/Isla de Holbox

Holbox on pieni pala idylliä

TUI, Suomi

Jukatanin niemimaan edustalla sijaitseva Holboxin saari on pieni, idyllinen ja alkuperäinen. Leppoisalta saarelta ei tekisi mieli lähteä pois.

– Tervetuloa Holboxin saarelle! toivottaa paikallisoppaamme Gustavo Morettiloisesti.
Olemme matkanneet puolen tunnin matkan mantereelta kalastajaveneellä aurinkoisessa mutta merituulen viilentämässä säässä. Satama ei ole suuri, mutta ei ole saarikaan. Pitkulainen Holbox on 40 kilometriä pitkä ja vain 2 kilometriä leveä.

Morett järjestää matkatavaramme sukkelasti taksiin, joka ei suinkaan ole perinteistä mallia. Täällä kuljetaan moottoroiduilla golfautoilla, ja vastaantulijoita tervehditään iloisesti. Saaren kaikki tiet ovat päällystämättömät ja mukavan kuoppaiset.

Rantaviiva hallitsee

Sightseeing saaren keskustassa paljastaa palan alkuperäistä Meksikoa. Vaikka saari nykyään elääkin kalastuksen lisäksi myös matkailusta, idylliä ei ole pilattu täydellisillä rantabulevardeilla ja turistikrääsää myyvillä kaupoilla.

Keskusaukion ympärillä on värikkäitä rakennuksia ruokakauppoineen ja ravintoloineen. Myös koruja ja vaatteita myydään, mutta niiden vuoksi saareen tuskin kannattaa tulla. Kukaan ei tyrkytä tuotteitaan, ja lapset juoksentelevat sekä leikkivät kaduilla huolettomasti.

Saarta hallitsee kilometrien mittainen valkoinen hiekkaranta. Saarella on parisenkymmentä toinen toistaan idyllisempää hotellia, ja me majoitumme bungalow-tyylisiin huoneisiin aivan meren tuntumassa. Kaikkialla on hiljaista ja rauhallista.

Keskustaan on matkaa nelisensataa metriä, ja matka taittuisi kävellen rantaa pitkin hetkessä. On kuitenkin hauska kokeilla golfautoa ja ajaa keskustaan.

Matka merelle

Pääsemme tutustumaan veneretkellä mantereen puolella sijaitsevaan Yalahau-nimiseen paikkaan. Mangrovemetsän keskellä on lähde, jossa voi uida. Bongaamme krokotiilin, joka häviää rämeikköön. Auringossa paistattelevat iguaanit sen sijaan antavat kuvata itseään.

Ankkuroimme veneen Meksikonlahdelle kalastaaksemme lounasta. Veneen miehistö, Alejandro ja Fabio, opastavat siiman ja koukun kanssa.

Matka jatkuu Isla Passion -saarelle, jossa miehistö perkaa kalat. Luonnonkaunis intohimon saari on saanut nimensä siitä, että holboxilaiset nuoret tulevat tänne kuhertelemaan. Pientä saarta kiertää valkoinen hiekkaranta, ja sen ainoa rakennus on näköalatorni.

Nautimme cevicheä eli limetillä marinoitua kalaa maissilastujen ja guacamolen kera. Kotimatkalla koukkaamme Isla Pajaroksen eli lintusaaren kautta bongaamaan flamingoja ja pelikaaneja.

TEKSTI: JAANA KALLIOKOSKI, Otavamedia

Holboxin tunnusomainen näkymä on valkoinen hiekkaranta, joka jatkuu kilometritolkulla. Holboxin tunnusomainen näkymä on valkoinen hiekkaranta, joka jatkuu kilometritolkulla.