9.11.2017

Englannissa asuva Johanna: "Ulkomaalaiset ovat monesti löytäneet kauhistelun ja vitsailun aihetta siitä, että syömme poroja"

Suomalaisen Johannan tie vei valmistumisen jälkeen Brysseliin ja sieltä Isoon-Britanniaan. Nyt 20 vuotta maailmalla asunut Johanna pohtii Suomea ja suomalaisuutta ulkosuomalaisen näkökulmasta.

Taustatietoja

NIMI: Johanna Sahi-Proto
VUODET ULKOMAILLA: 20 vuotta Belgiassa ja Isossa-Britanniassa

Miten päädyit ulkomaille?

– Opiskelin Turun yliopistossa Kieli- ja käännöstieteiden laitoksella. Olin juuri valmistumassa kesällä 1997, kun laitokselta otettiin yhteyttä, ja kysyttiin haluaisinko lähteä Brysseliin kääntäjäharjoittelijaksi yksityiseen firmaan. Koska minulla ei ollut muitakaan työtarjouksia ja ulkomaille lähtö kiinnosti, otin tarjouksen vastaan. Alkuperäinen sopimus oli puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen minulle tarjottiin pysyvää työpaikkaa. Toimin kääntäjänä toiset puoli vuotta, mutta sitten siirryin toiselle alalle. Muutamaa vuotta myöhemmin muutin mieheni kanssa Englantiin hänen työnsä perässä.

Minkälaisia ennakkokäsityksiä maailmalla on suomalaisista?

– Suomea pidetään puhtaana, siistinä ja turvallisena maana, jossa asiat ovat järjestyksessä. Stereotypiat suomalaisista istuvat myös tiukassa, kuten että suomalaiset ovat hiljaisia ja juroja. Minulla oli ranskalainen pomo vuosia sitten, joka hämmästeli, että puhuin huomattavasti enemmän kuin muut suomalaiset, joita hän oli tavannut. Myös suomalaiset kilpa-autoilijat tunnetaan maailmalla.

Oletko törmännyt hauskoihin olettamuksiin Suomesta tai suomalaisista?

– Ulkomaalaiset ovat monesti löytäneet kauhistelun ja vitsailun aihetta siitä, että syömme poroja. Lisäksi luullaan usein, että Suomessa on aina kylmä, ja että kesällä ei ole lämmin ollenkaan.

Onko sinulla suomalaisia tapoja, joista pidät kiinni?

– Mieheni on italialainen, joten olemme joutuneet navigoimaan kahden ja jopa kolmen kulttuurin välimaastossa. Olen yrittänyt kasvattaa lapset suomalaisittain itsenäisiksi. Olen huomannut että muualla lastenkasvatus on kontrolloivampaa, mutta miehenikin on oppinut antamaan lasten tehdä asioita pelkäämättä, että heille koko ajan sattuisi jotain tai että meidän tarvitsisi valvoa kaikkea. Juhlimme vappua ja juhannusta sekä itsenäisyyspäivää. Jouluaattona syömme kinkkua ja lahjat avataan jo aattona!

Lapset rannalla

Mitä ikävöit Suomesta?

– Suomesta ikävöin ihan niitä perinteisiä saunaa ja ruisleipää. Ruisleipää tuodaan Suomesta aina pakastimeen. Meillä ei ole Englannissa omaa saunaa ja on tilanteita, jolloin sitä todella kaipaa. Kun olemme Suomessa, käymme saunassa lähes joka ilta! Lisäksi kaipaan sitä, että Suomessa asiat yleisesti ottaen toimivat ja ihmisiin voi luottaa. Ulkomailla täytyy aina vähän miettiä, että tuleekohan tämä nyt sujumaan ihan niin kuin on luvattu.

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

– Suomalaisuudesta kiinni pitäminen on tullut tärkeäksi erityisesti lasten kanssa. Lapset käyvät joka toinen lauantai Suomi-koulussa ja oppivat kieltä ja kulttuuria. Minulle on tärkeää, että he tietävät, missä heidän juurensa ovat, vaikka eivät ehkä koskaan asuisikaan Suomessa. Minä olen ylpeä suomalaisuudestani ja mielelläni kerron ihmisille, mistä tulen.

Muita samankaltaisia

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Treeniloma Rodoksella - hiihtäjä Kerttu Niskasen vinkit

Hiihtäjä Kerttu Niskaselle kertyy talvisin paljon reissupäiviä, kun hän kiertää hiihtokisoja ympäri maailmaa. Pari kertaa vuodessa Kerttu kuitenkin jättää sukset kotiin ja lähtee lomamatkalle – mutta ei ammattiurheilija silloinkaan pelkästään rantatuolissa makoile. Lue Kertun treenilomasta Rodokselle ja nappaa kuntoiluvinkit omallekin lomalle.
SallaS SallaS 26.3.2019

Tällainen on matkailijan Mauritius

Hohtavan valkoisia rantoja, kookospalmuja, rentoutumista turkoosin meren äärellä. Monille Mauritius on unelmien lomakohde. Tapasimme Emman ja Johanin, jotka lomailivat Mauritiuksella tammikuussa. Näin he kertovat matkastaan ja antavat vinkkinsä, joilla ihana Mauritius tarjoaa parastaan.
SallaS SallaS 28.2.2019

Pride kahdeksassa kaupungissa ympäri maailmaa

Pride-tapahtumista on kasvanut suuria festivaaleja, jotka kestävät jopa viikkoja. Ydinsanoma on paikasta ja toteutuksesta riippumatta sama: edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja yhteiskunnan tasa-arvoisuutta sekä muistuttaa, että kaikilla ihmisellä on vapaus olla sellainen kuin on. Tutustu kahdeksan kaupungin pride-tapahtumiin!
Johanna Johanna 16.5.2018