Kaunis Ölüdeniz

Ölüdeniz on Turkin lounaisrannikolla sijaitseva lomakohde kauniilla ja pitkällä rannalla. Täältä löytyy Turkin valokuvatuin ranta, jonka kaunis laguuniympäristö tuo pikemminkin mieleen Tyynenmeren kuin Turkin. Laguuni sijaitsee pitkän rannan toisessa päässä. Koko rannikko sijaitsee Kreikan saariston lähistöllä, ja kansan parissa alue tunnetaan “turkoosina rannikkona”. Juuri Ölüdenizin kohdalla turkoosi väri pääsee oikeuksiinsa erityisen voimakkaana.

Ölüdeniz on kasvanut miltei asumattomasta paikkakunnasta viimeisen 15 vuoden aikana merkittäväksi lomakohteeksi. Nykyisin alueella on huomattavasti enemmän turisteja kuin vain joitakin vuosia sitten, ja joinakin aikoina ranta voi tuntua hyvin ruuhkaiselta. Alueen viehätysvoimaa ei ole kuitenkaan kadotettu, ja sieltä löytyykin myös pienempiä hotelleja viehättävien putiikkien, kahviloiden ja kauniiden terassinäkymällisten ravintoloiden joukosta. Tarjolla on niin paikallisen, turkkilaisen kuin kansainvälisenkin keittiön ruokia. Vilkkaampaa yöelämää kaipaavan kannattaa etsiytyä johonkin lähistön muista paikkakunnista, esimerkkeinä Hisaronu ja Fethiye. Rauhallinen Ölüdeniz sopii kaikenikäisille, ja se on hyvä matkakohde lapsiperheille.

Sininen laguuni ja pitkä Belcekizin ranta

Ölüdenizin rannat koostuvat jopa kolme kilometriä pitkästä Belcekizin rannasta sekä sen päässä olevasta “Sinisestä laguunista” - muutaman sadan metrin päässä kylän pääkadusta. Laguunille ja sen rannalle pääsemiseksi tulee maksaa pieni pääsymaksu. Laguuni on suojeltu kansallispuistona, ja nimi Ölüdeniz merkitsee “kuollutta vettä”, juuri tähän syvänsiniseen laguuniin viitaten. Laguunin läheisessä puistossa kasvillisuus on tiheämpää, ja pensaiden ja puiden läheltä on helppo löytää luonnollista varjoa. Sisällä laguunissa vesi on aivan tyyntä. Laguuni on suosittu niin turistien kuin paikallisten keskuudessa, mutta käy harvoin ahtaaksi.

Ennen kuin Ölüdenizisistä kasvoi nykyisenlainen merkittävä lomakohde, veti paikka puoleensa reppureissaajia paitsi pitkän rantansa, myös Baba Dag -vuorensa ansiosta. Vuori kohoaa 1 900 metriä merenpinnan yläpuolelle. Sen rinteillä suosittu harrastus on varjoliito. Tämän kauniin lahden ylle hyppää päivittäin sadoittain varjoliitäjiä, ja vähintään kuusi vuotta täyttäneet voivat ottaa osaa tandemhyppyihin. Hyppykierros kestää noin 40 minuuttia. Sen aikana leijaillaan vuorelta alas maahan ja laskeudutaan kapealla rantapromenadille tai auringonottajien keskelle.

Ölüdenizin seudulla voi myös tehdä veneretkiä saaristoon, vierailuja arkeologisille kohteille, käydä turkkilaisessa saunassa (hamam), tehdä retken kauniiseen Kelebekler Vadisin laaksoon tai tutkia hylättyjä taloja Kaya Koyn kummituskylässä. Hisaronun viehättävä kaupunki sijaitsee noin neljän kilometrin päässä ylempänä vuorella. Rannikon keskukseen, Fethiyeen, on matkaa 12 kilometriä. Sieltä löydät vilkkaita katuja täynnä leipomoita, kauppoja, ravintoloita sekä hienon pienvenesataman ja viehättäviä basaareja.