Ferrocarril de Soller

Jos vierailet Palman kaupungissa, on retki viehättäviin Solleriin ja Puerto de Solleriin miltei pakollinen. Hienoin tapa matkustaa niihin on perinteikäs puujuna ”Ferrocarril de Soller”. Palman ja Sollerin välinen, aina Puerto del Solleriin jatkuva rautatieosuus avautui vuonna 1913. Nykyisin vanhat junavaunut herättävät menneiden aikojen tunnelman henkiin. Juna on ulkoa tiikkipuuta, sisältä messinkiä nahkaistuimineen. Rataa kutsutaan myös appelsiiniradaksi, sillä näiden hedelmien kuljettaminen oli syy sen rakentamiseen. Kuitenkin jo alusta alkaen junamatka on ollut turistien suosima.

Upeat näkymät Palman ja Sollerin välillä

Palman ja Sollerin kylän välinen junamatka kestää hieman yli tunnin ja tarjoaa upeat näkymät Mallorcan lakeuksien sekä Sierra de Tranumtanan vuoriston yli. Palmassa juna lähtee omalta asemaltaan Plaza de Espanalta, läheltä Palman pääasemaa. Suurkaupunki jää pian taakse ja kaupunkinäkymät vaihtuvat niihin näköaloihin, jotka tekevät matkasta sen arvoisen. Vehreä lakeus, sitrusviljelmät ja maaseutu vilisevät pian ikkunasta, ja kohta jo alkaakin nousu vuorelle. Paras näkymä avautuu junan vasemmalta puolelta. Vuoren toiselle puolelle päästään useiden tunnelien läpi ajamalla. Toiset ovat lyhyitä, toiset useamman kilometrin pituisia. Vain seitsemän kilometrin matkalla rata laskeutuu 200 metrin verran.

Hieman ennen Solleria juna pysähtyy Mirador des Pujol d’En Banyan näköalapaikalla. Täältä avautuu upea näköala laaksoon, jossa Sollerin kylä sijaitsee.

Soller on viehättävä kylä kujineen ja kauniine taloineen. Sen kirkko on silmiinpistävän upea ja tori täynnä terasseja. Tunnelma muistuttaa menneestä ajasta. Kylästä löytyy suuri suihkulähde, historiallisia rakennuksia aina 1600-luvulta, vanhoja oliivipuita ja appelsiiinilehtoja. Oman lisänsä kylälle antaa taustalla näkyvä saaren korkein vuori, Puig Mayors.

Sollerista Puerto de Solleriin

On luonnollista jatkaa Sollerista Soller-junalla harmoniseen Puerto de Sollerin kalastajakylään, joka sijatisee rannikolla vajaan kolmen kilometrin päässä Sollerista. Kylästä löytyy venesatama, hienoja hiekkarantoja ja rantapromenadi, jonka varrella on liikkeitä ja terasseja. Kaunista kirkkoa pidetään kansallishistoriallisena ja taiteellisena monumenttina. Se edustaa 1300-luvun arkkitehtuuria. Puerto de Sollersin perinteinen tunnelma ja viehätysvoima ovat säilyneet hyvin, minkä takia moni vierailee satamakaupungissa.

Takaisin Palmaan pääsee raitiovaunulla tai niin halutessaan myös linja-autolla. Bussi 211 on nopein, 210 taas kiertää hieman rannikkoa pitkin mutta tarjoaa upeita näköaloja.