Capitolium

Capitolium on pienin Rooman seitsemästä kukkulasta, mutta kenties merkittävin, kun ajatellaan sen strategista sijaintia Tiberin ja Mars-kentän (Campus Martius) lähellä. Capitolium oli aikoinaan Rooman valtakunnan symbolinen keskus. Capitoliumilla sijaitsi Rooman valtakunnan tärkein temppeli – Juppiterille, Junolle ja Minervalle pyhitetty Juppiter Optimus Maximuksen temppeli.

Muutama antiikin tärkeimmistä paikoista

Capitoliumilla on kaksi huippua: Arx pohjoisessa ja todellinen Capitolium etelässä.

Capitoliumilta voit nähdä laajalle levittäytyneen Rooman sekä muutamia antiikin ajan tärkeimpiin kuuluvia paikkoja. Idässä on kauppa- ja kohtaamispaikka Forum Romanumin, joka oli antiikin Rooman keskus sekä Colosseumin, jossa roomalaiset katselivat gladiaattoreita ja teatterinäytelmiä ja jopa osallistuivat teloituksiin. Forum Romanumin yläpuolella kohoaa toinen kukkula – Palatium, jolla keisareilla oli palatseja.

Koko Capitoliumin pohjoispuoli koostuu valtavasta Vittorio Emanuelen muistomerkistä, mikä antaa hyvän kuvan miltä antiikin suuret temppelit ja palatsit ovat voineet näyttää kaksi tuhatta vuotta sitten.

Michelangelon portaat

Pohjoisella huipulla sijaitsee Santa Maria in Aracoelin kirkko, joka on tunnettu Jeesus-lasta esittävästä veistoksesta. Veistoksen sanotaan olevan tehty 1400-luvulla Getsemanen puutarhasta peräisin olevasta oliivipuusta. Capitoliumilla sijaitsee myös nykyisin Rooman kaupungintalona toimiva entinen Senaattorinpalatsi sekä Capitolium-museot, joissa on esillä mm. kuuluisa Capitoliumin susi -veistos, joka esittää naarassutta ja Romulusta ja Remusta.

Huomaa myös kaunis Capitoliumille johtava portaikko, La Cordonata, jonka on suunnitellut renessanssin mestari Michelangelo. Sen teetti paavi Paavali III 1500-luvun puolivälissä.