoon halajaville tarjolla on hyviä vaellusreittejä ylhäällä vuorilla. Historiasta kiinnostuneet voivat taas tutustua useisiin luostareihin ja historiallisiin raunioihin. Hyvän yleiskatsauksen kaupungin ja alueen historiasta saa kaupungin paikallisesta museosta, Sitian arkeologisesta museosta.

Mikäli saavut tänne autolla Agios Nikolaoksesta, edessä on mahtipontinen rannikkopätkä uskomattoman kauniilla näkymillä - Kreetan vastine Kalifornian Highway One -tielle!