/Kypros

Merkkipäivät Kyproksella

TUI, Suomi

Kypros huokuu lämpöä sekä erinomaisen ilmastonsa että vieraanvaraisen paikallisväestönsä ansiosta. Täällä tapoihin kuuluu viettää aikaa yhdessä, mikä tekee saaresta erinomaisen kohteen vaikka pyöreiden vuosien juhlapaikaksi koko suvun kesken.

Notkuvien pöytien ääreen

Kyproslainen sananlasku, Ospu drois thelis, on suomalaisillekin tuttu: ruokahalu kasvaa syödessä.

Tämä tuntuu erityisesti pitävän paikkansa paikallisen mezepöydän ääressä, jossa eteen saatetaan latoa peräti 15–20 ruokalajia. Näin suuri ateria on syytä nautiskella hitaasti ja jakaa koko pöytäseurueen kesken.

Paikallisista herkuista kannattaa maistaa ainakin halloumia, eli vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua juustoa, sheftaliesta, eli persiljalla maustettua lihakäärylettä, talattouria eli tsatsikintyyppistä jugurttikastiketta, joka maustetaan mintulla ja johon kurkku pikemmin pilkotaan kuin raastetaan sekä esimerkiksi kanista valmistettua stifado-pataa, johon lisätään runsaasti pikkusipulia. Lountza puolestaan on perinteikästä korianteri-viinimarinoitua possua savustettuna.

Meren äärellä kun ollaan, sen antimista etenkin mustekalaa, kalmaria ja meribassia on yleisesti tarjolla. Tuoreita kasviksia, juureksia, palkokasveja ja hedelmiä tarjotaan päivittäin.

Paikalliset viinit ovat hyviä ja aterian kyytipojaksi voi nauttia myös kyproslaista olutta. Makeata ehtoollisviini Comandariaa kutsutaan maailman vanhimmaksi viiniksi.
Kopjaste! Tervetuloa pöytään!

Rauhallinen hetki vuoristossa

Troodos-vuoriston rinteiltä avautuu Kypros, jonka luonto näyttäytyy aivan toisenlaisena kuin rantaelämää sykkivän meren rannalla. Siellä täällä näkyy pikkuruisia, viehättäviä kyliä, joissa eletään vielä perinteiseen tahtiin.

Vuorilla on runsaasti bysanttilaisia luostareita ja kirkkoja, joista monet on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Tunnetuin ja kaunein lienee Marathasan alueella sijaitseva Kykkoksen luostari, joka rakennettiin 1000-luvulla Neitsyt Marian ikonin ympärille. Luostarissa on muitakin upeita ikoneita, mosaiikkeja ja freskoja, mutta hämmästyttävin on alttariseinä, joka on vuorattu puhtaalla kullalla. Vuosittain täällä järjestetään elokuun puolivälin jälkeen uskonnolliset panigiria-markkinat.

Luostari sijaitsee noin 1 300 metrin korkeudessa Marathasan alueella Troodoksen luoteisrinteellä.

Juhla toisensa perään

Toukokuussa saarella järjestetään Anthestiria-juhla eli kukkafestivaali, jolloin kulkueet vaeltavat ainakin saaren isoimpien kaupunkien kaduilla Limassolissa, Pafoksessa ja Larnakassa. Tapahtuma juhlistaa kevään saapumista ja luonnon kauneutta sekä toisaalta muistuttaa ikiaikaisista perinteistä: muinoin Ateenassa juhla pyhitettiin Dionysokselle, hedelmällisyyden jumalalle.

Festivaaliaikaan kaupungeissa on myös kukkamarkkinoita ja erilaisia esityksiä. Suurin vetonaula on kuitenkin kukkaloistossa kylpevä paraati.

Elokuun lopulla Limassolissa vietetään viikon mittaisia viinifestivaaleja, jotka ovat suuri tapahtuma paitsi paikallisille mutta myös matkailijoille. Juhlat pitävät yllä ikiaikaista perinnettä, jossa palvottiin muun muassa viininjumala Bacchusta.

Nykyfestivaaleilla ihmiset viettävät aikaa puistoissa laulaen, tanssien sekä paikallisia herkkuja ja viinejä nauttien.

Syyskuussa Pafoksen vanhan sataman ääressä syvennytään klassiseen oopperaan Paphos Aphrodite Festivalin aikaan. Silloin musiikinystävät nauttivat keskiaikaisen linnoituksen seinien suojissa kolmipäiväisestä oopperan taiasta tähtitaivaan alla.

Aiempia produktioita ovat olleet muun muassa Verdin Otello ja La Traviata sekäPuccinin Turandot.

Kultaisten lehtien siimeksessä

Kasvien kukoistuksesta pääsee nauttimaan etenkin aivan alkukeväästä tai loppusyksystä, kun kesän kuumimmat hellepäivät ovat ohi.

Silloin on myös erinomainen hetki tutustua kyproslaiseen luontoon, joka on yllättävän monipuolinen: Kyproksella on yli 1 900 kasvilajia, joista yli 140 on kotoperäisiä. Saari tunnetaan etenkin orkideoistaan, joita kasvaa peräti 45 eri lajia.

Vuoristossa patikoidessa näkee muun muassa kyproksentammen (Quercus alnifolia), jonka parlamentti valitsi vuonna 2006 Kyproksen kansallispuuksi. Tämän tammilajin ainoa kasvupaikka on juuri Kyproksella, Troodos-vuoristossa.

Kyproksentammea kutsutaan myös kultatammeksi, mikä juontaa ainavihantien vihreiden lehtien alapinnan kullankeltaisesta sävystä. Puuaines on kovaa, ja siitä tehtiin aiemmin muun muassa kävelykeppejä ja ovenkahvoja.

TEKSTI: KATRI VIRTANEN, SUSANNA HAANPÄÄ, Otavamedia

Kyproslaiset viinit ovat hyviä. Makeaa Comandaria-viiniä kutsutaan maailman vanhimmaksi viiniksi. Kyproslaiset viinit ovat hyviä. Makeaa Comandaria-viiniä kutsutaan maailman vanhimmaksi viiniksi.