Hyvä tietää: New York

 • Pääkaupunki

  Washington D.C
 • Valuutta

  Dollari (USD)
 • Kieli

  Englanti
 • Väkiluku

  n. 8 538 000
 • Aikaero

  -7/-10 tuntia

Hyvä tietää

 • Lentoaika

  Kohteeseen on tarjolla useita eri lentovaihtoehtoja. Lentoajan näet varausvaiheessa.

 • Muista tämä

  New Yorkissa on monia taidemuseoita, kuten Guggenheim, Whitney Museum of American Art, MoMo ja huikea Metropolitan Museum of Art, "The Met". Muita vierailemisen arvoisia museoita ovat Ground Zero -museo, joka otettiin käyttöön vuonna 2014 sekä Smithsonian Design Museum. Voit myös tutustua museoihin ja niiden näyttelyihin museoiden kotisivuilla. Osassa museoita on joinakin iltoina viikossa maksuton sisäänpääsy.

  Jääkiekkofaneille on tarjolla New York Rangersin kotikenttäpelejä Madison Square Gardenissa. Voit ostaa lippuja peleihin ja tustustua peliaikatauluihin osoitteessa rangers.nhl.com. Samalla areenalla pelataan koripallopelejä.

  Mikäli pidät teattereista ja musikaaleista, on täällä äärettömän paljon tarjontaa, Time Squaren alueella on useita teattereita.

  The Highline Park on puisto jalankulkijoille, joka sijaitsee käytöstä poistetulla, vanhalla junaradalla. Se kulkee Chelsea/meatpacking alueen läpi läntisellä Manhattanilla, kaupungin yllä.

 • Ravintolat ja iltaelämä

  New Yorkissa on uskomattoman paljon hyviä ravintoloita, yökerhoja, pubeja ja baareja. Lihanystäville on monia erilaisia steak houseja ja pienemmällä budjetilla matkaaville pikaruokaa kuten hampurilaisia, kanaa, pizzaa ja leipiä lähes joka kadunkulmassa. Suosittelemme maistamaan bageleita kermajuustolla, Krispy Kreme Doughnutsin munkkeja ja lämpimiä rinkeleitä eli pretzeleitä katujen myyntikojuista.

  Chinatownissa on monia pieniä ravintoloita ja ruokatoreja. Greenwich Villagessa ja SoHossa on paljon jazz- ja rockklubeja, hyviä ravintoloita ja baareja. Bleecker streetin ja Boweryn alue on tunnettu rokkiklubeistaan, kuten esim. klassinen Bitter End.

  Hell´s Kitchen ja Meat Packing District ovat kaksi trendikästä ravintola- ja yökerhoaluetta Manhattanilla.

  New Yorkissa on yksinkertaisesti jotain kaikkeen musiikkimakuun, pidät sitten housesta, teknosta, rockista, bluesista, jazzista, salsasta, discosta tai kantrista.

 • Lasten kanssa

  Tehkää Manhattanin kierros vesibussilla, käykää ylhäällä Empire State Buildingissa, poiketkaa katsomassa eläimiä Bronxin eläintarhassa, nauttikaa musikaalista tai pyöräilkää Keskuspuistossa (Central Park). Listaa lasten kanssa matkustaville sopivista aktiviteeteista New Yorkissa voisi jatkaa loputtomiin.

  Huomioitavaa lasten kanssa matkustettaessa on runsas ja vilkas liikenne ja ihmispaljous, minkä johdosta reiluja lepotaukoja on hyvä mahduttaa aikatauluun ja valmistaa lapsia pitkiinkiin jonoihin eri nähtävyyksillä.

 • Omatoimimatka

  New Yorkin matkat toteutetaan reittilennoilla New Yorkin kansainvälisille kentille. Reittilento mahdollistaa joustavan matkan pituuden.

  New Yorkissa ei ole oppaitamme, mutta tavoitat henkilökuntaamme puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Palvelu on käytettävissä alk. kahta viikkoa ennen matkaa kunnes palaat kotiin.

 • Ostokset

  Midtownissa ja ylempänä Manhattanilla sijaitsevat suuremmat tavaratalot ja ylelliset merkkiliikkeet. Downtownissa, SoHoa, Greenwich Villagea ja Nolitaa ympäröivissä kortteleissa on monia mielenkiintoisia muotiliikkeitä, hieman erikoisempia kauppoja, antiikkiliikkeitä ja ostoskeskuksia.

  Century 21 Department Stores on tavarataloketju, jonka löydät mm. Ground Zeroa vastapäätä. Täältä voit tehdä hyviä löytöjä kuten kakkoslaatuisia tuotteita tai jäännöseriä monilta tunnetuilta ja tuntemattomammilta merkeiltä.

  Tunnetuimmat ostoskadut ovat 5th Avenue ja Lexington Avenue. Bloomingdalen tavaratalo sijaitsee osoitteessa Lexington Avenue/East 60th Street ja Macy´s Herald Squarella (Broadway). Erikoisliikkeitä ja pienempiä kauppoja on runsaasti Greenwich Villagessa ja SoHossa.

  Woodbury Commons on maailman suurin outlet, jossa on n. 220 liikettä designvaatteista urheilutarvikkeisiin. Woodbury Commons sijaitsee New Yorkin ulkopuolella, n. tunnin bussimatkan päässä Port Authoritystä.

  Kirpputoreja, mm. Antiques, Flea and Farmers Market, löydät 66. kadulta, läheltä Rockefeller Universityä.

 • Liikkuminen lomakohteessa

  Paras tapa tutustua Manhattaniin on tehdä se kävellen, joten pakkaa mukaan hyvät kävelykengät. Vaikka kaupunki on yksi maailman suurimmista, on täällä kuitenkin helppo suunnistaa, kiitos siitä kaupungin loogiselle ruutukaavalle. Kadut kulkevat idästä länteen ja avenuet pohjoisesta etelään.
  Downtownissa ei ole aivan niin selvää, pikkukatuja on paljon ja kaikki ei ole aivan niin järjestelmällistä. Mutta hyvän kartan kanssa ei täälläkään tule ongelmia!

  New Yorkissa on yksi maailman laajimmista ja edullisimmista metroverkostoista. Suosittelemme ostamaan viikkokortin tai 10-matkan kortin, näitä voit ostaa metroasemilta. Manhattanilla kulkee paikallisbusseja, varaa tasaraha. Matka maksetaan kuljettajalla olevaan laatikkoon.

  Lähijunat esikaupunkeihin kulkevat Pennsylvanian asemalta ja keskusasemalta (Grand Central Station). Bussien lähtöpaikka on puolestaan Port Authority, 42. kadulla. New Yorkissa on n. 12 000 keltaista taksia, joten taksin saaminen ei ole koskaan ongelma.

  New Yorkissa on kolme lentokenttää ja niiltä kaupungin keskustaan kulkemiseen on useita eri tapoja.
  JFK:n lentokentältä pääset keskustaan helpoiten keltaisella taksilla (Yellow cab), bussilla, sukkulaliikenteen bussilla, metrolla tai junalla.
  Newarkin-lentokentältä taksimatka keskustaan on huomattavasti kalliimpi, mutta sukkulaliikenteen bussilla kuljet täältäkin joustavasti Manhattanin keskustaan.

  Pienet sukkulaliikenteen bussit eli shuttle-bussit kulkevat säännöllisesti aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, ja pääset niillä suoraan hotelliisi. Varaa lippu jo ennen matkaa ja muista antaa hotellin täydellinen osoite. Saat sähköpostitse voucherin, jolla maksat matkasi. Shuttle-bussit löytyvät lentokenttäterminaalin ”Ground Transportation” -alueelta.

 • Autonvuokraus

  Voit vuokrata auton New Yorkin -lomallesi kauttamme yhdeksi tai useammaksi päiväksi.

  Lue lisää autonvuokrauksesta Yhdysvalloissa »

 • Aikaero

  Suomen aika -6 tuntia talvikaudella ja -7 tuntia kesällä.

 • Koe enemmän

  New York, New York
  Kiertoajelu bussilla, jolla näet Lincoln Centerin, Central Parkin, Greenwich Villagen, SoHon, Wall Streetin ja paljon muuta.

  Harlem Gospel Tour
  Sunnuntaikävelyllä Harlemissa näet kauniita rakennuksia ja mielenkiintoisia kortteleita ja tutustut pääkatu 125th Streetiin, jolla sijaitsee mm. legendaarinen Apollo Theatre. Käynti myös baptistikirkossa, jossa aitoa gospelia. Tunnelma on taattu! Kierroksen yhteydessä on mahdollisuus varata myös lounas tunnetulla Cotton Clubilla.

  Rock and Roll Walking Tour
  Tutustu New Yorkin rock-historiaan jalkaisin. East Villagella on vankka historia musiikin saralla, täällä monet suuret bändit ja artistit ovat aloitelleet uraansa, asuneet ja keikkailleet. Kierroksen aikana pääset käymään monissa rockiin, punkkiin, glamiin ja metalliin liittyvissä tunnetuissa paikoissa.

  Ostoshuumaa Woodbury Common´silla
  "Shop ´til you drop" maailman suurimassa outletissa.

  Taste of New York
  Tutustu New Yorkiin taivaalta käsin! Liberty Helicoptersin helikopterilento on taatusti mieleenpainuva ja jännittävä kokemus.

 • Turistivero

  New Yorkin hotelleissa veloitetaan asiakkaalta ns. resort fee, joka on noin 17–27 USD/huone/päivä.

  Kaikille asiakkaille pakollinen maksu maksetaan paikan päällä, tarkka summa ilmoitetaan saavuttaessa hotelliin.

 • Valuutta ja luottokortit

  Yhdysvaltain dollari (USD).
  Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä lähes kaikkialla, mutta pienemmillä liikkeillä voi olla minimiostoraja luottokorttimaksuille. Vaihtokurssi pankeissa ja hotelleissa on usein epäedullinen, joten yleensä on hyvä vaihtaa ainakin jonkin verran dollareita Suomessa jo ennen lähtöä. Perillä voit vaivattomasti nostaa käteistä esimerkiksi Visa- ja MasterCard-korteilla pankkiautomaateista (ATM), joita on runsaasti.

 • Liikuntaesteiset

  Kaikilta hotellisivuiltamme löydät tietoa hotellin palveluista ja huoneista kohdasta ”Tietoa hotellista”. Mikäli hotellissa on liikuntaesteisille soveltuvia huoneita, löydät sieltä myös lisätietoja näistä huoneista.

 • Tärkeä tietää

  ESTA
  Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin, mutta matkustusvaltuutus (ESTA) on haettava ennakolta ja se edellyttää sirullista ns. e-passia. Matkustajan on lennolle päästäkseen itse anottava matkustusvaltuutus ehdottomasti viimeistään 72 tuntia ennen lennon aikataulunmukaista lähtöaikaa. On tärkeää, että hakemuksessa annetut tiedot vastaavat passin tietoja. Haet ja maksat kaksi vuotta voimassaolevan matkustusvaltuutuksen itse.

  Kun olet saanut hakemusnumeron, ota se talteen ja säilytä se muiden matkustusdokumenttien kanssa koko Yhdysvaltain matkasi ajan. Hakemusnumeroa voidaan kysyä lennon lähtöselvityksessä.

  Varo sivustoja, jotka välittävät matkustuslupia kalliimpaan hintaan kuin virallinen sivusto. Suosittelemme, että haet matkustusvaltuutuksen Yhdysvaltain viranomaisten ylläpitämältä viralliselta ESTA-sivustolta.

  E-passi
  1.4.2016 alkaen USA:han matkustavilta edellytetään hyväksytyn ESTA-hakemuksen lisäksi koko matkan ajan voimassa olevaa e-passia. E-passin merkkinä passin kannessa on erityinen e-passin merkki sekä elektroninen siru.

  Secure Flight
  USA:n viranomaiset edellyttävät kaikkien USA:han tai sen ilmatilan kautta lentävien lentoyhtiöiden ilmoittavan tietyt tiedot matkustajistaan kuten täydellinen nimi (sama kuin passissa), sukupuoli ja syntymäaika. Nämä tiedot tulee ilmoittaa lentoyhtiölle viimeistään 8 päivää ennen matkaa. Lentoyhtiöiden käytännöt vaihtelevat ja osa lentoyhtiöistä kerää tiedot suoraan varauksilta kun taas toiset edellyttävät tietojen ilmoittamista kotisivuillaan. Tarkista omaa lentoasi koskevat säännöt omalta lentoyhtiöltäsi.

  APIS
  USA:n viranomaiset edellyttävät, että lentoyhtiöt toimittavat tietyt passi- ja matkustajatiedot matkustajista, jotka lentävät USA:han/USA:sta. Tiedot kerätään APIS-järjestelmään (Advanced Passenger Information System). Eri lentoyhtiöillä on eri säännöt tarvitsemiensa tietojen keräämiseen, joten tarkista omaa lentoasi koskevat säännöt omalta lentoyhtiöltäsi. Tiedot on hyvä toimittaa lentoyhtiölle mahdollisimman pian varauksen teon jälkeen.

  Saapuminen lomakohteeseen ja huoneenluovutus
  Seurueessa vähintään yhden matkustajan tulee olla täyttänyt 21 vuotta kirjautuakseen hotelliin. Sääntö koskee kaikkia hotelleja Yhdysvalloissa.
  Lue lomakohteeseen saapumisesta ja huoneenluovutuksesta.