Etelä- ja Keski-Suomen 4 upeinta luontokohdetta

Suomen upea ja puhdas luonto tarjoaa toinen toistaan sykähdyttävämpiä luontoelämyksiä. Luonnon ihmeiden äärellä lumoutuu jokainen, ja tuhansien järvien Suomessa valinnanvaraa riittää. Parhaiden luontokohteiden valinta on lähes mahdotonta, mutta tässä neljä, joille varmasti menetät sydämesi.

Saariston rengastie

Turun tuomiokirkolta alkava Saariston rengastie on virallinen matkailutie jonka voi kulkea joko polkupyörällä tai autolla. Rengastie tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon ilman omaa venettä. Reitillä siirrytään saarelta saarelle siltoja pitkin tai lossien, lauttojen ja yhteysalusten välillä. Ajomatkaa kertyy pääreitille runsaat 200 kilometriä. Reitin varrella on kauniita maisemia, historiallisia nähtävyyksiä, ravintopalveluita ja majoitusvaihtoehtoja. Ulkoilumahdollisuuksia riittää, voit esimerkiksi lähteä vaeltamaan saariston lukuisille vaellusreiteille. Varaathan rengastien kiertämiseen useamman päivän, sillä nähtävää riittää!

Vallisaari

Keväällä 2016 yleisölle avautuneeseen Vallisaareen pääsee niin vesibussilla, taksiveneellä, kuin omallakin veneellä. Metsähallituksen hoitama Vallisaari sijaitsee noin 20 minuutin merimatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Saaren kesyttämätön luonto tarjoaa vierailijoilleen rosoisen kauniin luontoelämyksen – aivan pääkaupunkimme edustalla. Salaperäisellä saarella on merkittyjä retkeilyreittejä ja ruoka- ja juomapalvelut.

Vallisaaren maisemia – TUI
Vallisaaren maisemia.

Heretyn luontopolku, Isojärven kansallispuisto

Kuhmoisten ja Jämsän rajalla sijaitsevan Isojärven kansallispuiston alueella on vaelluspolkuja yhteensä 30 km, joista helppokulkuinen Heretyn luontopolku kattaa noin 3,5 kilometriä. Reitin varrella on opastauluja, jotka kertovat metsien käytön historiasta. Luontopolun ehdoton huipennus on reitin puolimatkasta löytyvä ”Kukkulan kuningas”, massiivinen kolmella jalalla lepäävä siirtolohkare. Kiven viereen sijoitetussa opastaulussa kerrotaan ”Jättiläisen kuljettama?” -kansantarinasta. Tässä lainaus opastaulusta: ”Muinoin hiidet ja jättiläiset muokkasivat maata ja kallioita. Ne koversivat hiidenkirnuja ja heittelivät lohkareita Suomesta Baltian maihin saakka. Tämän noin 100 000 kiloa painavan kiven jättiläiset nostivat kolmen pienemmän kiven päälle”. Myöhemmin muodostelmien syyksi on paljastunut jääkausi, mutta hauska tarina joka tapauksessa.

Oravivuori, Struven ketju

Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee kymmenen eri valtion alueella. Yhteensä Struven ketju käsittää 34 suojeltavaa mittauspistettä, joista peräti kuusi sijaitsee Suomen maaperällä. Näistä mittauspisteistä yksi on Puolakan mittauspiste Oravivuorella, Korpilahdella. Kolmiomittauksiin perustuvan ketjun avulla selvitettiin vuosina 1816-1855 maapallon muotoa ja kokoa hyvin tarkasti, ja siitä on ollut apua myös oman maamme kartoituksessa. Struven ketju kulkee Ukrainasta aina Norjaan asti, ja käsittää 258 peruskolmiota ja 265 peruspistettä. Aikanaan ketju on ollut yksi huomattavammista tieteellisistä keksinnöistä.

Oravivuoren kallioiselle huipulle nousu alkaa puuportaita pitkin – ja aikamoinen kapuaminen niissä onkin! Kolmiomittaukset tehtiin Oravivuoren huipulla vuonna 1834, mutta huipulla sijaitseva torni on tuoreempaa tekoa, vuodelta 1997. Tornin juurella huipun korkeus on 193 metriä merenpinnasta. Tornin portaat vielä ylös – ja eteesi avautuu unohtumattoman kaunis näkymä Päijänteelle.

Struven ketju – Oravivuori – TUI
Näkymä Oravivuoren näköalatatornin huipulta.

Muita samankaltaisia

Thaimaan lumoavat saaret - 11 vinkkiä

Thaimaassa on lukemattomia upeita saaria, eikä ole väliä minne Thaimaahan suuntaat lomalle, löydät varmasti sinulle sopivan vaihtoehdon. Voit asua viidakon syleilyssä, aurinkoisella rannalla tai vuoren rinteellä. Jos valinnan vaikeus vaikeuttaa päätöstäsi, tutustu näihin 11 saareen, jotka mielestämme lukeutuvat Thaimaan upeimpiin!
Johanna Johanna

Pakkauslista vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle vaihtelee sen mukaan oletko menossa vaeltamaan Alpeille, kotimaan metsiin tai vaikkapa Cinque Terren rannikolle. Myös matkaseura ja matka-aika vaikuttavat tietysti: oletko lähdössä lasten kanssa vai ilman, päivän, kahden vai koko viikon vaellukselle? Tässä muutamia pakkausvinkkejä sujuvalle vaellusmatkalle.
SallaS SallaS

Suomalainen hakee lomalta kulttuuria - katso TOP 5 suosituimmat retket

Eurooppalaisissa kesän suosikkikohteissa suomalaiset matkailijat tunnetaan historian ja kulttuurin ystävinä. He myös osallistuvat järjestetyille päiväretkille aktiivisemmin kuin vaikkapa tanskalaiset tai norjalaiset.
SallaS SallaS

Merikilpikonnat Kreikassa

Monet merikilpikonnien lisääntymisen kannalta tärkeät rannat sijaitsevat Kreikassa. Archelon on järjestö, joka toimii yhteistyössä paikallisväestön ja matkailualan kanssa suojellakseen merikilpikonnia ja niiden elinympäristöä. Tapasimme vapaaehtoisia, jotka tekevät työtään paratiisirannoilla.
Johanna Johanna