Diocletianuksen palatsi

Splitissä sijaitsevassa Diocletianuksen palatsissa kävellessä tuntuu ajoittain siltä, kuin kulkisi antiikin elokuvakulisseissa. Se, että useat menestyksekkään Game of Thrones -sarjan kohtauksista kuvattiin täällä, oikeassa palatsissa, on osoitus siitä, että jopa sarjan kuvaustiimi vaikuttui näistä upeista roomalaisista rakennuksista.

Runsaan 30 000 neliömetrin suuruinen palatsi on todellakin ansainnut tittelinsä Splitin suosituimpana nähtävyytenä. Erona moniin muihin roomalaisten aikaisiin nyttemmin jo raunioituneisiin rakennuksiin on se, että tämä palatsi on yksi parhaiten säilyneistä roomalaismonumenteista koko maailmassa.

Historian havinaa Rooman valtakunnan ajoilta

Diocletianuksen palatsissa voit kuljeskella ympäriinsä ja tuntea historian siipien havinaa. Rooman keisari Diocletianuksen rakennuttama palatsi on arkkitehtuuriltaan todella vaikuttava ja kuntonsa vuoksi antaa myös historioitsijoille hyvän kuvan tuon ajan kaupunkisuunnittelusta.

Tätä vanhaa osaa Splitin kaupungista ryhdyttiin rakentamaan 200-luvun lopussa jaa. Osa palatsista rakennettiin alun perin keisarin yksityiskäyttöön, mistä myös palatsin nimi juontaa. Keisarin kuoleman jälkeen palatsin käyttötarkoitus muuttui vallitsevien poliittisten olosuhteiden vuoksi. Kaupunkilaiset saivat mm. aika ajoin etsiä suojaa palatsista kaupunkiin kohdistuvien hyökkäysten johdosta.

UNESCOn maailmaperintökohde

Vaikka palatsi on suureksi osaksi säilynyt hyvin, ovat muutamat sen rakennukset tuhoutuneet aikojen saatossa. Esimerkiksi palatsialueella on alun perin kolme temppeliä: Jupiterin temppeli sekä Venuksen ja Kybelen temppelit. Tänä päivänä temppeleistä on jäljellä ainoastaan Jupiterin temppeli, joka oli temppeleistä suurin. Alueella oli myös toimiva akvedukti, jota pitkin palatsiin toimitettiin makea vesi. Akvedukti tuhottiin muutama sata vuotta sen rakentamisesta goottien toimesta.

Jos olet kiinnostunut historiasta, kannattaa palatsivierailulle ehdottomasti varata aikaa Splitissä käydessäsi. Vuonna 1979 Diocletianuksen palatsi otettiin mukaan UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle, mikä on osoitus palatsin historiallisesta merkityksestä.