Filerimos

Pinjat ja sypressit reunustavat ylös Filerimos-vuorelle johtavaa tietä. Näkymä vuorelta on upea, ja poutasäällä täältä voi nähdä aina Turkin rannikolle saakka. Antiikin aikaan täällä sijaitsi Lalyssoksen kaupunki, jonka kukoistuskausi oli 400-luvulla eaa. Kaupunki kuului saaren kolmen suurimman joukkoon. Tarinan mukaan munkki Jerusalemista nousi alueella maihin 1200-luvulla ja toi mukanaan pyhimyksenkuvan, joka suoritti ihmeen. Hän asetti kuvan kirkkoon vuorenhuipulle, ja vuoren nimeksi annettiin munkin mukaan “Filerimos”. Kun ristiretkeläiset ottivat saaren haltuunsa 1400-luvulla, rakensivat he paikalle luostarin. Luostari omistettiin Neitsyt Marialle, jumalansynnyttäjälle.

Täällä on myös Golgataksi kutsuttu kivipäällysteinen tie. Tien varrella on 14 kuvaa, joissa esitetään Jeesuksen kärsimyksiä oikealla Golgatalla. Filerimoksen Golgata päättyy 18 metriä korkealle betoniristille. Ristiä voi kiivetä ylös kierreportaita pitkin ja kokea vieläkin huimaavampi näköala merelle ja horisonttiin.

Komeat riikinkukot

Historia ja kulttuuri eivät ole ainoita Filerimoksella koettavia asioita. Täällä pääsee nauttimaan myös luonnosta. Sypressit, pinjat, villit pensaat ja kaiken keskellä värikkään kauniita höyheniään esittelevät riikinkukot. Mikäli kyllästyt kävelyyn, löytyy täältä runsaasti varjoisia paikkoja, joissa levähtää.