Kreetan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Kreikan suurimmalla saarella, Kreetalla, on paljon nähtävää unelmarannoista viinitarhoihin. Jaammekin nyt kanssasi vinkit Kreetan parhaista nähtävyyksistä. Listalta löytyy ihania kyliä, kaupunkeja ja rantoja. Tutustu vinkkeihin ja täydennä lomasuunnitelmiasi näillä nähtävyyksillä.

1. Vietä päivä Haniassa

Hania on Kreetan suurin kaupunki ja sijaitsee saaren pohjoispuolella. Haniassa voit seikkailla kapeilla ihmeköynnöksen reunustamilla kujilla, istahtaa ulkoilmakahvilaan nauttimaan auringosta ja ihastella hurmaavia kivitaloja. Kävellessäsi kaupungilla voit myös vierailla pienissä putiikeissa ja tehdä ihania löytöjä! Ravintoloista kannattaa poiketa Ginger Conceptiin, osoitteessa Sarpaki 36. Ehdottomasti näkemisen arvoinen on myös Hanian satama ja satamapromenadi kahviloineen ja baareineen.

2. Upota varpaat Elafonissin vaaleanpunaiseen hiekkaan

Yksi Kreetan rannoista on ylitse muiden – Elafonissi, jonka vaaleanpunaisena kimalteleva hiekka täytyy jokaisen omin silmin nähdä! Hiekan vaaleanpunainen väri tulee hienon hienoiksi murentuneista kotilonkuorista. Rannan lähellä on myös toinen rauhallisempi ranta. Tämän salaisen rannan löydät, kun kävelet Elafonissin rannasta hieman ohi ja kukkulan yli.

Elafonissiin pääset kätevästi TUIn retkellä tai vuokra-autolla. Matka Geranista tai Haniasta kestää noin 1,5 tuntia. Tie on välillä hieman kuoppainen, mutta matkalla näkee todella kauniita maisemia.

Elafonissin turkoosiin veteen on mukava pulahtaa.
Elafonissin turkoosiin veteen on mukava pulahtaa.

3. Vieraile Knossosin raunioilla

Rauniokaupunki Knossos sijaitsee lähellä Kreetan pääkaupunkia Iraklionia. Knossos on Kreikan suurin pronssikautinen arkeologinen kohde ja myös yksi Kreetan suurimmista nähtävyyksistä. Polttavimman päivänpaisteen välttämiseksi tänne kannattaa tulla aikaisin aamulla tai auringon laskiessa. Rauniokaupungista saat myös enemmän irti, kun osallistut oppaan johtamalle kierrokselle.

Knossosin raunioissa riittää näkemistä.
Knossosin raunioissa riittää näkemistä.

4. Nauti illallista Agreco Farmin maatilalla

Agreco Farm on maatila oliivilehtojen ja viiniköynnösten syleilyssä. Opastetulla kierroksella pääset tutustumaan maatilan viljelyksiin ja paikallisiin tuotteisiin. Vierailuun kuuluu myös illallinen, jonka aikana voit maistella yli 30 paikallista ruokalajia. Illallinen tarjoillaan sirkkojen sirityksen säestämänä auringonlaskun aikaan henkeäsalpaavan upeissa maisemissa. Agreco Farm on vain 20 minuutin päässä Rethymnonista. Vierailu maatilalle tulee varata etukäteen.

Agreco Farmilla pääset nauttimaan kauniista maisemasta ja hyvästä ruuasta.
Agreco Farmilla pääset nauttimaan kauniista maisemasta ja hyvästä ruuasta.

5. Ihastu Loutron idylliin

Etelä-Kreetan kauniin Loutron kylän postikorttimaisemiin pääset laivalla Chora Sfakionista. Kylä on täysin autoton, mikä tekee siitä hiljaisen ja idyllisen. Pääkatua reunustavat hotellit ja ravintolat, joihin voit poiketa nauttimaan herkullista kreikkalaista ruokaa.

Loutrossa on kivinen ranta ja kristallinkirkas vesi, joka sopii täydellisesti snorklaukseen tai pienelle kanoottiretkelle. Vierailun Loutrossa erityisen mukavaksi tekee se, että kylä sijaitsee merenlahden poukamassa, joten siellä ei juuri koskaan tuule.

Loutro on täysin autoton ja vesi on kristallinkirkasta.
Loutro on täysin autoton ja vesi on kristallinkirkasta.

6. Tee päiväretki Falassarnaan

Falassarnan ranta on monta kertaa valittu maailman kauneimpien rantojen joukkoon, eikä suotta. Turkoosi vesi ja vaaleahiekkainen ranta ovat erityisen kauniita auringon laskiessa. Falassarna sijaitsee Kreetan länsirannikolla, tunnin ajomatkan päässä Haniasta. Täällä voit viettää vaikka koko päivän nauttien rannan kauneudesta ja välillä herkutellen paikallisissa ravintoloissa.

Falassarnassa on viihtyisiä ravintoloita, pieniä poukamia ja kauniin turkoosi vesi.
Falassarnassa on viihtyisiä ravintoloita, pieniä poukamia ja kauniin turkoosi vesi.

7. Laskeudu Seitan Limanian rannalle

Seitan Limanian kätketty ranta kuuluu jokaisen Kreetalla vierailevan nähdä. Tie rannalle on uskomattoman kaunis ja kiemurtelee kuin serpentiini. Pysäköi auto rannan vieressä olevan mäen huipulle ja laskeudu alas. Seitan Limanialle kannattaakin pukea jalkaan tukevat jalkineet ja ottaa mukaan vain tarpeelliset asiat. Alas laskeutuminen ei ole vaikeaa, mutta näin teet sen itsellesi kevyeksi ja mukavaksi. Alhaalla sinua odottaa palkinto – yksi koko Kreikan kauneimmista uintipoukamista.

Pääsy Seitan Limanian rannalle vaatii hieman seikkailumieltä, mutta on täysin sen arvoinen.
Pääsy Seitan Limanian rannalle vaatii hieman seikkailumieltä, mutta on täysin sen arvoinen.

8. Uiskentele rauhassa Plakiaksella

Plakias sijaitsee Kreetan eteläosassa, jonne automatka Haniasta kestää 1,5 tuntia. Plakias on kaunis ja rauhallinne. Ihmisiä on yleensä niin vähän, että saat melkein koko rannan vain itsellesi. Merivesi täällä on vaaleansinistä ja Plakiaksen ranta onkin suosittu snorklaus- ja sukelluskohde.

Plakiaksen rannalla ei ole ruuhkaa.
Plakiaksen rannalla ei ole ruuhkaa.

9. Hengaile Matalan hippirannalla

Matalaa kutsutaan Kreetan hippirannaksi. Kerrotaan, että 60-luvulla hipit asuivat rannan läheisissä luolissa. Luolissa ei enää asu hippejä, mutta ne ovat suosittu nähtävyys. Matalan ilmapiiri on hyvin rento, ranta leveä, hiekka lähes punaista ja vesi sinistä. Rantaa reunustaa ravintoloiden, kahviloiden ja baarien ketju. Rannalta johtavan tien varrella on pieni aukio ja kauppoja. Autolla Matalalle Rethymnonista ajaa 1,5 tunnissa.

Matalan hippiranta sopii hyvin rentoutumiseen.
Matalan hippiranta sopii hyvin rentoutumiseen.

10. Maista mustekalaa Sfinarissa

Sfinarin kylä sijaitsee Kreetan länsirannikolla lähellä Falassarnaa. Kylä on pieni ja kaukana melusta sekä turistimassoista. Hienon Sfinarin rannan tavernoissa pääset nauttimaan erinomaisesti grillatusta mustekalasta ja hyvin kreikkalaisesta ympäristöstä viiniköynnöksineen ja sinisine vetineen.

Mustekala Sfinarin rantaravintoloissa maistuu taivaalliselta.
Mustekala Sfinarin rantaravintoloissa maistuu taivaalliselta.

Nyt vain kipin-kapin varaamaan Kreetan-lomaa ja kokemaan nämä ihanat nähtävyydet! Lue lisää Kreetan-matkoistamme täältä.