/Kypros

Loukoumi – Afroditen makeinen

TUI, Suomi

Ensin suussa maistuu tomusokeri, joka hiljalleen sulaa pois. Sitten nenään tulvii suloinen ruusun tuoksu. Ruusu alkaa myös maistua kielen päällä. Vihdoin suun täyttää syntisen makea nautinto, joka muistuttaa marmeladia. Tältä tuntuu, kun maistaa loukoumia, joka on Kyproksen saaren oma herkku. Siellä sitä kutsutaan jumalatar Afroditen makeiseksi. Tarun mukaan Afrodite nousi merestä juuri Kyproksen lounaisosan rannalta.

Loukoumin makea historia

Afroditen makeisen tarina alkaa jo vuonna 1895. Tuolloin kyproslainen Sophocles Athanasiou aloitti loukoumin valmistuksen pienessä Geroskipoun kylässä lähellä Afroditen synnyinrantaa. Athanasiou oli matkustellut Välimerellä ja Euroopassa ja pannut merkille, että useissa maissa tarjottiin kahvin kanssa tai jälkiruoaksi aina jokin pieni makeinen, kuten Turkissa Turkish delight. Geroskipoun makeistehdas laajeni hiljalleen, ja tuotannon otti haltuunsa aina joku suvun jäsenistä. Nykyään tehdasta pyörittää George Gabriel jo neljännessä sukupolvessa.

Maistiaisia tehtaanmyymälässä

Toimitusjohtaja esittelee loukoumi-tehdastaan ylpeänä. Pienen hallin täyttävät sammiot, joissa pyörii makeata massaa eri valmistusvaiheissa. Suurin osa työstä tehdään käsin. Työntekijät kaatavat suuriin astioihin ämpäreistä hunajaa, maissimelassia ja vedestä sekä jauhosta valmistettua sidosainetta. Massaa maustetaan ruusuvedellä, sitruunan kuorella, appelsiinihapolla ja pähkinämurskalla. Valmis massa kaadetaan suuriin laakeisiin astioihin, missä se saa kovettua. Kovettunut massa leikataan käsin pieniksi kuutioiksi. Lopuksi tötteröpäiset naiset kierittävät kuutiot tomusokerissa ja latovat rasioihin. Tehtaan yläkerrassa on myymälä, mistä voi ostaa kaikkia mahdollisia loukoumin versioita. Keskellä myymälää on tiski, joka notkuu makeisia. Tuotteet on lajiteltu pöydälle värisävyjen mukaan. On vaaleanpunaista, kirkkaan vihreää, kirkkaan keltaista ja valkoista massaa. Vierailijat voivat maistaa kaikkia versioita estoitta maistelupöydältä. Makeannälkäisiä ihmisiä riittää, ja jos luokoumi ei sammuta makeannälkää, niin mikä sitten?

Hääkarkkeja maailman ääriin

Häihin loukoumi on oivallisen romanttinen makeinen. Pariskunta voi tilata tehtaalta juuri heille räätälöidyt makeiset, jotka ovat yksitellen käsin käärittyjä juuri tietynvärisiin papereihin. Posti kiikuttaa hääparille ennen h-hetkeä tuoksuvan paketin, jossa on terveiset itsensä kauneuden ja rakkauden jumalattarelta.

Loukoumi on tomusokerilla hunnutettu Kyproksen perinneherkku, joka sopii nautittavaksi makeannälkään, kahvin kanssa, jälkiruuaksi tai häämakeisena. Loukoumi on tomusokerilla hunnutettu Kyproksen perinneherkku, joka sopii nautittavaksi makeannälkään, kahvin kanssa, jälkiruuaksi tai häämakeisena.