Chalki

Kreikan saarien maailmasta riittää ammennettavaa, tarjolla on varsinainen saarien kattaus nautittavaksi. Mikäli kaipaat aitoa ja rauhallista pientä saarihelmeä, jossa asuu vain satoja asukkaita vakituisesti, ota suunnaksi Chalki. Tämä kreikkalainen saari sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Rodoksesta länteen.

Chalki, jota kutsutaan myös Halkiksi, kuuluu Egeanmeressä sijaitsevaan Dodekanesian saariryhmään. Dodekanesian saariryhmä koostuu noin 150 saaresta, jotka muodostavat ikään kuin helminauhan Turkin rannikon edustalle. Saaret tunnetaan myös Kahtenatoista saarena. Taustalla on kahdentoista tunnetuimman pääsaaren muodostama liitto protestina Turkkia vastaan.

Saari on suhteellisen karu, ja sen maisemaa hallitsee 500-metrinen Merovigli-vuori. Menneinä pesusienten kalastuksen kulta-aikoina saari kuhisi elämää. Nykyisin kalastus ja matkailu ovat tärkeimmät tulonlähteet, eivätkä tänne matkaavat turistit etsi vauhdikkaita harrastuksia saarelta. Täällä voi sen sijaan tallustella pitkin pientä Emborion kylää kujineen, syödä hyvää ruokaa ja ihailla kuvauksellisia taloja. Ajoneuvojen puuttumisen takia saarella vallitsee rauhallinen tunnelma.

Tekemistä Chalkilla

Saaren ainoa pieni paikkakunta on Emborio, ihanaakin ihanampi ilmestys. Kylä levittäytyy kaaren muotoisena lahden ympärille Chalkin itärannikolla, ja sen viihtyisään satamaan matkailijat saapuvat laivalla. Tavallisesti Kreikkaan yhdistetään valkoiset sokeripalan muotoiset talot sinisine yksityiskohtineen, mutta täällä talojen julkisivut ovat huomattavasti värikkäämpiä.

Chalkin vierailulla kannattaa ehdottomasti kokeilla Makaronia Halkisia - tämä on kotitekoista pastaa, joka kuivatetaan auringossa.

Kuten Kreikassa niin usein, myös rannat ovat yksi syy matkustaa tälle saarelle. Osalle niistä pääsee jalkaisin, toisiin kuljetaan veneellä (calque, kuten veneiden nimi täällä kuuluu). Saaren suosituin ranta on Pontamos, jonka hiekka on hienoa ja vaaleaa. Muita vierailun arvoisia pikkurantoja ovat Kania, Giali, Gtenagia ja Areta. Näillä rannoilla hiekka ei tosin ole aivan yhtä hienoa kuin Pontamoksella. Mikäli historian siipien havina houkuttaa, kannattaa kulkea ylös Horiolle ritarilinnan raunioineen - kaupanpäällisiksi saa nauttia fantastisesta näkymästä meren yli.