/Sri Lanka

Kokeile hyvän olon ayurvedaa Sri Lankalla

TUI, Suomi

Jos matkustaa Sri Lankalle asti, kannattaa kokeilla ayurvedaa, elämän tiedettä, joka hoivaa niin kehoa kuin mieltäkin.

Ayurveda-nimitys tulee sanskriitin kielisistä sanoista AYUR (elämä) ja VEDA (tiede), eli se tarkoittaa elämän tiedettä. Tämän perinteisen hoitojärjestelmän periaatteet on voitu jäljittää tuhansien vuosien taa.

Ayurvedan oppien mukaan terveys tarkoittaa sitä, että keho, mieli ja sielu ovat tasapainossa ja hoidoilla pyritään vahvistamaan tätä tasapainoa. Oppi perustuu terveyden ylläpitämiseen ja ihmisen näkemiseen kokonaisuutena – ei sairauksien tai yksittäisten oireiden hoitamiseen.

Yrttijuomilla eroon kuona-aineista

Hoito voi olla joko sisäistä tai ulkoista – yleensä aloitetaan sisältäpäin. Oikealla ravinnolla ja sen antamalla perusenergialla on erittäin tärkeä osuus ayurveda-hoidoissa. Lääkäri saattaa määrätä esimerkiksi ikiaikaisista yrteistä uutettuja yrttijuomia, jotka poistavat kehosta kuona-aineita.

Erilaisia hoitavia rohtoja tunnetaan viitisen tuhatta. Esimerkiksi meille mausteina tuttuja kanelia, pippuria, sahramia, vaniljaa, inkivääriä ja currya käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Tärkeä osa hoitoa on erilaiset yrttihieronnat, kuorinnat ja höyrykylvyt. Myös jooga ja meditaatio kuuluvat sen osaksi.

Loma ayurvedan tahtiin

Ayurvedaa opetetaan paikallisissa yliopistoissa klassisen lääketieteen rinnalla. Ayurveda-lääkäriksi valmistuminen vie kuutisen vuotta, ja praktiikoita valvotaan tiukasti.

Ayurveda-pisteitä löytyy Sri Lankalla lähes joka kadunkulmasta. Myös monien hotellien spa-osastoilla on tarjolla ayurveda-hoitoja.

Halutessaan ayurvedan tahtiin voi viettää vaikka koko loman. Tällöin alkulomasta käydään lääkärin vastaanotolla kartoittamassa lähtötilanne ja saamassa itselle sopiva hoito-ohjelma. Toki hoidoista voi nauttia vain kerta-annoksinakin – hemmotteluna, josta jää kokonaisvaltaisen hyvä olo.

Hotellivinkit ayurveda-hoidoista kiinnostuneille:

Ranweli Holiday Village TTT+
Eco-hotelli Ranweli Holiday Villagessa on oma ayurveda-keskus, jossa voi nauttia monista eri hoidoista ja hieronnasta.

Centara Ceysands Resort & Spa TTTT
Hotelli Centara Ceysandsin Spa Cenvareessa pääsee lataamaan akkuja Sri Lankan pitkien perinteiden mukaisissa yrttihoidoissa sekä hieronnassa.

Riu Sri Lanka TTTT+
Riu Sri Lanka on upouusi 24 h All Inclusive -hotelli, jossa palvelun, ruokien ja juomien laatu on korkea. Ekstrahemmottelua lomalle saa hotellin span hoidoissa.

<span>Oikealla ravinnolla ja sen antamalla perusenergialla on erittäin tärkeä osuus ayurveda-hoidoissa. Lääkäri saattaa määrätä esimerkiksi ikiaikaisista yrteistä uutettuja yrttijuomia, jotka poistavat kehosta kuona-aineita.</span> <span>Oikealla ravinnolla ja sen antamalla perusenergialla on erittäin tärkeä osuus ayurveda-hoidoissa. Lääkäri saattaa määrätä esimerkiksi ikiaikaisista yrteistä uutettuja yrttijuomia, jotka poistavat kehosta kuona-aineita.</span>