Turkin parhaat rannat

Turkin parhaat rannat löytyvät etelästä, Välimeren rannalta, mutta myös länsirannikolla on omat helmensä. Monet Turkin rannoista ovat tunnettuja ja houkuttelevat puoleensa turisteja joka vuosi, mutta rauhallisempiakin rantoja maasta löytyy. Nämä rannat kuuluvat Turkin parhaisiin - mutta koska mieltymyksiä on niin erilaisia, ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Turkista löytyy rantoja jokaiseen makuun.

1. Incekum

Incekum sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Alanyasta. Kyseessä on hienosta hiekastaan tunnettu kaunis ranta - “Incekum” tarkoittaakin “hienoa hiekkaa”. Incekum on rauhallinen lomapaikkakunta kauniine lahtineen ja hiekkarantoineen, ja se on suurempia kaupunkeja väljempi. Hiekka on pehmeää ja vesi kirkasta, mutta käy kuitenkin melko nopeasti syväksi.

2. Marmariksen ranta

Marmariksen rannikko yltää Marmariksen keskiosasta aina Icmeleriin saakka eli on miltei 10 kilometriä pitkä. Tuolla kaistaleella on useita kauniita rantoja kristallinkirkkain vesin, ja rantapromenadi on täynnä hyviä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Rantojen takana kohoavat vehreät vuoret, tuulenpuuskilta suojaten. Vesi puolestaan on haaleaa. Vesiurheilumahdollisuudet ovat laajat, esimerkkeinä muiden muassa vesihiihto, varjoliito ja sukellus. Suurimmat rannat ovat Marmariksen kaupunkiranta ja Uzunyali sekä Icmelerin pääranta.

3. Ölüdeniz

Viime vuosina Ölüdeniz on noussut Turkin kaikkein suosituimpien rantojen ja matkakohteiden joukkoon. Lomakylällä on jopa kokonaiset kolme kilometriä hienojakoisen vaalean hiekan rantaa. Vesi on tummaa ja syvänsinistä. Rannan toisessa päässä on kauniiden terävien kallioiden ja rehevän kasvillisuuden ympäröimä laguuni. Ranta on suosittu myös vuorensa, 1 900 metriä korkean Baba Dagin, ansiosta. Täältä sadat varjoliitäjät lähtevät päivittäin liitelemään alas kohti rantaa. Ölüdeniz on pitkän rantansa ja kauniin laguuninsa ansiosta yksi Turkin valokuvatuimmista rannoista, joka esiintyy usein maan matkailumainosten kuvissa.

4. Konyaaltin ranta

Antalyan pääranta on Konyaaltin ranta, jonka avara hietikko koostuu pienistä pyöreistä kivistä ja jonka vesi on kirkasta. Viikonloppuisin rannalla on erityisen paljon ihmisiä, mutta tilaa löytyy aina jostain. Lännessä kohoaa Bey-vuoristo, rantaa jylhästi reunustaen. Rannalta löytyy kaikki tarpeelliset palvelut ja viihdemahdollisuudet aina banaaniveneistä vesipuistoon, sekä tietenkin suuri määrä ravintoloita. Älä unohda uimakenkiä, sillä rannan kivet voivat olla varsin kuumia.

5. Laran ranta

Tämä ranta sijaitsee noin kymmenen kilometriä Antalyasta itään ja on 12 kilometrin pituinen eli yksi maan pisimmistä. Sen vesi on kristallinkirkasta ja sinistä. Keskikesällä veden lämpötila nousee jopa 35 asteeseen. Vilkkaalla rannalla on hyvä palvelutarjonta: aurinkotuoleja ja -varjoja, useita vesiurheilumahdollisuuksia sekä viehättävät rantabaarit, joista osa on musiikkia myöten hyvin trendikkäitä. Rannan lähistöllä on myös hyvät ostosmahdollisuudet. Tarjolla on niin paikallisia putiikkeja kuin designer-outlet-myymälöitä.

6. Iztuzun ranta (kilpikonnaranta)

Iztuzun ranta Dalyanin lähellä on viisi kilometriä pitkä, kaunis uimaranta. Sitä ympäröi kaunis luonto, ja se muodostaakin suojelualueen harvinaisille merikilpikonnille, joita voit hyvällä tuurilla nähdä. Perille pääsee veneellä Marmariksesta tai Daylanista, ja myös venematka itsessään on kaunis. Matkalla ohitetaan mahtavia vuoria ja upea suisto. Itse ranta on pikemminkin kapea niemi, jolla makea vesi rannan takaa ja suolavesi sen edestä kohtaavat.

7. Kaputaksen ranta

Kaputas on pienempi ranta lounaassa Kasin ja Kalkanin välillä. Sen kaunis sijainti kolmen jyrkän kallioseinämän välissä tekee jylhän vaikutelman. Hiekka täällä on karkeaa ja keltaista, vesi selkeää ja hetkittäin melko aaltoilevaa. Snorklausmahdollisuudet pienen matkan päässä rannasta ovat hyvät. Pysäköintitilaa on rajoitetusti, joten paikalle kannattaa saapua aikaisin. Pysäköintipaikalta alas tällä kauniille ja suositulle rannalle johtavat portaat, joissa on 200 askelmaa.