/Meksiko

Monipuolinen Meksiko lumoaa

TUI, Suomi

Meksiko valloittaa lomailijan monipuolisuudellaan. Maan kaakkoiskulmassa sijaitseva Jukatanin niemimaa on tunnettu aurinkorannoistaan, arkeologisista kaupungeistaan ja tietenkin maya-kulttuuristaan.

Riviera Maya on Jukatanin niemimaan auringonpalvojien paratiisi. Valkoinen hiekkaranta huojuvine kookospalmuineen ulottuu 150 kilometrin pituisena aina Cancunista Tulumiin asti. Rannikolla on toinen toistaan tyylikkäämpiä hotelleja, joista erityisesti all inclusive -hotellit ovat lapsiperheiden mieleen.
Karibianmeri välkehtii turkoosinsinisenä ja hämmästyttävän kirkkaana. Tämä johtuu alueen kalkkipitoisesta maaperästä, joka suodattaa sadeveden tuhansiin cenoteihin, eli makeaa ja suolaista vettä sisältäviin kaivomaisiin muodostumiin. Niitä niemimaalla on tuhansia.

Riviera Mayan edustalla sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista koralliriutoista, The Great Mayan Reef. Sinne voi uida tai snorklata rannalta. Esimerkiksi Akumalin kylässä sijaitseva Half Moon Bay -ranta on yleisölle auki, ja sinne pääsee bussilla tai taksilla.

Snorklatessa voi nähdä merikilpikonnia ja lukuisia värikkäitä kaloja, kuten rauskuja, papukaijakaloja, meksikonpiraijoita, barrakudia ja lehtikaloja. Kohde sopii myös aloittelevalle snorklaajalle.

Uimaan delfiinien kanssa

Xcaret-luonnonpuisto on kokemisen arvoinen koko perheen paikka. Sinne kannattaa varata kokonainen päivä, sillä siellä on runsaasti erilaista tekemistä.

Puistossa näkee trooppisia kasveja, perhosia ja eläimiä, ja esimerkiksi puumat sekä jaguaarit asustavat omassa saaressaan. Siellä voi tutustua myös mayaintiaanien kulttuuriin, rituaaleihin ja käsitöihin.
Aluetta kiertää maanalainen joki, jota pitkin voi snorklailla. Halukkaat voivat myös uida delfiinien ja haiden kanssa.

Illan pimetessä katetun areenan valtaa uskomaton show, joka vie katsojan läpi Meksikon värikkään historian alkaen mayaintiaanien rituaaleista aina erilaisten kansallistanssien saloihin.

Delfiinien kanssa voi uida myös Delphinus Riviera Maya- ja Delphinus Dreams Cancun -puistoissa. Lempeiden ja ystävällisten nisäkkäiden kanssa uiminen on ainutlaatuista: ne esimerkiksi siivittävät uimarin jalkapohjista pystyliitoon veden pinnalla.

Rantaelämää ja tortilloja

Riviera Mayan suurin matkailukohde on Cancun, joka sijaitsee alueen pohjoispäässä. Kaupungissa on ranta- ja iltaelämää, mutta myös hyviä ostosmahdollisuuksia.

Täysin toisentyyppinen lomakohde on pieni ja rauhallinen Holboxin saari, jonka voi yhdistää lomailuun esimerkiksi Playa del Carmenissa, Maya Rivieralla sijaitsevassa suositussa lomakaupungissa.

Noin 200 000 asukkaan Playa del Carmenin keskusta on tiivistynyt muutaman korttelin sisään. Rannan suuntaisesti kulkeva pääkatu, viides Avenue, on täynnä elämää muotiputiikkeineen, ravintoloineen, koruliikkeineen ja baareineen.

Myyjät huutelevat iloisesti hola señora tai hola amigo saadakseen huomion ja esitelläkseen tuotteitaan. Ihmiset ovat tavattoman ystävällisiä ja palvelualttiita, vaikka ihan kaikki eivät englannin kieltä taidakaan.

Vilkasta yöelämää

Kaupungissa on vilkas yöelämä, mikä on erityisesti nuorten ja pariskuntien mieleen. Ranta-alue sisältää lukuisia lounge-baareja ja yökerhoja.

Upea kokemus on illallinen rannalla sijaitsevassa ravintolassa varpaat upotettuna hiekkaan ja meren aaltojen pauhatessa ihan lähellä. Rannalla voi nähdä kuhertelevia pariskuntia yötaivaan alla.
Kaupungissa hintataso vaihtelee melkoisesti. Lähempänä keskustaa ja rantaa sijaitsevat ravintolat ovat luonnollisesti kalliimpia kuin paikallisten suosimat, hieman kauempana olevat paikat.

Illallinen tyylikkäässä rantaravintolassa maksaa alku- ja ruokajuomineen noin 400 pesoa (noin 24 euroa), kun taas paikallisten suosimassa ruokapaikassa voi selvitä alle sadalla pesolla (noin 6 euroa). Molempia kannattaa kokeilla.

Rituaaleja ja kulttuuria

Meksikoon matkaava ei voi välttyä törmäämästä mayakulttuuriin, ja monille mayat ovatkin pääsyy matkustaa Meksikoon. Mayojen historia ulottuu ainakin 3 000 vuoden päähän, ja sitä on tutkittu Jukatanin niemimaalla sijaitsevissa rauniokaupungeissa.

Ehkä tunnetuin rauniokaupunki Chichén Itzá valittiin maailman seitsemän ihmeen joukkoon. Alueen maamerkki on 24 metriä korkea pyramidi, Kukulcánin temppeli, jonka huippua koristaa pienempi temppeli.

Mayat ovat kuuluisia seremonioistaan. Valtava, 160 metriä pitkä ja 55 metriä leveä pok-ta-pok-kenttä on yksi todistus tästä. Pok-ta-pokissa joukkueet mittelevät toisiaan vastaan ja pelin tarkoitus oli saada vartalon ja mailan avulla 4–6 kilogramman painoinen raakakumipallo rinkulasta läpi.

Pok-ta-pokissa kysymys ei ollut suinkaan viihteellisestä pelistä, vaan tärkeästä rituaalista: voittajajoukkue tai joku joukkueesta uhrattiin jumalille. Mayakulttuurissa jumalalle uhraaminen oli suuri kunnia, ja pojat kasvatettiin pienestä pitäen tähän tehtävään.

Jukatanin niemimaalla on myös muita mayakaupunkeja. Vähemmän tunnettu Tulumin rauniokaupunki sijaitsee Kariabianmeren rannalla. Kauniisti hoidettu ja restauroitu alue on näkemisen arvoinen upeine temppeleineen. Alueella sijaitsee myös upea uimaranta.

Cobán sanotaan olevan yksi kiinnostavimmista arkeologisista nähtävyyksistä Jukatanin niemimaalla, ja myös siellä voi nähdä todisteita mayojen sivilisaatiosta.

TEKSTI: JAANA KALLIOKOSKI, Otavamedia

Chichén Itzá, oli mayojen vilkas seremoniakeskus vielä 600-luvulla. Korkein porraspyramidi Kukulcán kohoaa 25 metrin korkeuteen. Chichén Itzá, oli mayojen vilkas seremoniakeskus vielä 600-luvulla. Korkein porraspyramidi Kukulcán kohoaa 25 metrin korkeuteen.