Alankomaissa asuva Tero matkustaa kaksoiskansalaisuudesta huolimatta aina Suomen passilla

Tero on asunut yli puolet elämästään Amsterdamissa, mutta tuntee itsensä silti enemmän suomalaiseksi kuin hollantilaiseksi. Lue, mitä ajatuksia Terolla on Suomesta ja suomalaisuudesta.

Taustatietoja

Nimi: Tero Nurminen
Ikä: 48 vuotta
Vuodet ulkomailla: 28 vuotta Alankomaissa

Miten päädyit ulkomaille?

- Olin vaihto-oppilaana Hollannissa ja pari vuotta myöhemmin pääsin Amsterdamin yliopistoon opiskelemaan. En kuitenkaan koskaan aloittanut yliopistossa, sillä sain kesäksi työpaikan ja päätin pitää opinnoista välivuoden, joka on kestänyt nyt 28 vuotta!

Minkälaisia ennakkokäsityksiä maailmalla on suomalaisista?

- Suomalaisia pidetään erittäin luotettavina, rehellisinä ja kohteliaina. Euroopan ulkopuolella Suomea tai suomalaisia ei niinkään tunneta.

Oletko törmännyt hauskoihin olettamuksiin Suomesta tai suomalaisista?

- Matkaillessa moni on luullut, että esimerkiksi suomen kieli ja ruotsin kieli ovat samanlaisia. Suomalaisten autoilu on myös saanut maailmalla huomiota: kerran Uruguayssa ihmiset olivat aivan varmoja, että olen rallikuski kuten Kimi Raikkooonen. Lopulta he tulivat siihen tulokseen, että suomalaisena autoilun on oltava vähintään harrastukseni. Vaikka se ei ole, otin asian kohteliaisuutena.

Onko sinulla suomalaisia tapoja, joista pidät kiinni?

- En valita pienistä asioista, yritän aina mahdollisuuksieni mukaan auttaa muita ja teen työt loppuun vaikka se vaatisikin todella pitkää päivää. Se lienee suomalaista sisua: elämä on joskus vaikeaa, mutta hommat hoidetaan vaikka henki menisi!

Hollanti on tunnettu tulppaaneista ja polkupyöristään

Mitä ikävöit Suomesta?

- Metsää. Minun on ajettava pitkälle Saksan puolelle, jos haluan metsän rauhaan.

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

- Vaikka olen asunut jo kauemmin Hollannissa kuin Suomessa, tunnen itseni enemmän suomalaiseksi kun hollantilaiseksi. Vuosia sitten huomasin, että ajattelen hollanniksi ja näen unet hollanniksi. En kuitenkaan tunne itseäni täysin hollantilaiseksi. Minulla on ollut kaksoiskansalaisuus jo yli 20 vuotta, mutta matkustan aina Suomen passilla.