Kalliomaalaukset – kuvaviestejä tuhansien vuosien takaa

13.11.2017
Jaakko
Suomen metsät piilottelevat hyvin säilyneitä viestejä tuhansien vuosien takaa – kalliomaalauksia. Maalauskalliot sijaitsevat usein luonnonkauniilla paikoilla vesistöjen äärellä, ja maalausten bongaamisessa yhdistyvät luontoretkeily, ulkoilu ja mielenkiintoinen historia. Ilmaista ja kivaa – kalliomaalauksille mars!

Suurlahdentie 2040

Suomen suurin maalausalue Ristiinassa

Noviisina kalliomaalausten bongaajan aloitin helpoimmasta päästä, eli Ristiinan Astuvansalmelta. Helpoimmasta siksi, että ennakkotietojen mukaan paikalla piti olla Suomen suurin maalauskallio ja oikeasti nähtävää, eikä vaivoin tunnistettavia läiskiä sammaloituneessa kalliossa. Oli helpompi motivoida itsensä lähtemään ajelulle, kun tiesi perillä olevan jotain hienoa ja ainutlaatuista.

Laitoimme osoitteen, Suurlahdentie 2040, navigaattoriin, ja kiemurtelevan hiekkatieajelun jälkeen parkkipaikka löytyi helposti. Polun alku oli näkyvästi merkitty, joten suurta eksymisen vaaraa ei ole. Itse patikkareitti Astuvansalmen maalauksille on nähtävyys sinänsä. Jyrkät kalliot, kaunis kesäinen luonto ja upea metsä virittivät entisaikojen tunnelmaan, ja matkalla ei näkynyt lähes mitään ihmisen valmistamaa.

Kävelyreitti oli melko vaativa, ja jos seurueessa on liikuntarajoitteisia, kannattaa Astuvansalmen maalauksille lähteä moottoriveneellä.

Perillä maalauskalliolla odotti minulle ennenäkemätön näky. Jylhässä lähes pystysuorassa kalliossa erottui vaivatta tunnistettavia kuvioita: ihmisiä, eläimiä, veneitä ja kädenjälki. Yhteensä tunnistettavia kuvioita Astuvansalmella on 56.

Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa Yöveden rannalla
Astuvansalmen maalauskallio sijaitsee Ristiinassa, Yöveden rannalla.
Astuvansalmen kalliomaalausten aiheita: kädenjälki, ihmisiä ja eläimiä
Astuvansalmen pysäyttävin maalaus oli kädenjälki 5 000 vuoden takaa.
venelaituri Astuvansalmella
Jämäkkä venelaituri maalauskallion vieressä palvelee veneilijöitä. Kannattaa tsekata kesän tarjonta järjestetyille reissuille Mikkelistä tai Ristiinasta.
Kävelyreitti Astuvansalmen maalauksille
Patikkapolkua on helppo seurata, mutta reitti ei sovellu liikuntarajoitteisille. Maisemat reitillä ovat hulppeat.

Osoite autolla (parkkipaikka ja polun alku): Suurlahdentie 2040, Ristiina (Mikkeli)

Mukaan eväät ja kamera!

Muut kalliomaalaukset Suomessa

Suomen kalliomaalaukset ovat 3 000–7 000 vuotta vanhoja. Valtaosa maalauksista löytyy Muinais-Päijänteen ja Suur-Saimaan lasku-uomien vesistöalueilta. Yksittäiset maalauspaikat sijaitsevat usein ryppäissä lähekkäin, samojen vesistöjen rannoilla. Maalauksien aiheina toistuvat hirvi, ihminen ja vene.

Maalaukset on maalattu punamultavärillä. Tuhansien vuosien jälkeenkin maalaukset ovat nähtävillä, koska aikojen kuluessa kalliosta on sateen mukana liuennut maalauksen päälle sitä suojaava läpinäkyvä silika-kerros.

Bongauskiertueelle kannattaa ottaa mukaan Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja. Kirjasta on helppo inspiroitua lähtemään katsomaan seuraavakin mielenkiintoinen kalliomaalauskohde.

Lähteet: Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja, Parkkinen & Wetterstrand, SKS 2013