Spinalonga

Jos Spinalongan nimi tuntuu tutulta, mutta et osaa paikallistaa sitä kartalta, ei ihme. Saari on nimittäin hyvin tuttu niin kirjallisuudesta kuin elokuvista.

Spinalonga on täynnä historiaa, ja saarelta löytyy useita ventsialaiseen tyyliin rakennettuja muistomerkkejä. Venetsialaiset hallitsivat saarta vuodesta 1579 alkaen, jolloin Venetsia miehitti Kreetan. Vuonna 1715 ottomaanit valloittivat saaren ja pitivät sitä hallussaan aina 1900-luvun alkuun asti, jolloin oli kreikkalaisten vuoro ottaa saari haltuun. Tältä ajanjaksolta Spinalonga on tullut erityisen tunnetuksi. Kreikkalaiset alkoivat nimittäin siirtää lepraan (eli spitaaliin) sairastuneita saarelle. Enimmillään täällä asui 750 ihmistä.

Itsenäinen yhteisö

Spinalongalle oli olemassa kaksi sisääntuloreitti, joista toinen oli lepraa sairastaville. He kulkivat tunnelin läpi, jota kutsuttiin Danten portiksi.

Alkujaan spitaaliset elivät kurjaa elämää köyhyydessä, ilman hoitoa tai ruokaa. Vuosien myötä tilanne kuitenkin parani. Vaikka sairaat oli eristetty, onnistuivat he silti luomaan toimivan yhdyskunnan. Taloudellisen tuen avulla he loivat yhteisön, jossa ruokaa ja vettä oli saatavilla, samaten rajallista hoitoa. Heillä oli oma kirkko, kauppa ja jopa koulu. Mikä tärkeintä, saarella he saattoivat tavata muita samassa tilanteessa olevia. Mikäli he eivät olisi tulleet Spinalongalle, olisivat he joutuneet elämään pakosalla esimerkiksi luoliin piiloutumalla - sairaus oli tappavan tarttuva, ja ihmiset olivat peloissaan tartuntavaaran takia.

Tuntematon leprasiirtola jatkoi toimintaansa vuoteen 1957 asti, jolloin epidemia laantui, sillä antibiooteista löytyi parannuskeino sairauteen. Viimeinen Spinalongalta poistunut henkilö oli pappi. Hän jätti saaren vuonna 1962. Tämän jälkeen saari on säilynyt asumattomana.

Nykyisin Spinalonga on suosittu retkikohde restauroituine muistomerkkeineen. Saarelle ei kuitenkaan matkata ainoastaan hylätyn leprasiirtolan takia, sillä saaren uintimahdollisuudet pienine kauniine rantoineen ovat hyvät.