Lyykia

Mikäli aiot matkata Turkkiin, ovat Lyykian antiikin maisemat unelma, joka kannattaa nähdä omin silmin. Lyykian ja sitä asuttaneet lyykialaiset maailmankartalle jälkipolvia ajatellen asettivat toden teolla komeat hautamonumentit, jotka ovat säilyneet nähtäviksemme.

Tunnetuimmat ovat Myran kallioihin sisään hakatut upeat kalliohaudat.

Maantieteellisesti Lyykian alue sijaitsee pääasiallisesti nykyisen Teken niemimaan alueella Etelä-Turkissa, Välimeren äärellä. Teken niemimaa taasen jaetaan suomalaistenkin hyvin tuntemaan Antalyan provinssiin sekä Muğlaan.

Lyykian suuruuden ajat alkoivat pronssikaudelta ja kestivät aina 1100-luvulle. Antiikin aikaan alue oli tarkoin määritelty; sen muodostivat lyykialaisen liiton jäsenet. Erityisen tunnetuiksi vierailukohteiksi ovat nousseet meidän aikanamme Ksanthos ja Letoon.

Myra - antiikin kaupunki vuoressa

Toinen hyvin tunnettu Lyykian antiikin kauden kaupungeista on Mra - joka todella erottuu joukosta erityisten kalliohautojensa ansiosta. Nämä mahtavat pilarein koristellut, suoraan kallioon kaivetut haudat aikanaan keksineet ja rakentaneet ihmiset tiesivät, miten tehdä vaikutus ympäristöönsä. Myrassa sijaitsee myös antiikin roomalainen amfiteatteri, joka on suhteellisen hyvin säilynyt ja nähtävissä koko komeudessaan.

Myran nimi yhdistetään kuitenkin muuhunkin kuin raunioihin. Tunnemme nimittäin kaikki miehen, joka on alun perin kotoisin juuri Myrasta. Myran arkkipiispa Nikolaus syntyi Lyykiassa vuonna 280 ja työskenteli arkkipiispana aina kuolemaansa, vuoteen 343 asti. Valkopartainen piispa tunnettiin anteliaisuudestaan ja julistettiin myöhemmin pyhimykseksi nimellä Pyhä Nikolaus. Nykyisin tämä valkopartainen mies tunnetaan eri nimin: Sinterklaas, Santa Claus tai Joulupukki - rakastettu pyhimys, jolla on monta nimeä!

Ksanthoksen ja Letoonin maailmanperintökohteet

Vuosisatoja sitten Ksanthos oli kuhiseva kaupan keskittymä ja sen kohtalona oli tulla vuoroin eri kansojen valloittamaksi ja miehittämäksi. Kreikkalaiset ja roomalaiset kirjailijat mainitsevat kaupungin useita kertoja, ja kirjoitusten mukaan Ksanthos oli Lyykian suurin kaupunki. Nykyisin tästä kerran niin eloisasta kaupungista on jäljellä vain rauniot, ja on vierailijan mielikuvituksen varassa luoda eteensä kuva kauppakaupungista. Monet Ksanthoksesta löydetyistä hautamonumenteista ovat nykyisin esillä Lontoon British Museumissa.

Letoon puolestaan oli Zeuksen rakastajattarelle, Letolle, omistettu pyhäkkö. Aikanaan Letoon oli yksi Lyykian kaikkein tärkeimmistä uskonnollisista keskuksista. Rauniot kaivettiin esiin 1960-alussa, ja vierailu niillä auttaa kokoamaan Lyykian jännittävän ja kirjavan historian palapeliä. Vuodesta 1988 lähtien niin Ksanthos kuin Letoon ovat olleet Unescon maailmanperintökohteita.