Miksi matkustetaan ja miten maksimoida onnellisuus?

Miksi ihmiset haluavat lähteä lomamatkalle? Mitä lomalta halutaan? Entä mitä pitää tehdä, jotta lomamatkalla koettu onnellisuus olisi huipussaan? Lue selvityksemme tuloksista.

Kun selvitimme lomalle lähtijöiden toiveita, tulokset eivät olleetkaan kovin yllättäviä. Selvityksemme mukaan tärkeimmäksi syyksi lähteä lomalle ja myös parhaaksi tavaksi viettää lomaa on yhdessäolo perheen, kumppanin tai ystävien kanssa. Toiseksi tärkein syy lähteä matkalle on paeta arkirutiineja. Kolmanneksi syyksi kerrottiin halu rentoutua ja vapautua arjen aikataulupaineista.

Kohdetta valittessa tärkeimmäksi tekijäksi pohjoismaalaisilla nousi lämmin ja aurinkoinen ilmasto. Lähes kolmasosa on sitä mieltä, että lämpö ja aurinko on se, joka ratkaisee. Tiukkana kakkosena seurasi perässä lomakohteen kiinnostavuus, ja kolmanneksi tärkein tekijä oli aiemmat kokemukset kohteesta. Mainintoja saivat myös kohteen nähtävyydet, lomakohteeseen matkustamisen helppous, matala hintataso sekä ruuan laatu ja ruokakulttuuri.

onnellisuus-lomamatkalla-tui

Optimoi onnellisuutesi

Selvityksen mukaan onnellisuus on huipussaan, kun aloitat matkaan suunnittelun vähintään seitsemän kuukautta ennen matka-ajankohtaa, mielellään yli vuosi ennen matkaa. Periaatteena on kärjistetysti, että mitä pidempi aika matkaan on, sitä korkeammalle tasolle onnellisuus nousee. Selvityksen mukaan riittävän pitkä valmistautumisaika lisää matkalla koettua onnellisuutta merkittävästi. Tämä perustuu siihen, että matkaan ehtii perehtyä ja sitä ehtii tunnelmoida rauhassa riittävän pitkän ajan.

Oma onnellinen porukkansa ovat nopeat päättäjät eli impulsiiviset matkaajat, jotka suunnittelevat ja varaavat matkansa vain muutaman päivän ennen lähtöä. Tästä nousee kiinnostavia kysymyksiä, kuten miksi matkalle päätetään lähteä niin myöhään? Tätä selvityksestämme ei käynyt ilmi, onko kyseessä kaipuu lämpöön räntäsateen keskeltä, tai toisaalta vaikkapa juuri sukujuhlien ajalle osunut matka, välittämättä siitä, että matka on varattukin juhlia edeltäneellä viikolla.

Lähde: TUI / Kairos Travel Trend Report 2016