Kalliomaalaukset – kuvaviestejä tuhansien vuosien takaa

Suomen metsät piilottelevat hyvin säilyneitä viestejä tuhansien vuosien takaa – kalliomaalauksia. Maalauskalliot sijaitsevat usein luonnonkauniilla paikoilla vesistöjen äärellä, ja maalausten bongaamisessa yhdistyvät luontoretkeily, ulkoilu ja mielenkiintoinen historia. Ilmaista ja kivaa – kalliomaalauksille mars!

Suomen suurin maalausalue Ristiinassa

Noviisina kalliomaalausten bongaajan aloitin helpoimmasta päästä, eli Ristiinan Astuvansalmelta. Helpoimmasta siksi, että ennakkotietojen mukaan paikalla piti olla Suomen suurin maalauskallio ja oikeasti nähtävää, eikä vaivoin tunnistettavia läiskiä sammaloituneessa kalliossa. Oli helpompi motivoida itsensä lähtemään ajelulle, kun tiesi perillä olevan jotain hienoa ja ainutlaatuista.

Laitoimme osoitteen, Suurlahdentie 2039, navigaattoriin, ja kiemurtelevan hiekkatieajelun jälkeen parkkipaikka löytyi helposti. Kävelyreitti oli melko vaativa, opasteita ei juurikaan ole, ja jos seurueessa on liikuntarajoitteisia, kannattaa Astuvansalmen maalauksille lähteä moottoriveneellä tai opastetulla risteilyllä.

Perillä maalauskalliolla odotti minulle ennenäkemätön näky. Jylhässä lähes pystysuorassa kalliossa erottui vaivatta tunnistettavia kuvioita: ihmisiä, eläimiä, veneitä ja kädenjälki. Yhteensä tunnistettavia kuvioita Astuvansalmella on 56.

Astuvansalmen kalliomaalausten aiheita: kädenjälki, ihmisiä ja eläimiä
Astuvansalmen pysäyttävin maalaus oli kädenjälki 5 000 vuoden takaa.
venelaituri Astuvansalmella
Jämäkkä venelaituri maalauskallion vieressä palvelee veneilijöitä. Kannattaa tsekata kesän tarjonta järjestetyille reissuille Mikkelistä tai Ristiinasta.
Kävelyreitti Astuvansalmen maalauksille
Patikkapolkua on helppo seurata, mutta reitti ei sovellu liikuntarajoitteisille. Maisemat reitillä ovat hulppeat.

Osoite autolla (parkkipaikka ja polun alku): Suurlahdentie 2039, Ristiina (Mikkeli)

Mukaan eväät ja kamera!

Muut kalliomaalaukset Suomessa

Suomen kalliomaalaukset ovat 3 000–7 000 vuotta vanhoja. Valtaosa maalauksista löytyy Muinais-Päijänteen ja Suur-Saimaan lasku-uomien vesistöalueilta. Yksittäiset maalauspaikat sijaitsevat usein ryppäissä lähekkäin, samojen vesistöjen rannoilla. Maalauksien aiheina toistuvat hirvi, ihminen ja vene.

Maalaukset on maalattu punamultavärillä. Tuhansien vuosien jälkeenkin maalaukset ovat nähtävillä, koska aikojen kuluessa kalliosta on sateen mukana liuennut maalauksen päälle sitä suojaava läpinäkyvä silika-kerros.

Bongauskiertueelle kannattaa ottaa mukaan Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja. Kirjasta on helppo inspiroitua lähtemään katsomaan seuraavakin mielenkiintoinen kalliomaalauskohde.

Lähteet: Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja, Parkkinen & Wetterstrand, SKS 2013

Muita samankaltaisia

Thaimaan lumoavat saaret - 11 vinkkiä

Thaimaassa on lukemattomia upeita saaria, eikä ole väliä minne Thaimaahan suuntaat lomalle, löydät varmasti sinulle sopivan vaihtoehdon. Voit asua viidakon syleilyssä, aurinkoisella rannalla tai vuoren rinteellä. Jos valinnan vaikeus vaikeuttaa päätöstäsi, tutustu näihin 11 saareen, jotka mielestämme lukeutuvat Thaimaan upeimpiin!
Johanna Johanna

Pakkauslista vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle vaihtelee sen mukaan oletko menossa vaeltamaan Alpeille, kotimaan metsiin tai vaikkapa Cinque Terren rannikolle. Myös matkaseura ja matka-aika vaikuttavat tietysti: oletko lähdössä lasten kanssa vai ilman, päivän, kahden vai koko viikon vaellukselle? Tässä muutamia pakkausvinkkejä sujuvalle vaellusmatkalle.
SallaS SallaS

Suomalainen hakee lomalta kulttuuria - katso TOP 5 suosituimmat retket

Eurooppalaisissa kesän suosikkikohteissa suomalaiset matkailijat tunnetaan historian ja kulttuurin ystävinä. He myös osallistuvat järjestetyille päiväretkille aktiivisemmin kuin vaikkapa tanskalaiset tai norjalaiset.
SallaS SallaS

Merikilpikonnat Kreikassa

Monet merikilpikonnien lisääntymisen kannalta tärkeät rannat sijaitsevat Kreikassa. Archelon on järjestö, joka toimii yhteistyössä paikallisväestön ja matkailualan kanssa suojellakseen merikilpikonnia ja niiden elinympäristöä. Tapasimme vapaaehtoisia, jotka tekevät työtään paratiisirannoilla.
Johanna Johanna