/Meksiko

Meksiko – elämyksiä kaikille aisteille

TUI, Suomi

Meksikon Karibianmeren rannikkoa ei suotta kutsuta Riviera Mayaksi. Huikean turkoosina lainehtiva meri, letkeä rantaelämä, kuhisevat rantakadut ja viihtyisät pikkukylät tarjoavat elämyksiä kaikille asteille.

Riviera Maya on kuuluisa arkeologisista nähtävyyksistään, värikkäistä käsitöistään, herkullisesta ruuastaan, ainutlaatuisesta luonnostaan ja elävästä maya-kulttuuristaan.
Yöelämästä ja vilkkaista rantakaduista viehättyneiden valinta on Playa del Carmen, jossa juhlat jatkuvat ympäri vuorokauden. Rantaa myötäilevältä Quinta Avenidalta löytyy viihtyisiä baareja, kauppoja ja ravintoloita.

Jukatanin niemimaa on turvallinen ja huoleton lomakohde myös lapsiperheille. Perheiden kannattaa suunnata Playa del Carmenin lähellä sijaitseviin, rauhallisempiin täyden palvelun all inclusive - hotelleihin.
Lapsille on tarjolla useita erilaisia teemapuistoja. Suosituin on Xcaret, joka on Meksikon eri osavaltioiden kulttuuria esittelevä laaja puistoalue. Vauhdikkaampaa menoa tarjoaa seikkailupuisto Xplor. Vesileikeistä innostuneiden kannattaa suunnata laguunilla sijaitsevaan Xel-Há- puistoon tai pitkien liukumäkien Wet’n Wild -vesipuistoon.

Yksi alueen ehdottomista vetonauloista on snorklaus, sillä Cancunin edustalla sijaitsee maailman toiseksi pisin koralliriutta. Snorklausta kannattaa kokeilla myös maanalaisessa kalkkikiviluolassa, cenotessa, joita alueella on lukuisia. Luolassa sukeltaminen tuntuu siltä kuin lentäisi.

Suosituimpia mayanähtävyyksiä ovat Karibianmeren rannalla sijaitseva Tulum, viidakon kätköistä löytyvä Cobá ja Ek’ Balam. Paikallisoppaan mukaan vanhat mayakaupungit eivät olleet koskaan asuttuja, vaan ne toimivat seremoniakeskuksina. Ek’ Balamissa pääsee vielä kiipeämään korkeimman pyramidin huipulle, jolta avautuu huikea näkymä yli viidakon.

Rauhaa ja luontoelämyksiä etsiville Isla Holboxin paratiisisaari on varsinainen helmi. Hiekkarannalla lentelee pelikaaneja ja raukeat pikkuliskot lekottelevat auringossa. Iltaisin kylän ravintoloissa voi nauttia meren herkkuja kuten hummeripitsaa ja kuunnella paikallisten muusikoiden soittoa.

Holboxista kannattaa käydä mantereella sijaitsevalla Rio Lagartosin luonnonsuojelualueella. Siellä voi bongata krokotiileja, flamingoparvia ja harvinaisia lintulajeja. Helmikuun alussa saaren kuoppaiset hiekkatiet täyttyvät karnevaalihumusta. Varsinainen kuhina alkaa kun valashait saapuvat toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saaren edustalle. Silloin niiden kanssa pääsee pulikoimaan varta vasten järjestetyillä retkillä.

Tulisia makuelämyksiä

Kokeile ainakin suklaasta ja chilistä valmistettua ruskeaa mole poblano -kastiketta, jota tarjoillaan esimerkiksi kanan tai lihan kanssa sekä juustolla täytettyjen enchiladojen, eli maissirullien kaverina.
Perinteinen meksikolaisherkku on myös Pueblasta kotoisin oleva chile relleno, juustolla ja lihalla täytetty mieto chilipaprika. Kannattaa maistaa kaktuksenlehtiä, nopales, joista tehdään muun muassa juustolla höystettyä salaattia.

Käsitöitä tuliaisiksi

Suosittuja tuliaisia ovat riippumatot, värikkäät saviastiat, kirjaillut paidat ja mekot sekä kankaat. Paras käsitöiden ostopaikka on Yucatánin osavaltion siirtomaatyylinen pääkaupunki Mérida.
Cancunista löytyy paikallisia käsitöitä myyviä toreja, joista suosituin on Mercado 28. Cancunin jättimäisistä ostoskeskuksista löytyy myös meksikolaisia, eurooppalaisia ja amerikkalaisia merkkiliikkeitä.

Paratiisi meren rannalla

Holboxin saarella sijaitseva Villas Paraiso del Mar -hotelli on nimensä mukaisesti paratiisi meren rannalla.
Hotellin omistajat ovat halunneet vaalia ekologisia arvoja ja paikallisuutta. Joka keskiviikko järjestettävä meksikolainen ilta on aidosti meksikolainen paikallisine bändeineen ja notkuvine ruokapöytineen.
Tyylikkäässä sisustuksessa yhdistyvät aaltojen valkoiselle hiekalle huuhtomat simpukat ja meksikolaiset kirkkaat värit. Halutessaan rannalla voi nauttia myös romanttisesta illallisesta tai rentouttavasta hieronnasta.

Ihmeiden Chichén Itzá

Alueen suurin ja tunnetuin arkeologinen nähtävyys, Chichén Itzá, oli mayojen vilkas seremoniakeskus vielä 600-luvulla.

Korkein porraspyramidi Kukulcán kohoaa 25 metrin korkeuteen. Kuten kaikki mayarakennukset, sekin on rakennettu heijastelemaan taivaankappaleiden liikkeitä. Alueelta löytyy myös El Caracol -observatorio, josta käsin mayat tarkkailivat tähtitaivasta.

Mayojen jälkeläiset elävät bambunlehväkattoisissa ja ovettomissa taloissa Jukatanin niemimaan pikkukylissä. Retkellä Chichén Itzáan pistäydytään usein vierailulla tavallisessa maya-perheessä.

TEKSTI: VENLA HIIDENSALO, Otavamedia

Meksikon-lomalla cenotet kannattaa laittaa to-do-listalle! Vierailu luolassa on ikimuistoinen elämys. Meksikon-lomalla cenotet kannattaa laittaa to-do-listalle! Vierailu luolassa on ikimuistoinen elämys.