7.11.2017

Paikallinen ruoka luo makumuistoja ja muuttaa ruokakulttuuria

Paikallinen ruoka on osa matkakokemusta, ja uusien ruokien kokeilun myötä uudet ruokalajit rikastuttavat myös kotimaan ruokakulttuuria.

Paikallinen ruoka on osa matkakokemusta. Matkailu on monipuolistanut myös suomalaista ruokakulttuuria, sillä tutustuttuaan paikallisiin raaka-aineisiin ja ruokiin ihmiset mielellään kokeilevat myös kotona. Kauppojen laajentuneet valikoimat tarjovat hyvät mahdollisuudet kotikokkailuun. Myös laajentunut ravintolatarjonta antaa mahdollisuuden kokeilla muunlaisia ruokia kuin perinteistä suomalaista kotiruokaa.

vietnamilainen-ruoka-tui-800
Vietnamilainen ruoka on yksi nousevista trendeistä.

Pitsaa, sushia ja pho-keittoa

Ensimmäiset suomalaista ruokakulttuuria ravistelleista ruokalajeista olivat italialainen pitsa ja amerikkalaistyylinen hampurilainen. Pitsasta tuli koko kansan ruokaa 1980-luvulla pakastepitsojen myötä, ja hampurilaiset levisivät pikaruokaketjujen avulla. 1980-luvulle ajoittuu myös turkkilainen kebab. Pitsabuumin jälkeen suomalaisten makuhermot olivat avoinna meksikolaiselle, kiinalaiselle ja intialaiselle ruualle, ja edelleen thaimaalaiselle ruualle.

2000-luvulla uudet ruokalajit ovat yleistyneet Suomessa vauhdilla. Vuosituhannen alussa löi läpi sushi, mezet ja tapas-annokset. Viime vuosien hitti on ollut puolestaan vietnamilainen ruoka.

Ruokakulttuuri on jatkumo, jossa yhdistyy perinteet ja muutos. Vaikka aluksi uusia ruokia karsastaisi, jossain vaiheessa ruuista tulee osa normaaliksi koettua arkiruokaa. Näin on käynyt niin pitsalle, pastalle, tortilloille kuin sushillekin. Nyt nousevana trendinä on monissa maissa yleinen hyönteisten syöminen. Ihmiset kummastelevat kotisirkkojen ja jauhomatojen rousketta hampaissa, vaikka hyönteisiä on syöty eri puolilla maailmaa aina. Aika ratkaisee, tuleeko myös hyönteisistä osa suomalaiseksi koettua ruokavaliota.

Muita samankaltaisia

Blue Star 2.0 – nauti, koe ja osallistu

Huhtikuusta 2020 alkaen nimi ”Blue Star” tulee merkitsemään jotain uutta ja vielä parempaa. Kehitämme 50 suosikkihotelliamme, jotta sinä voisit nauttia lomapäivistä vaikuttaen vähemmän ympäristöön, ilmastoon ja paikallisyhteisöihin.
Noora Noora 11.12.2019

6 Instagram-ystävällistä hotellia kesälomalle

Liikaa ihmisiä kuvassa, varjoisat uima-altaat, puut peittävät merinäköalan... Ei näin. Nyt listaamme perhehotellit, joista saat täydelliset instakuvat. Jatka lukemista ja nappaa kesän hienoimmat kuvat.
SallaS SallaS 8.5.2019

5 Instagram-ystävällistä paikkaa Kreetalla

Monet matkailututkimukset osoittavat, että Instagramista on tullut yhä tärkeämpi matkailijoiden inpiraation lähde. Haluamme matkustaa tiettyyn paikkaan ottaaksemme sen saman kuvan, jonka näimme some-virrassamme ja jakaa kuvan taas eteenpäin ystävillemme. Monet matkustavat nimenomaan ottaaksen selfien Eifel-tornin edessä, palmussa turkoosin meren äärellä, surffilaudalla kauniissa auringonlaskussa. Tässä 5 Instagram-kuvaa, jotka sinun pitää ottaa Kreetalla.
SallaS SallaS 7.5.2019

Matkailutrendit 2019: Tiedätkö mitä ovat plogging ja glamping?

Tänä vuonna matkailija haluaa lomallaan tuntea täydellisen vapauden ja päästää irti niin lompakostaan kuin kellostaankin. Toisaalta, joillekin loman päämäärä on nimenomaan juokseminen kellon kanssa: erilaisiin juoksutapahtumiin osallistumisesta on tullut matkailuilmiö. Mukavuudenhaluisimmat majoittuvat ”juuri minulle” räätälöityyn konseptihotelliin, trenditietoisimmat puolestaan yöpyvät teltassa. Tässä TUIn listaus vuoden 2019 matkailutrendeistä.
SallaS SallaS 16.1.2019