5.2.2019

Blue Star Euphoria Resortissa luksus kohtaa ekologisuuden

Blue Star Euphoria Resort on uusi, vuonna 2018 valmistunut viiden tähden hotelli pittoreskin Kolimbarin kalastajakylän laidalla. Se on rakennettu 60 000 neliömetrin merenrantatontille, jota ympäröi kaunis luonto ja kristallinkirkas vesi. Hotellin omistajatar Marietta Mathioulaki on koulutukseltaan maa- ja vesirakennusinsinööri. Hän kertoo, että hotellin suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu erityisesti huomioon uusi teknologia ja ympäristöystävälliset ratkaisut.

Kuka Marietta Mathioulaki?

  • hotellinomistaja
  • maa- ja vesirakennusinsinööri
  • työskennellyt rakennusalalla vuodesta 2001 niin julkisissa (esim. koulut) kuin yksityisissäkin hankkeissa (huvilat, huoneistot jne)
  • toimi Euphoria Resortin työmaalla johtavana rakennusinsinöörinä
  • naimisissa, 10- ja 12-vuotiaiden lasten äiti

Otettiinko ympäristöystävällisyys huomioon jo Euphorian rakennusvaiheessa?

– Ehdottomasti! Käytimme ympäristösertifioituja rakennusmateriaaleja ja kaikissa laitevalinnoissa tärkein kriteeri oli energiatehokkuus. Aurinkopaneleiden käyttö oli selvää jo suunnitteluvaiheessa, ja myös seinien eristykseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Heti alusta alkaen tavoitteemme oli rakentaa viiden tähden hotelli, jossa kestävä kehitys on huomioitu kaikin mahdollisin tavoin.

Minkälaisia kestävän kehityksen käytäntöjä Euphoriassa toteutetaan?

– Energiatehokkuus ja uusiutuvien energiamuotojen käyttö ovat Euphoria Resortin toiminnan perusta. Kaikkien rakennusten ulkoseinät on eristetty lämpöä hylkivällä kuorella. Näin vähennetään energianhukkaa ja saavutetaan viihtyisä sisälämpötila. Rakennukset ovat energiatehokkuudeltaan A+ -luokiteltuja. Jäähdytys tapahtuu geotermisesti kahden porakaivon kautta. Ei siis maalämpöä vaan maakylmää. Viilennyssysteemistä vapautuvaa lämpöä käytetään puolestaan veden lämmittämiseen. Yli 50 prosenttia hotellin sähköntarpeesta tulee uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinkovoimasta. Koko hotellialueen valaistus on toteutettu energiatehokkailla LED-valoilla.

Suora käynti terassilta uima-altaaseen.

– Veden kulutus on yksi perushuolistamme. Esimerkiksi hotellialueen istutusten ja nurmikoiden kastelu on välttämätöntä, mutta siihen kuluu valtavasti vettä. Täysin automatisoitu maanalainen järjestelmä valvoo, että vettä käytetään vain tarpeellinen määrä. Myös vessoissa, hanoissa ja suihkuissa on vettä säästävät mallit. Henkilökuntamme on koulutettu ympäristöystävällisiin käytäntöihin, kuten vähentämään veden kulutusta, kierrättämään ja valvomaan energian kulutusta. Hotellin päivittäistä energiankulutusta tarkkaillaan erityisellä building management -järjestelmällä.

Entä asiakkaat – kuinka he kokevat ympäristöystävällisyyden hotellissanne?

– Asiakkaamme ovat parhaita yhteistyökumppaneitamme visiossamme kohti ympäristöystävällistä hotellitoimintaa. On ollut mukavaa huomata, että vieraamme ymmärtävät ja arvostavat toimintatapojamme ja ovat itsekin valmiita osallistumaan tekoihin puhtaan ja terveen ympäristön puolesta.

Miten Euphoria Resort hyödyttää ja tukee paikallista yhteisöä Kreetalla?

– Koska perheemme on kotoisin näiltä seuduilta, meillä on erityinen tunneside tähän alueeseen. Tunnemme myös suurta vastuuta paikallisen yhteisön jäseniä kohtaan. Ensimmäisenä toimintavuonnamme palkkasimme 290 työntekijää, joista useimmat olivat lähiseuduilta. Paikallisen henkilökunnan palkkaaminen on mennyt jopa heidän työkokemuksensa edelle, sillä tarjoamme jatkuvaa koulutusta ja ystävällisen työskentely-ympäristön, joka edistää niin henkilökohtaista kuin ammatillistakin kehitystä.
Lisäksi pyrimme käyttämään paikallisia tuottajia ruoka- ja juomahankinnoissamme. Kreetaltahan löytyy kaikkea: oliiviöljyä, viiniä, hedelmiä ja vihanneksia, vuoristolähdevettä...

Kreikkalainen salaatti

– Vedestä puheen ollen, viime kesinä, silloin kun kaikki hotellit ovat olleet auki ja saaren väkimäärä on lähes kolminkertaistunut, Kreetalla on ollut pulaa vedestä. Auttaaksemme paikallisväestöä ja taataksemme myös Euphoria Resortin vedensaannin, rakennutimme omalla kustannuksellamme 2800 m pitkän vedenjakeluverkon, alkaen alueellisesta vesisäiliöstä ja päättyen hotellillemme. Tämä vedenjakeluverkko palvelee myös paikallisasutusta.
Tavoitteenamme on, että Euphoria Resort saa ”We do local” –sertifikaatin. Lisäksi haluamme tavoitella kreetalaisen ruokakulttuurin sertifikaattia, jonka myöntää Agronutritional Cooperation of the region of Crete.

Euphorian kaunis ranta on suosittu matkailijoiden, mutta myös caretta caretta -kilpikonnien, keskuudessa. Miten pidätte huolta kilpikonnista ja takaatte niille pesimärauhan?

– Ensinnäkin, emme ole tehneet rannalle mitään muutoksia. Vaikkakin ranta on pikkukivinen ja jotkut hotellivieraistamme pitäisivät varmasti enemmän hiekkarannasta, emme missään tapauksessa halua häiritä merikilpikonnien pesintää rannalla. Olemme tehneet kaikkemme informoidaksemme vieraitamme vedessä uivista kilpikonnista, vaikkakin niiden näkeminen on päiväsaikaan erittäin harvinaista. Iltaisin siirrämme aina kaikki aurinkotuolit pois rannalta, taataksemme kilpikonnille vapaan väylän rannalta mereen. Kuoriutumisen jälkeen vauvakilpikonnat lähtevät kuunvalon johdattamina vaeltamaan kohti merta ja mikä tahansa este voi saada ne menettämään suuntavaistonsa. Tästä syystä emme pidä valoja päällä rannalla. Euphoria Resortilla ei ole merelle suunnattuja valoja, vaikka tiedämmekin, että monet vieraistamme haluaisivatkin nauttia iltadrinkkinsä kimaltelevan meren äärellä. Koko henkilökuntamme, mutta erityisesti rannan ympäristössä työskentelevät on ohjeistettu raportoimaan välittömästi, mikäli he kohtaavat kilpikonnien jalanjälkiä tai pesiä rannalla.

Hotellin ranta aurinkovarjoineen.

Voiko luksus ylipäätään olla ympäristöystävällistä?

– Meillä ympäristöystävällisyys kulkee käsi kädessä luksuksen kanssa. Kaunis ja puhdas luonto upeine rantoineen on tärkein osa ylellistä lomaelämystä. Se on todellista luksusta - ja myös koko toimintamme elinehto.

Blue Star Euphoria Resort lukuina:

  • huoneita: 287
  • sänkyjä: 690
  • henkilökuntaa: 290
  • baareja ja ravintoloita: 3 baaria, 4 teemaravintolaa
  • altaita: pääuima-allas (noin 170 m pitkä), 7 allasta joihin on käynti suoraan huoneista, 1 lastenallas, 1 vesipuisto, 5 vesiliukumäkeä, 1 lämmitetty sisäuima-allas

Tutustu Blue Star Euphoria Resortiin

Värikkäitä tuoleja hotellin ravintolassa

Muita samankaltaisia

Curacaon tulevaisuuden esikuvat

Trooppisella helmellä, Curacaolla, on monipuolinen kulttuuri, kristallinkirkkaat vedet ja kesä ympäri vuoden. Saaren rikas luonto ja historia ovat jättäneet jälkeensä arvokkaan perinnön. Säilyttääkseen kaiken mitä tällä kauniilla saarella on tarjota, haluaa TUI Care Foundation edistää tulevaisuuden opettajien ympäristötietoisuutta.
Johanna Johanna 27.9.2019

RIU-hotelleja paratiisirannoilta suurkaupunkeihin

RIU-hotelleilla on monia kanta-asiakkaita, erinomaista ruokaa, erityisen hyvä palvelu ja aina hyvä sijainti. Mitä et ehkä kuitenkaan tiennyt, on RIU-hotelleja sekä paratiisirannoilla että sykkivissä suurkaupungeissa. Tässä muutama upea RIU-hotelli, jotka kannattaa varata pian.
Johanna Johanna 23.9.2019

Ylelliset RIU-hotellit talvilomallesi

RIU Palace -hotellit ovat RIU-hotelleista ylellisimpiä. Ne sijaitsevat aina rannalla, palvelu on huippuluokkaa ja ruoka on korkealaatuista ja monipuolista. Esittelemme tässä upeita talvikohteita Kanariansaarilla ja Kap Verdellä sekä hieman kauempana Malediiveilla ja Zanzibarissa.
Johanna Johanna 25.6.2019

Kyproksen All Inclusive -hotellit

Oliiveja, halloumia, hummusta, tsatsikia, jogurtteja, leipää, hiiligrillattua lihaa…. Kyproksen keittiö on saanut vaikutteita Välimeren ja Lähi-idän maista. Kuvittele, miten helppoa olisi nauttia kaikkia näitä herkkuja, ilman huolta mitä se maksaa. Seuraavaksi esittelemme sinulle viisi hotellia, joissa tämä unelma voi toteutua! Näihin Kyproksen hotelleihin sisältyy aina All Inclusive.
Noora Noora 10.5.2019