Patikointia Kyproksella

Jos luulit, että Kypros koostuu vain rannoista ja rantalomakohteista, on sinulla vielä paljon nähtävää ja koettavaa saarella. Setrimetsiä, laaksoja, jylhiä rantakallioita ja hyvin hoidettuja patikkapolkuja ympäri saaren. Tässä artikkelissa keskitymme kolmeen tärkeimpään patikointialueeseen – vehreään Troodosvuoristoon sekä Cape Grecon ja Akamasin niemiin.

Vaelluksia Troodosvuoristossa

Mikä upea kontrasti kuivaan ja kuumaan etelärannikkoon! Vehreys ja virkistävä ilmasto korkealla tekevät Troodosvuoristosta keitaan, jota ei kenenkään Kyproksella lomailevan kannata jättää väliin. Erityisesti kun lisätään joukkoon vielä viehättävät vuoristokylät, viinitilat ja yhdeksän pientä kirkkoa, joiden bysanttilaiset seinämaalaukset ovat nostaneet ne Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Patikkapolkuja – 14 mahdollisuutta

Troodosvuoristossa on 14 merkittyä patikkapolkua – pituudeltaan ja vaikeusasteeltaan erilaista. Mukavista kävelyistä mäntymetsässä muutaman tunnin vaativiin kokopäivävaelluksiin. Voit esimerkiksi patikoida vesiputouksille kuten Kaledonia ja Milomeris, kiertää lenkin korkeimman huipun – 1 951 m korkeuteen kohoavan Olympos-vuoren – ympäri tai kulkea Kulttuuripolun kahden maailmanperintökirkon – Panagia tou Arakan ja Stavros tou Agiasmatin välillä.

Hiihtoa ja viinitiloja

Ylhäällä, Olympos-vuoren korkeimmalla huipulla, on niin viileää, että talvisin siellä sataa lunta. Vuorella kulkee hiihtohissi ja käytössä on kaksi rinnettä tammi-maaliskuussa. Mutta todennäköisesti olet täällä aivan muuhun vuodenaikaan, joten suosittelemme hiihtämisen sijaan alueen viinitarhoja, jotka ovat avoinna tutustumiskäyntejä, tuotteiden myyntiä ja lounaspalveluita varten. Esimerkkeinä Ktima Gerolemo Omodoksen kylässä ja Vouni Panagian kylässä.

Patikointia Cape Greco -niemellä

Cape Grecon niemi on kokonaisuudessaan kansallispuistoa. Matkailijoiden onneksi tämä kansallispuisto sijaitsee varsin lähellä – Agia Napan ja Fig Tree Bayn lomakohteiden välissä Kyproksen kaakkoisrannikolla. Jos asut jommassa kummassa, vie matka vuokra-autolla kansallispuistoon vain noin 20 minuuttia.

Cape Grecon karu kauneus

Cape Grecon luonto on karua, lämmin ja kuiva ilmasto estää kasvillisuutta nousemasta yli polvenkorkeuden. Siksi näkymät yli tasangon ja kimaltavan meren ovat esteettömät. Joskus vaelluspolku kulkee matalakasvuisten pensaiden keskellä, joskus paljailla hiekkakivikallioilla. Uimiseen sopivat kalliot ovat aina lähellä, joten virkistävä uintipulahduskin kesken patikkaretken on mahdollinen.

Luonnon oma veistospuisto

Juuri hiekkakivimuodostelmiensa vuoksi Cape Greco on nimetty kansallispuistoksi. Moniin paikkoihin on muodostunut äkkijyrkkiä kallioita, luolia ja luonnon holvikaaria – paikkoihin, joissa meri ja maa kohtaavat. Täältä saat siis takuuvarmat otokset Instagramiin! Polut ovat hyvin hoidettuja ja niiden varsilla on taukopaikkoja ja penkkejä, joissa voi lepuutella jalkoja, sekä opastukset erityisille nähtävyyksille, kuten Palathkia-luolille ja kauniille rauhamonumentille lähellä niemen ulointa kärkeä.

Vaella Akamaksen niemellä

Nyt olemme saapuneet Kyproksen läntisimpään osaan, kauniille ja villille niemelle Pafoksen pohjoispuolelle. Niemi on luonnonsuojelualuetta ja lähes rakentamatonta. Cape Grecoon verrattuna niemi on vehreämpää ja mäkisempää vuorenharjanteen laskeutuessa pehmeästi niemen keskiosassa. Kalkkipitoisen kallioperän johdosta monet harvinaisemmatkin kukat viihtyvät täällä.

Adoniksen vesiputous ja Avakas-rotko

Akamasta halkovat soratiet ja vanhat aasipolut, joita pitkin on helppo kävellä aina niemen kärkeen saakka – ken sinne asti jaksaa. Muista varata mukaan auringolta suojaava hattu ja paljon vettä!
Lähempänä sivilisaatiota sijaitsee kaksi muuta alueen tärkeää nähtävyyttä: Adoniksen vesiputous – vehreyden keskellä kuin luola, ja upea Avakaksen rotko, jossa tunnet varmasti itsesi pieneksi toisiinsa nojaavien kallioseinämien keskellä.

Lue TUIn lomakohteista ja hotelleista Kyproksella »