5 kysymystä pilotille

Pilotti Johanna Eriksson työskentelee TUIfly Nordicilla. Hän lentää Boeing 737-800 koneilla enimmäkseen Kanariansaarille ja Kap Verdelle talvisin ja Välimeren kohteisiin kesäisin. Lue hänen työstään perämiehenä ja vastaukset viiteen kysymykseemme.

– Moni teinityttö ei edes osaa haaveilla lentäjän ammatista, koska neisesikuvia on alalla niin vähän. Itse työssä ei ole mitään merkitystä sillä oletko mies vai nainen – kaikkien pitää suoriutua samoista tehtävistä. Ainoa ero on, että matkustajat saattavat olla hieman hämmästyneitä.

Näin kertoo TUIfly Nordicin lentäjä Johanna Eriksson. Lentoyhtiön noin 160 pilotista 11 on naisia. Mutta Johannan valinta oli helppo – hän on lentäjäperheen kasvatti.

– Se kulkee suvussa. Olemme aina olleet kiinnostuneita lentämisestä. Isoisäni oli lentäjä ja nyt minä, veljeni ja yksi serkuistamme olemme pilotteja.

Hauskinta hänestä on työskennellä alalla, joka tuotta ihmisille iloa.

– Asiakkaammehan ovat lomalla ja me olemme yksi osa sitä ketjua. Mahtavat kollegani mahdollistavat sen, että on mukava herätä kello 1.30 yöllä ja ajaa Arlandan kentälle. Rakastan lentämistä ja tykkään haastaa itseäni lentämään aina vielä vähän pehmeämmin, laskeutumaan hieman paremmin ja kehittymään työssäni.

TUIfly Nordic on viime aikoina uudistanut koko lentokalustonsa. Eron voi huomata. Boeing 767 -koneissa on uusi, vaaleampi sisustus ja paremmat, mukavammat istuimet. Pienillä yksityiskohdilla on merkitystä – sen tietävät kaikki, jotka ovat lentäneet kauas.

– Meidän Boeing 737 -koneemme ovat uusia, viimeisin vain vuoden ikäinen, kertoo Johanna. Sisustus on raikas, valaistus hieno, tuolit mukavat ja matkatavarahyllyilläkin on enemmän tilaa. Meille piloteille 737 on upea ”työhevonen”. Helppo työskennellä, stabiili, käytännöllinen ja pysyy aikataulussaan. Äärimmäisen harvoin tulee mitään ongelmia ja tekninen huolto on erinomainen. Teknikkomme odottavat kentällä joka kerta, kun tulemme kotiin, tarkistaakseen, että kaikki on kunnossa.

Talviaikaan TUIfly Nordic ja Thomson lennättävät matkustajiaan myös Dreamlinerilla moniin kaukokohteisiin. Maailman moderneimmassa lentokoneessa on panostettu viihtyvyyteen ja huipputekniikkaan: valaistukseen, ääneen ja sisäilmaan.

TUIfly Nordic valitsee pilottinsa hyvin tarkasti. Turvallisuusseulat ovat tiukkoja. Mutta Johanna on läpäissyt neulansilmän.

– On vaikeaa päästä pilotiksi. Minun hyväksymisprosessini kaikkine testeineen ja haastatteluineen kesti toukokuusta tammikuuhun, kertoo hän. Työ- ja lepoajat ovat tarkkaan säädeltyjä.

– Kaikissa lentokoneissamme pitää aina olla kaksi henkilöä ohjaamossa. Jos pilotin pitää käydä vessassa, toinen miehistön jäsen tulee siksi aikaa tilalle. Turvallisuus ennen kaikkea, sanoo Johanna.

Pilotti Johanna Eriksson

Pilotti vastaa 5 kysymykseen

Mikä on oma suosikkikohteesi?
Kanariansaaret, erityisesti Teneriffa.

Minkä istumapaikan valitset mieluiten lomamatkallasi?
– Ikkunapaikan, ensimmäiseltä tai toiselta riviltä, oikealta puolelta. Siinä on hieman parempi jalkatila.

Onko tapanasi upgreidata lentosi?
– Maksan mielelläni hieman lisää niin ruoasta kuin hyvistä paikoistakin lentokoneessa.

Onko sinulle neuvoja lentopelkoisille?
– Juttele matkustamohenkilökunnan kanssa! Kysy, jos voit piipahtaa ohjaamossa, se voi helpottaa. Yritä selvittää, mikä sinua pelottaa. Vältä alkoholia, se voi vain vahvistaa pelkotilaa.

Pystytkö itse rentoutumaan lentomatkustajana?
– Ehdottomasti. Tiedän, että olen hyvissä käsissä.