Eurooppalainen sairaanhoitokortti tuo turvaa matkalle

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä turva matkalla, ja kortin voi tilata Kelasta kätevästi verkosta. Sairaanhoitokortin lisäksi matkalle kannattaa kuitenkin aina hankkia myös matkavakuutus.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) kertoo, että kortin haltijan sairaanhoitokustannukset kuuluvat Suomen vastuulle. Kortti on käytössä EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä.

EU-sairaanhoitokortin avulla saat hoitoa äkilliseen sairastumiseen tai tapaturmissa. Sairaanhoitokortin etu on se, että kortti korvaa myös silloin, jos henkilöllä on jo ennen matkaa ollut sairaus, joka pahenee matkalla tai jos henkilö on raskaana tai synnyttää matkalla. Hoidon tulisi maksaa saman verran kuin maassa asuville henkilöille. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaan kansallisen järjestelmän mukaisesti.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen ja se on voimassa enintään 2 vuotta. Kela lähettää uuden kortin automaattisesti, kun henkilö kuuluu Suomen sairausvakuutuksen piiriin tai Suomi vastaa hänen sairaanhoitokustannuksistaan.

EU-sairaanhoitokortin voi tilata verkkopankkitunnuksilla Kelan asiointipalvelusta tai puhelimitse Kelan puhelinpalvelussa. Puhelinpalvelusta voi tilata kortin myös lapselle.

Matkavakuutus kannattaa aina

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa matkavakuutusta, vaan matkavakuutus kannattaa aina hankkia ennen matkaa. Parhaan turvan matkalle tuovat eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavakuutus yhdessä.

Matkavakuutus voi korvata kuluja, jotka eivät kuulu sairaanhoidon piiriin. Tällaisia ovat esimerkiksi matkan peruuntumiseen, keskeytymiseen, matkalta myöhästymiseen tai matkan odottamiseen liittyviä perusteltuja kuluja. Sairaanhoitokortilla ei myöskään esimerkiksi korvata sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan tai vainajan kuljetusta kotimaahan. Muista tarkastaa aina matkavakuutuksesi ehdot.

Kuva: Kela.fi