Dubrovnikin kaupunginmuuri

Monien mielestä Kroatian Dubrovnik on yksi maailman kauneimmista kaupungeista, ja kiistatta se erottuu joukosta. Dubrovnikin vanhaa, punaisista tiilikatoistaankin tunnettua kaupunginosaa ympäröivää muuria lähestyttäessä tunne on voimakas. Muurin ulkopuolella avautuu Adrianmeri, mikä osaltaan voimistaa kaupungin ylle avautuvaa näköalaa entisestään.

Unescon maailmanperintökohde

Vierailijat ympäri maailman matkaavat Etelä-Kroatiaan nähdäkseen tunnetun kaupunginmuurin ja nauttiakseen kaupungin ilmapiiristä. Dubrovnikin kaupunginmuuri on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1979 lähtien, mikä jo sinällään on hyvä syy matkata todistamaan sitä omin silmin.

Tunnetun muurin rakennustyö alkoi jo 1000-luvun alussa. Sen oli määrä suojella kaupunkia mahdollisilta hyökkäyksiltä. Vuosien varrella muuria on rakennettu ja vahvistettu uudelleen. Nykyisin vierailijat näkevät alkuperäisen muurin ohella myös monia siihen liitettyjä torneja, linnoituksia, siltoja ja jopa laskusiltoja, jotka yhdessä muodostava muurin kokonaisuuden. Ei ole mikään ihme, että useita Game of Thronesin kohtauksia on kuvattu tässä ympäristössä, sillä vastaavaa ei helposti muualta maailmasta löydä.

Muuri on noin kahden kilometrin pituinen ja korkeimmillaan jopa 25-metrinen. Se on leveämpi sisämaata kuin merta kohti. Nykyisin muurissa on viisi porttia. Kolme niistä aukeaa maata, kaksi merta kohden.

Pilen portti - tie vanhaankaupunkiin

Tunnetuimman portin nimi on Pilen portti (“Gradska vrata Pile” kroaatin kielellä). Se on myös suurin portti viidestä. Tästä kaupungin pääsisäänkäyntinä pidetystä portista kulkeaksesi ylität vallihaudan yli kulkevan kivisillan. Hieman ennen porttia voit nousta pitkät ja jyrkät portaat ylös, mikäli haluat kokea kaupungin ylle avautuvan upean näköalan. Sisäänpääsymaksu on noin 50 kunaa eli noin 7 euroa per henkilö.

Muurien sisäpuolella sinua odottavat viihtyisät kujat, kauniit julkisivut sekä tietenkin upea marmoripäällysteinen Stradun-pääkatu, joka tunnetaan myös nimellä Placa. Täällä voit kuljeksia tuntikausien ajan, turvassa jykevien muurien sisäpuolella.