Kroatian Lokrum

Lokrumin luonnonkaunis saari sijaitsee vain vartin laivamatkan päässä Dubrovnikista. Se on täydellinen retkikohde, mikäli kaipaat taukoa kaupungin ihmisvilinästä muutamaksi tunniksi. Lokrum on luonnonsuojelualue, joka tarjoaa vehreitä kävelyreittejä sekä upeita uimapaikkoja laguuneilla ja lahdilla. Älä unohda pulahtaa pieneen saaren eteläosassa sijaitsevaan “kuolleeseen järveen”. Nimensä järvi on saanut suuresta suolapitoisuudesta.

Mikäli tahdot uida muilla paikoilla, löytyy lahtia ja kalliorantoja ympäri koko saarta. Yksi näistä on erityisesti naturistien suosima.

Lokrum – pieni saari, iso historia

Legendan mukaan Englannin kuningas Rikhard Leijonanmieli haaksirikkoutui Lokrumille kotiinpaluumatkallaan ristiretkeltä 1100-luvulla. Dubrovnikin asukkaat pelastivat kuninkaan, minkä kiitoksena hän rahoitti kaupungin katedraalin rakennustyöt. Lokrumilla on 1000-luvulta peräisin oleva benediktiiniluostari, josta Leijonanmielen kerrotaan hakeneen suojaa haaksirikkonsa jälkeen.

Saarella on myös goottilaistyylisen basilikan rauniot ja luostari 1400-luvulta.

Pakkaa eväskori ja nauti luonnosta

Luostaria ympäröi kasvitieteellinen puutarha. Sen perusti Habsburgien suvun Maximilian Ferdinand 1800-luvulla, ja siihen kuuluu 500 erilaista puuta, kukkaa ja kasvia maailman kaikista kolkista.

Fort Royal -linnoitus sijaitsee saaren pohjoisosassa, sen korkeimmalla paikalla. Linnoituksen rakensivat ranskalaiset vuonna 1806, mutta työt viimeistelivät itävaltalaiset, jotka päättivät lyhyen ranskalaismiehityksen. Täältä avautuu fantastinen näköala koko saaren ja Dubrovnikin yli. Monet Lokrumiin matkaavat pakkaavat omat eväät mukaansa, mutta saarella toimii yksinkertainen ravintola.