10.11.2017

Madridissa asuva Katariina: "Espanjalaiset ovat opettaneet minua olemaan ylpeä omista juuristani"

Suomalainen Katariina rakastui espanjalaiseen mieheen, pakkasi laukkunsa ja muutti Madridiin. Mitä suomalainen on oppinut espanjalaisilta? Entäpä mitä suomalaisuudesta ajatellaan Espanjassa?

Taustatietoja

Nimi: Katariina Pajunen
Ikä: 31 vuotta
Vuodet ulkomailla: 6 vuotta Madridissa, Espanjassa

Miten päädyit ulkomaille?

– Minut ajoi maailmalle rakkaus ja ehkäpä pieni seikkailunhalu. Tapasin nykyisen mieheni vuonna 2010 Helsingissä, kun hän oli Erasmus-vaihdossa ja opiskeli Otaniemessä. Vaihdon päätyttyä Alex suuntasi takaisin kotimaahansa, sillä kuten hän sanoi, Suomi on monin tavoin ihana maa, mutta kotimaata ja perhettä oli kuitenkin ikävä.

– Siinä vaiheessa ajattelin, ettei minua ollenkaan haittaisi muuttaa aurinkoiseen Madridiin hänen kanssaan ja hetken sitä pohdittuamme, päätimme, että minä pakkaisin Espoon kaksioni kahteen matkalaukkuun ja suuntaisin Madridiin. Marraskuussa 2011 seisoin lentokentällä villakoira kainalossa hyvästelemässä ystäviä ja perhettäni. Siitä alkoi seikkailu, joka on opettanut minulle valtavan paljon! Olen onnellinen, että olin niin ennakkoluuloton lähtiessäni, sillä jos olisin tiennyt millainen kielimuuri minua odottaa, olisin saattanut jäädä koti-Suomeen.

Millaisia ennakkokäsityksiä maailmalla on suomalaisista?

– Ensimmäisenä tulee mieleen se, että pääasiassa meillä on hyvä maine ainakin täällä päin maailmaa. Meitä pidetään luotettavina ja reiluina. Kaikki tietävät erinomaisesta koulutustasostamme ja kun kerron Suomen lähestulkoon ilmaisesta yliopistokoulutuksesta, ihmisten leuat putoavat maahan. Sitä, miten etuoikeutettuja olemme, on oppinut arvostamaan vasta jälkikäteen. Meillä kaikilla on mahdollisuus opiskella, jos sen eteen tekee kovasti töitä.

– Ihmiset täällä tuntuvat tietävän maastamme ja usein erityisesti upea luontomme mainitaan ensimmäisenä, mutta sitten on vastaavasti niitä, jotka kysyvät, että missä Suomi on ja onko teillä kesää ollenkaan? Kerran jos toisenkin minulta on kysytty, että kuuluuko Suomi Eurooppaan tai Euroopan unioniin?

tui-suomi100-katariina-madrid
Parque del Retiro on suosittu ajanviettopaikka niin turisteille kuin paikallisille

Onko sinulla suomalaisia tapoja, joista pidät kiinni?

– Näin monen vuoden jälkeen tunnen espanjalaistuneeni aika lailla. Puhun lähes yhtä nopeasti ja kovaa kuin paikalliset.

– Pyrin viettämään suomalaisia juhlapyhiä. Linnanjuhlat katsotaan aina, sekä pikkujouluja ja vappua juhlitaan Madridin suomalaisen yhteisön kanssa. Jouluna syödään riisipuroa ja katsotaan Joulupukin kuumaa linjaa, vaikka joulutunnelma ei olekaan ihan samanlainen kun ulkona paistaa kirkas aurinko.

– Meillä juodaan espanjalaiseen tyyliin todella tummapaahtoista kahvia muumimukeista ja syödään suolaista aamupalaa (toisin kuin paikalliset), mutta vastaavasti illallista syödään hyvin myöhään. Meillä kotona vallitsee kahden kulttuurin tasapainoinen sekoitus, joka toimii hyvin!

Mitä ikävöit Suomesta?

– Ennen kaikkea ikävöin ihmisiä, ystäviä ja perhettä. Niitä rakkaimpiani, jotka tuntevat minut jo vuosien ajalta ja joiden seurassa on valtavan helppo olla, kun jaamme saman historian ja kulttuurin. Lisäksi minulla on ikävä suomen kieltä, jota nykyään pääsen puhumaan todella harvoin. On ihanaa, kun kielessä aistii ja kuulee kaikki eri sävyt ja merkitykset.

Jos saisit yhden asian Suomesta, mikä se olisi?

– Toki listalle kuuluu myös ne perinteiset, kuten ruisleipä, mökkisauna, salmiakki ja aurinkoiset keväthanget. Mutta jos yhden asian saisin tänne Espanjaan, se olisi ehdottomasti suomalaisesta näkövinkkelistä suunniteltu koti toimivine eteisratkaisuineen ja saunoineen. Ja tuplaikkunat joka huoneessa, sekä edulliset lämmityskulut!

tui-suomi100-suomalainen-katariina-acoruna
A Coruña on Espanjan luoteisosan kaunis rannikkokaupunki

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

– Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen olen entistä ylpeämpi juuristani ja suomalaisuudestani. Miehenikin on yrittänyt puhua minua hankkimaan Espanjan passin, mutta olen vain todennut, etten ole valmis siihen. Passihan se vain on, mutta minulle sillä on jotenkin suurempi merkitys. Suomalaisuus on minulle hyvin tärkeä asia.

– Espanjalaiset ovat opettaneet minua olemaan ylpeä omista juuristani. He puhuvat aina, että "minun kylässäni tehdään maailman parhain viini" tai "kun syöt mustekalaa minun kylässäni, et halua syödä sitä missään muualla sen jälkeen". He ovat ylpeitä kotimaastaan ja haluavat tuoda sen myös esille. Alkuun huomasin usein puhuvani vähättelevään sävyyn Suomesta, ehkä hieman vitsaillenkin, mutta jos minulta tänä päivänä kysytään, osaan jo ylpeästi kertoa kotimaani upeasta luonnosta ja kauniista Lapista vastaantulijoille. Se suomalainen liika nöyryys on karissut minusta pois. Me maailmalla asuvat suomalaiset olemme sitä ensikäden tietoa maastamme ja meidän tulisi oikeasti puhua muutoinkin kun vähättelevään sävyyn.

Kuvat: Anna Primavera

Muita samankaltaisia

Ateenan nähtävyydet – 10 vinkkiä

Ateena on yksi kuumimmista viikonloppukaupungeista juuri nyt. Tässä kaupungissa on kaikkea mitä tarvitset ja hieman enemmän. Lue vinkkimme Ateenaan ja löydä parhaat nähtävyydet!
Noora Noora 3.7.2019

Treeniloma Rodoksella - hiihtäjä Kerttu Niskasen vinkit

Hiihtäjä Kerttu Niskaselle kertyy talvisin paljon reissupäiviä, kun hän kiertää hiihtokisoja ympäri maailmaa. Pari kertaa vuodessa Kerttu kuitenkin jättää sukset kotiin ja lähtee lomamatkalle – mutta ei ammattiurheilija silloinkaan pelkästään rantatuolissa makoile. Lue Kertun treenilomasta Rodokselle ja nappaa kuntoiluvinkit omallekin lomalle.
SallaS SallaS 26.3.2019

Tällainen on matkailijan Mauritius

Hohtavan valkoisia rantoja, kookospalmuja, rentoutumista turkoosin meren äärellä. Monille Mauritius on unelmien lomakohde. Tapasimme Emman ja Johanin, jotka lomailivat Mauritiuksella tammikuussa. Näin he kertovat matkastaan ja antavat vinkkinsä, joilla ihana Mauritius tarjoaa parastaan.
SallaS SallaS 28.2.2019

Poks! 3 kuplivaa matkavinkkiä kuohuviinien lähteille

Kuohuviini sopii hyvin juhlistamaan elämän arvokkaita hetkiä – kuten loman alkua. Todellinen kuplivien ystävä voi suunnitella jopa koko lomansa kuohuviinien viitoittamille poluille. Tässä matkavinkit espanjalaisen cavan, italialaisen proseccon ja ranskalaisen aidon samppanjan lähteille. Nappaa kevään ja kesän juhliin myös trendikkään Hugo-drinkin ohje!
SallaS SallaS 27.4.2018