/Thaimaa

Chiliä ja sitruunaruohoa Thaimaassa

TUI, Suomi

Herkullinen ruokapöytä tulvii makuja, tuoksuja ja värejä. Maukkaasta ateriasta kokoonnutaan nauttimaan suuressa seurueessa perheen ja ystävien kanssa.

Thaimaan trooppinen ilma täyttyy aromaattisesta yrttien ja mausteiden tuoksusta. Opit pian erottamaan kimarasta ainakin korianterin, basilikan, inkiväärin, paistetun chilin ja sitruunanlehden aromit. Ne kuuluvat tyypilliseen thaikeittiöön ja antavat ruuille omaleimaisen makunsa.

Hyvä ruoka ja syöminen ovat elämänmyönteisille thaimaalaisille tärkeä asia. Ateria nautitaan ja siitä myös keskustellaan mielellään suuressa seurueessa, yhdessä perheen sekä ystävien kanssa. Päivän pääateria syödään yleensä iltaisin.

Lähtökohtana monipuolisuus

Thaimaalaista ateriaa ei jaeta suomalaiseen tapaan erillisiin, tietyssä järjestyksessä syötäviin ruokalajeihin. Sen sijaan kaikki ruokalajit tuodaan pöytään samalla kertaa, jotta jokainen voi valita runsaasta tarjonnasta mieleistään syötävää.

Eri ruokalajien ryhmittelyn ja yhdistelyn lähtökohtana on tasapainoinen monipuolisuus. Thairuuan pitää olla samalla kertaa tulista, hapanta, makeaa ja suolaista. Mieto ruoka täydentää voimakkaanmakuista, grillattu höyrytettyä ja nestemäinen pureskeltavaa.

Ateriakokonaisuuteen kuuluu lähes poikkeuksetta keitto, erilaisia paistettuja ja höyrytettyjä liharuokia, merenantimia, kasvisruokia, curryruokia, muutama tulinen kastike sekä iso kulhollinen riisiä.

Kastikkeistaan kokki tunnetaan

Thaimaalaisen aterian tärkein perusaines on riisi. Sen merkitystä aterialla kuvaa hyvin se, että Thaimaassa on useita syömiseen liittyviä sanontoja, joissa riisi tavalla tai toisella mainitaan.

Eri osissa maata suositaan erityyppistä riisiä: pohjoisessa ja koillisessa käytetään pyöreäjyväistä tahmeaa riisiä, kun taas keski- ja eteläosissa syödään eniten pitkäjyväisempää jasmiiniriisiä.

Myös nuudelit kuuluvat moneen thaiateriaan. Sekä vehnä- että riisinuudeleita käytetään, mutta riisinuudeliruokien valikoima on huomattavasti laajempi.

Erilaiset kastikkeet ja tahnat kuuluvat välttämättömänä osana thaimaalaiseen ateriaan. Sanotaan, että onnistunut kastike on maukkaan aterian lähtökohta ja siksi tahnojen sekä kastikkeiden valmistukseen uhrataan thaikeittiössä runsaasti aikaa ja mielikuvitusta.

Chiliä ja inkivääriä

Yleisin on kalakastike, naam plaa, jota käytetään sekä suolan korvaajana että mausteena. Hyvin suosittu ja yleinen on myös tulinen korianteri-chilikastike, naam plaa prik, joka sopii käytettäväksi erityisesti paistetun riisin sekä kasvisten kanssa.

Tahnoista tärkeimpiä on chilistä, salottisipulista, valkosipulista ja fermentoidusta kalasta valmistettu naam prik. Thaikeittiölle tyypilliset curryruuat taas vaativat onnistuakseen huolellisesti valmistetun currytahnan, joka antaa ruoalle ominaisen voimakkaan aromin.

Tahnojen ja kastikkeiden lisäksi omaleimaista makua antavat monet maustekasvit ja yrtit. Thaimaalaiset rakastavat voimakkaanmakuista ja tulista ruokaa. Siksi lähes kaikkiin ruokiin lisätään chiliä. Erikokoisten ja -väristen chilien valikoima onkin vertaansa vailla.

Muita tyypillisiä ja paljon käytettyjä ruuan maustajia ovat inkiväärinsukuinen galangjuuri eli galanga, kirpeä tamarindi, erilaiset basilikat sekä sitruunapuun lehdet ja sitruunaruoho.

Erittäin tyypillinen raaka-aine ja ruokien maustaja thaikeittiössä on myös kookosmaito, joka antaa aromiaan sekä suolaisille että makeille ruokalajeille.

Vain lusikka suuhun

Jos pidät kalaruuista, Thaimaa on sinulle paratiisi. Erilaisten kala- ja äyriäisruokien valikoima on monipuolinen ja runsas. Liharuokienkaan ystävät eivät joudu pettymään, sillä naudan-, sian-, kanan- ja broilerinlihaa tarjotaan yleisesti.

Niin liha, kala kuin kasviksetkin leikellään thaikeittiössä pieniksi annospaloiksi. Aterioimiseen käytetään lusikkaa ja haarukkaa, joista vain lusikka viedään suuhun. Haarukan tehtävänä on ainoastaan auttaa siirtämään ruokapalat lusikkaan. Syömäpuikkoja voidaan käyttää silloin, kun tarjolla on nuudeliruokaa.

Alkoholi ei perinteisesti kuulu thaiateriaan, vaan tavallisin ruokajuoma on vesi. Vanhoista perinteistä on alettu kuitenkin pikku hiljaa hellittää, joten oluttakin saatetaan tarjoilla. Virallisemmilla illallisilla voidaan nauttia myös tuontiviinejä tai thaiviskiä.

Maukasta katukeittiöstä

Pikkutarkasti ja koristeellisesti leikatut kasvikset sekä hedelmät ovat thaimaalaisen ruokaperinteen ihastuttava erikoisuus. Hedelmien ja kasvisten leikkely koristeellisiin muotoihin on ikivanha thaimaalainen taiteenlaji, johon on oma ammattikuntansakin.

Koristeleikattuja hedelmiä tarjotaan usein aterian päätteeksi jälkiruokana. Sato vaihtelee vuodenajan mukaan, ja esille saatetaan laittaa esimerkiksi papaijoita, mangoja, rambutaneja tai litsejä.

Muunlaisiakin jälkiruokaherkkuja valmistetaan, kuten kookos- ja riisivanukkaita tai friteerattuja banaaneja. Herkkupaloina suositaan myös värikkäitä, makeita hyytelöitä, joita myydään katukojuissa.

Katukeittiöt ja -kojut ovat tyypillinen osa thaimaalaista katukuvaa. Niiden laaja ja monipuolinen ruokatarjonta pelastaa silloin, kun nälkä yllättää päivän muiden kiireiden keskellä. Maistaa kannattaa maukkaita piiraita, kevätkääryleitä, höyrytettyjä nyyttejä ja riisipalloja sekä nuudeliruokia.

TEKSTI: KRISTA KORPELA-KOSONEN, Otavamedia

Thaimaassa ruokalajit tuodaan pöytään yleensä yhdellä kertaa, eikä suomalaisesta keittiöstä tuttua alku-, pää- ja jälkiruoka -jaottelua tunneta. Thaimaassa ruokalajit tuodaan pöytään yleensä yhdellä kertaa, eikä suomalaisesta keittiöstä tuttua alku-, pää- ja jälkiruoka -jaottelua tunneta.