Pamukkale

Pamukkale Turkissa on maailmankuulu luonnonympäristö, jonka kallionkielekkeet näyttävät pöyheiltä puuvillatupoilta tai vanulta. Pamukkale on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1988 ja se luokitellaan myös luonnonsuojelualueeksi. Mielleyhtymä puuvillaan on selkeä kaikille paikalla vieraileville. Turkin sana Pamukkale kääntyykin puuvillalinnaksi.

Ihmisen on vaikea päihittää luonnon itsensä luomia nähtävyyksiä. Pamukkalen tapauksessa luonnolta on kestänyt tuhansia vuosia muodostaa nämä kallionkielekkeet, joista on tullut yksi Turkin kaikkein suosituimmista nähtävyyksistä. Kalkkipitoinen 35-asteinen vesi tihkuu hiljalleen maan alta ja on matkallaan muodostanut pengermäisiä muodostelmia, jotka täyttyvät maanalaisesta vedestä ja muodostavat näin lämpimiä lähteitä. Näiden kielekkeiden valkoinen väri johtuu puolestaan veden kalkkipitoisuudesta.

Aiemmin luonnonlähteissä on saanut kylpeä, mutta tämän ainutlaatuisen alueen suojelemiseksi kylpeminen on siirretty läheiseen kylpylään. Kuuluisin allas on Kleopatran allas, jossa itse kuningatar Kleopatran kerrotaan polskutelleet pari tuhatta vuotta sitten.

Hierapolis – vaikuttava rauniokaupunki Pamukkalen lähellä

Pamukkalen vieressä sijaitsee Hierapoliksen rauniokaupunki, joka sekin kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vierailu täällä tekee Pamukkalen luontokokemuksesta täydellisen reilulla annoksella antiikin historiaa.

Alue on ollut asuttu jo 4 500 eaa., mutta itse Hierapoliksen kylän perusti Pergamonin kuningas Eumenes II 200 eaa. Hierapoliksen loiston päivät olivat 300-400 vuotta tämän jälkeen: tuolloinkin alueelle matkustettiin lämpimien lähteiden perässä. Hierapoliksen kohokohtiin kuuluvat vaikuttavan amfiteatterin rauniot, hautausmaa sarkofageineen sekä tietenkin Plutonionin luola.

Pamukkaleen ja Hieropolikseen pääsee bussilla tai vuokra-autolla. Antalyasta ja Marmariksesta ajomatka vie neljä tuntia, Bodrumista viisi. Suurimman väenpaljouden välttääkseen tänne kannattaa saapua aikaisin aamulla.