Matkatavarat

Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Muut kysymykset

Miten lääkkeet ja lääkinnälliset apuvälineet kuljetetaan?

Lääkkeet tulee pakata käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksessa. Reseptilääkkeiden reseptit kannattaa ottaa mukaan ja suosittelemme reseptien hankkimista myös englanniksi.

Lääkkeiden käyttöä koskevat rajoitukset vaihtelevat eri maiden välillä, jopa EU:n sisällä. Huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden, kuten joidenkin unilääkkeiden ja vahvojen kipulääkkeiden käyttöön tarvitaan yleensä erillinen todistus apteekista. 

Mikäli matkustat lääkinnällisen apuvälineen, kuten CPAP-laitteen kanssa, täytäthän Apuvälineet lennolla-lomakkeen.

Lue lisää lääkkeiden kanssa matkustamisesta tästä. 

Miten paljon voin ottaa lennolle matkatavaraa?

Sallittu matkatavaramäärä riippu lentoyhtiöstä. Sallittu matkatavaramäärä kerrotaan matkaa varattaessa. Jos sinulla on olemassa oleva matkavaraus, löydät tietoa matkatavarasäännöistä myTUI -sivulta. 

Huomioithan, että terävien esineiden kuten saksien, veitsien ja kynsiviilojen kuljettaminen käsimatkatavaroissa on kielletty. Käsimatkatavaroissa voit kuljettaa rajoitetun määrän nesteitä, jos nesteet on pakattu enintään 100 ml kokoiseen pakkaukseen ja ne kuljetetaan enintään 1 l kokoisessa uudelleensuljettavassa ja läpinäkyvässä muovipussissa. Yksi yhden litran pussi sallitaan matkustajaa kohden.

Matkapaketti lomalennolla
Löydät lentoyhtiökohtaiset matkatavarasäännöt täältä.

Matkapaketti reittilennolla
Jos lennät reittilennolla, lisätietoja löydät täältä.

Miten saan lennolle lisää matkatavarakiloja? Miten erikoismatkatavara varataan?

Ylimääräiset matkatavarakilot ovat yleensä edullisempia etukäteen ostettuina kuin lentokentältä maksettuina. Jos aiot kuljettaa rajoituksia enemmän matkatavaraa, sinun kannattaa maksaa niistä lentoyhtiölle hyvissä ajoin.

Erikoismatkatavaran kuten golfbagin, polkupyörän tai surffilaudan kuljetus kannattaa myös varata etukäteen. 

Jos tarvitset lennolle mukaan lisämatkatavaroita terveydellisistä syistä pyydämme sinua täyttämään tämän lomakkeen. 

Matkapaketit lomalennoilla
Löydät tietoa lisäkilojen varaamisesta eri lentoyhtiöillä täällä. Tietoja eri lentoyhtiöiden käytännöistä koskien erikoismatkatavaroita löydät täältä. 

Matkapaketit reittilennoilla
Jos matkustat reittilennolla, tarkista asia suoraan lentoyhtiöltä.

Laskettelumatkat
Lentoyhtiöstä riippuen hiihtovarusteiden kuljetus joko sisältyy lipun hintaan tai on maksullinen lisäpalvelu. Suksien kuljetus tulee aina varata etukäteen. Lue lisää käyttämiemme lentoyhtiöiden säännöistä. 

Mitä teen, kun laukkuni ei tullut perille?

 Kadonneesta, viivästyneestä tai vahingoittuneesta matkatavarasta tulee heti lentokentällä tehdä vahinkoilmoitus eli PIR (Property Irregularity Report).  Otathan lentoasemalla yhteyttä lentoyhtiön edustajaan tai maahuolintayhtiöön. Varmistathan, että saat mukaasi alkuperäisversion PIR-raportista sekä matkatavarakuittisi. Nämä ovat välttämättömiä, jotta lentoyhtiö voi ottaa mahdollisen korvausvaatimuksesi käsittelyyn. 

Jos laukkusi ei saapunut lomakohteeseen, voit myös kääntyä oppaidemme puoleen. He neuvovat sinua korvausasioissa. Laukku pyritään aina toimittamaan perille mahdollisimman nopeasti. 

Jotkut matkavakuutukset korvaavat viivästyneestä, kadonneesta tai vahingoittuneesta matkatavarasta aiheutuneita kuluja. Otathan yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi lisätietojen saamiseksi. 

Lue lisää myöhästyneistä ja vahingoittuneista matkatavaroista tästä

Saako käsimatkatavaroihin pakata dronen?

Säännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Tarkista aina etukäteen, hyväksyykö lentoyhtiösi dronen kuljettamisen. Jos olet varannut matkan lomalennoilla, voit lähettää kyselyn dronen kuljettamisesta täyttämällä tämän lomakkeen. Täytä "Muut apuvälineet"-kohtaan mahdollisimman tarkat tiedot dronen koosta, painosta, akkujen määrästä ja niiden tehosta (Wh). 

Jos olet varannut valmismatkan reittilennolla, olethan yhteydessä lentoyhtiöön. 

Huomioithan, että monet maat rajoittavat dronen käyttöä. Matkakohteen dronesäännöksiin perehtyminen on aina matkustajan omalla vastuulla. 

Saanko ottaa BedBox -matkalaukun tai vastaavan lennolle?

Lentokoneen penkkiin tai seinään kiinnitettävät lasten lentomatkasängyt, -patjat ja muut matkustusapuvälineet eivät lähtökohtaisesti ole sallittuja lennoillamme. Turvallisuussyistä istuinrivien välin täyttävien laukkujen ja puhallettavien tyynyjen  käyttö on yleensä myös kielletty. Tarkistathan omaa lentoasi koskevat säännöt suoraan lentoyhtiöltäsi.

TUIfly, TUI Airways sekä useat muut lentoyhtiöt eivät turvallisuussyistä salli vauvojen matkustusapuvälineiden (esim. BedBox, JetKids, SkyBaby, Airtraveller) käyttöä lennoillaan. 

Jos matkustat reittilennolla, tarkista asia suoraan lentoyhtiöltä.

Sisältyvätkö matkatavarat matkan hintaan?

Matkapaketti lomalennolla

Kaikilla TUIn lomalennoilla, lentoyhtiöstä riippumatta, käsimatkatavarat sisältyvät matkan hintaan lentoyhtiöiden painorajoitusten mukaisesti. Lentokoneen ruumassa kuljetettavista matkatavaroista veloitetaan lisämaksu.

Ruumassa kuljetettavan matkatavaran hinta vaihtelee ja näet hinnat matkaa varatessa. Voit varata ruumaan menevät matkatavarat varauksen teon yhteydessä, myTUI -sivulla (viimeistään n. 2 vrk ennen lähtöä) tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Löydät lentoyhtiökohtaiset matkatavarasäännöt täältä. Tarkistathan lentoasi koskevat painorajat hyvissä ajoin ennen loman alkua. Jos otat mukaasi erikoismatkatavaroita tai tarvitset lisää matkatavarapainoa, kannattaa nämä varata etukäteen. 
 

Matkapaketti reittilennoilla

Osaan reittilennoista kuuluu ruumaan menevien matkatavaroiden kuljetus, osaan ei. Matkan varausvaiheessa näet lentoa valittaessa, sisältyykö matkan hintaan ruumaan meneviä matkatavaroita. 

Jos sinulla on olemassaoleva varaus, näet lippuusi sisältyvien matkatavaroiden määrän helpoiten myTUI -sivulta tai kirjautumalla lentoyhtiön omille sivuille.

Lue lisää matkatavaroista lennolla.

Voinko ottaa golfvarusteet matkalle mukaan?

 Kyllä, useimmat lentoyhtiöt hyväksyvät golfbägin ja luokittelevat sen erikoismatkatavaraksi. Hinta vaihtelee lentoyhtiön ja lentomatkan pituuden mukaan. Erikoismatkatavarat varataan suoraan lentoyhtiöltä. 

Jos matkustat lomalennolla, lue lisää lentoyhtiösi matkatavarasäännöistä tästä.

Jos matkustat reittilennolla, tarkista asia suoraan lentoyhtiöltä.

Aiheet

Valitse alla olevista aiheista löytääksesi vastauksen kysymykseesi.

Etkö löytänyt vastausta?

Autamme mielellämme. Halusitpa sitten varata matkan, kysyä jotain ennen matkaasi, matkan aikana tai sen jälkeen, voit olla meihin yhteydessä.

Ota yhteyttä