Australiassa asuva Tiia-Mari: "Joulu ei tunnu joululta, jos en ole Suomessa perheeni luona"

Australiassa asuva Tiia-Mari tiesi lapsesta saakka haluavansa matkustaa, tutustua uusiin kulttuureihin ja tavata erilaisia ihmisiä. Viimeisten vuosien aikana Tiia-Mari on löytänyt itsensä asumasta Australian lisäksi Yhdysvalloista, Turkista ja Tanskasta. Maailmalla olo on palkitsevaa, mutta etenkin jouluisin kaipuu koti-Suomeen herää.

Taustatietoja

NIMI: Tiia-Mari Pykälä
IKÄ: 28
VUODET ULKOMAILLA: Yhteensä 7 vuotta Yhdysvalloissa, Turkissa, Tanskassa ja Australiassa

Miten päädyit ulkomaille?

– Tiesin aina lapsesta saakka, että haluan muuttaa ulkomaille, sillä halusin kokea seikkailuja, oppia uusia asioita maailmasta ja sen eri kulttuureista. Lähdin lukion jälkeen au pairiksi Yhdysvaltoihin. Au pair -vuoden jälkeen tieni vei matkailualalle aktiviteettiohjaajaksi Turkkiin, sieltä Tanskaan opiskelemaan ja nyt olen töissä matkailualalla Sydneyssä, Australiassa.

Minkälaisia ennakkokäsityksiä maailmalla on suomalaisista?

– Suomen erinomainen koulutustaso on maailmalla hyvin tiedossa, mutta muuten ihmiset eivät tiedä paljoa Suomesta tai suomalaisuudesta. He tietävät kyllä että Suomessa on kylmä, ja täällä voi nähdä revontulia. Hauskana yksityiskohtana olen huomannut, että ihmiset luulevat usein, että kaikilla suomalaisilla on vaaleat hiukset.

Nainen näköalatasanteella

Onko sinulla suomalaisia tapoja, joista pidät kiinni?

– Jouluperinteet. Joulu ei vieläkään tunnu joululta, jos en ole Suomessa perheeni luona.

Mitä ikävöit Suomesta? Jos saisit Suomesta nyt yhden asian, mikä se olisi?

– Ikävöin Suomesta ystäviä ja perhettä, asioiden helppoutta, karjalanpiirakoita, saunaa, luonnon raikkautta ja puhtautta. Jos saisin nyt yhden asian Suomesta, olisi se turkinpippureita.

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

– Suomalaisuus merkitsee minulle etuoikeutettua asemaa maailmalla sekä turvaa ja vapautta. Se merkitsee myös suomalaista sisua, rehellisyyttä ja periksiantamattomuutta.