Lontoossa asuva Pinja: "Tuntuu rauhoittavalta, että aina on olemassa koti mihin palata"

Maisteriopinnot veivät Pinjan Lontooseen, ja suurkaupungin sykkeeseen on ollut helppo jäädä opintojen jälkeen töihin ja asumaan. Mitä suomalaisista ajatellaan Lontoossa? Entä mitä Pinja kaipaa Suomesta?

Taustatietoja

NIMI: Pinja Piira
IKÄ: 28 vuotta
VUODET ULKOMAILLA: 3 vuotta Lontoossa

Miten päädyit ulkomaille?

– Muutin alun perin Lontooseen opiskelemaan muotoilun maisteritutkintoa pariksi vuodeksi. Valmistumisen jälkeen jäin Lontooseen teollisen muotoilun töihin.

Millaisia ennakkokäsityksiä maailmalla on suomalaisista?

– Kaikki tietävät, että suomalaiset juovat paljon alkoholia ja että meiltä tulee hyviä formulakuskeja. Myös sää tulee aina puheeksi; Suomen kylmyyttä kauhistellaan. Etelä-Suomen tuhansista järvistä ei yllättäen niinkään tiedetä.

– Autourheilusta puheen ollen, tuttuni otti kerran puheeksi suomalaisen erikoisuuden, jokamiesrallin, ja piti sitä loistavana ideana pitää autourheilu kaiken kansan saatavilla.

Onko sinulla suomalaisia tapoja, joista pidät kiinni?

– Rehellisyys ja aikatauluissa pysyminen ovat asioita, joista haluan pitää kiinni asuin missä tahansa. Hauskana yksityiskohtana voin kertoa, että haluan käyttää leivonnassa edelleen suomalaista kuivahiivaa.

Mitä ikävöit Suomesta? Jos saisit yhden asian Suomesta, mikä se olisi?

– Ikävöin Suomesta hyvänlaatuisia elintarvikkeita. Briteissä elintarvikkeet ovat monesti sokerilla kyllästettyjä ja esimerkiksi terveellisiä maitotuotteita ei ole tarjolla läheskään samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Tavallisen suomalaisen raejuuston voisin heti teleportata Lontooseen!

– Työkaverini kertoi, että muutaman vuoden työkomennuksen jälkeen hän kaipaa Suomesta kahta asiaa: puhdasta juomavettä sekä tehdään mitä luvataan -asennetta. Näihin pystyn myös itse samaistumaan.

Lontoo

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

– Olen ylpeä, että tulen pienestä pohjoismaasta, ja ihmiset ottavat sen tiedon usein vastaan suurella mielenkiinnolla. Uskon, että hyvinvointivaltio Suomi hyvine ja huonoine puolineen on kasvattanut minulle hyvin humaanit arvot ja tuntuukin rauhoittavalta, että aina on olemassa koti mihin palata.