Trogir

Kroatiassa on runsaasti tutustumisen arvoisia historiallisia kohteita – toinen toistaan viehättävämpiä. Trogirin kaupunki, ja erityisesti sen vanha keskusta, kuuluvat ehdottomasti niihin. Kaupunki sijaitsee eteläisessä Kroatiassa, runsaat 30 km länteen huomattavasti tunnetummasta Splitin kaupungista länteen.

Trogirin historia ulottuu aina ajalle 200 eaa., jolloin kreikkalaiset asuttivat alueen. Myöhemmin roomalaiset valloittivat Trogirin ja vähitellen kaupungista muodostui merkittävä satamakaupunki Dalmatian alueelle. Rooman valtakauden päättymisen jälkeen kaupungin hallitsijat vaihtuivat. Useita satoja vuosia kestäneen Venetsian valtakauden vaikutukset kaupunkikuvaan ovat näkyvimmät. Useimmat Trogirin tunnetut rakennukset ovat peräisin juuri Venetsian valtakaudelta.

Ydinkeskusta omalla saarellaan – maailmanperintökohde

Trogirin tunnelma ja ilmapiiri viehättävät niin lomanviettäjiä kuin paikallisia. Osan kaupungin viehätyksestä muodostaa sen vanhan ydinkeskustan ainutlaatuinen sijainti pienellä saarella mantereen ja suuremman naapurisaaren, Čiovon, välissä. Historiallinen keskusta on täysin autoton ja se on ihana sekoitus punaisia tiilikattoja, vanhoja kivirakennuksia, mukulakivikatuja, vanhoja linnoituksia, huojuvia palmuja ja ylväitä kirkontorneja. Ja kaikkea ympäröi sininen meri ja satamalaitureissa keinuvat veneet.

Historiaa ja kulttuuria

Vanhan kaupunginkeskustan rakennukset ovat peräisin eri aikakausilta, joista jokainen on jättänyt oman leimansa kaupunkiin. Tämä on huomattu myös UNESCOssa, joka valitsi Trogirin maailmanperinkohteiden joukkoon vuonna 1997. Rakennuksista puhuttaessa, yksi nähtävyyksistä on ehdottomasti suuri Ćipiko-palatsi, joka oikeastaan koostuu kahdesta roomalaistyylisestä rakennuksesta. Toinen merkittävä rakennus on kaunis Pyhän Laurentiuksen katedraali, joka sijaitsee vanhan kaupunginkeskustan itäosassa.

Mikäli olet liikkeellä Splitin lähistöllä ja olet kiinnostunut historiasta, suosittelemme poikkeamaan myös Diocletianuksen palatsissa. Tämä tunnettu palatsi on hyvin säilynyt, roomalaisen aikakauden rakennus, joka kuten Trogirin vanha kaupunginkeskustakin, on mukana UNESCON maailmanperintölistalla.