Cape Greco

Kyproksen koilliskärjessä noin 10 kilometrin päässä Agia Napasta sijaitsee Cape Grecon pieni niemimaa. Cape Greco koostuu kansallispuistosta vaellusreittiensä, upean luontonsa, näköalapaikkojen, pienen majakan, kappelin ja muutamien rantojen kera. Täältä löydät vaihtelua muutoin turistien täyttämälle rantojen ja auringon Kyprokselle. Cape Greco on Kyprokselle epätyypilliseen tapaan melko koskematon ja rauhaisa paikka, jossa voi sekä uida tummanturkoosissa vedessä että nauttia satumaisesta luonnosta. Vesi on uskomattoman selkeää: näkyvyys on jopa 40 metriä.

Jos tahdot nauttia lomallasi liikunnasta, kansallispuistossa vaeltaminen on suositeltavaa. Cape Grecon kansallispuistossa on yhdeksän eri vaellusreittiä, jotka kulkevat katajikkojen ja pinjojen lomassa. Jylhän luonnon ja kristallinkirkkaan veden näköalat ovat upeita. Suurin osa reiteistä on helppokulkuisia, ja niiden kulkeminen vie puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Vaellusreittien varrella voi nähdä monia alueelle erityisiä maamerkkejä. Myös pyöräily on suosittua tässä kansallispuistossa.

Tekemistä Cape Grecossa – seitsemän vinkkiä

Cape Grecon maamerkkeihin kuuluvat:

1. Kamara Tou Koraka

Tämä on Kyproksen komein kivimuodostelma, luonnollinen kivisilta joka luo kauniin kehyksen näkymälle kohti merta.

2. Meriluolat

Koko rantaviiva Agia Napasta aina Cape Grecon niemelle on toinen toistaan syvempien luolien ryydittämä - jotkut yltävät jopa yli 70 metriä maanpinnan alle. Niin kutsutut Salakuljettajien luolat ja Linnan luolat kuuluvat upeimpiin. Jos meri on tyyni ja vuorovesi alhaalla, voi moniin luolista kävellä tai uida. Täällä on myös upeat snorklausmahdollisuudet, ja monet veneet tekevät pysähdyksiä sukeltamista varten.

3. Monachus Monachus -kaari

Tämä kaaren muotoinen kristallinkirkkaan veden yli kohoava kalliomuodostelma toteuttaa legendan mukaan toiveen, mikäli kaksi ihmistä suutelee toisiaan sen päällä ja toivoo jotakin. Ei olekaan ihme, että tämä “silta” on suosittu hääparien kuvauskohde - todennäköisesti törmäät vastanaineisiin täällä vieraillessasi. Kalliokaarta kutsutaan tavallisesti “hääsillaksi” tai “rakkauden sillaksi”. Olivatpa sitten hääkuvat mielessä tai eivät, kannattaa luonnonsiltaa käydä joka tapauksessa katsomassa. Erityisen kaunis se on auringonlaskun aikaan.

4. Agioi Anargyroin kappeli

Yksi kansallispuiston harvoista rakennuksista on pieni valkoinen kappeli sinisellä holvikatolla, Anargyroi. Kappeli on omistettu kaksoisveljille, joiden kerrottiin osaavan parantaa sairaita - ja tämän he tekivät vieläpä täysin ilmaiseksi. Myös täällä voi törmätä valkoisen kirkon, jylhien kallioiden ja smaragdinvihreän kirkon kauniin yhdistelmän edustalla hääkuvia otattaviin pareihin. Pienet portaat johtavat kappelilta alas kohti vettä. Täällä sijaitsee luola, joka on aiemmin toiminut suojana kalastajille. Siellä kerrotaan virtaavan pyhää vettä.

5. Konnoksen ranta

Alueen tunnetuin ja Kyproksen yksi kauneimmista rannoista, Konnoksen ranta, sijaitsee kansallispuiston pohjoisessa osassa. Se on 200 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Ranta on hyvin suojassa tuulelta ja aalloilta. Tälle kauniille rannalle pääsee helposti autolla, pyörällä tai jalan - myös alueen vaellusreittejä pitkin. Konnoksen rannalla voit nauttia kultahietikosta ja selkeästä turkoosista vedestä. Palvelutarjonta on hyvää, sisältäen aurinkotuolit ja vesiurheilumahdollisuudet.

6. Kykloopin luola

Lyhyen kävelymatkan päässä Konnoksen rannalta sijaitsee Kykloopin luola. Tämä on suuri maanalainen luola, jossa on 3-4 huonetta. Niin isot kuin pienet tutkivat luolaa mielellään – lisäksi sinne pääsee melko helposti, sillä kävelymatka rannalta on helppo.

7. Rauhanmonumentti

Korkealla kalliotasanteella meren yllä sijaitsee rauhanmonumentti, joka tuo oman ulottuvuutensa kauniille näköalapaikalle.