Pitkin puistoja ja polkuja – Geokätköilyä kannattaa kokeilla nimenomaan lomalla

15.11.2017
Jaakko
Harrastuksena geokätköily on kohta kolmekymppinen. Näköpiirissä ei liene kriisiä, sillä iästään huolimatta kätköily on ajankohtainen ja kiva lomaharrastus – Suomessa tai ulkomailla.

Geocaching, eli suomeksi geokätköily, näki päivänvalon heti vuosituhannen vaihteen jälkeen. Tällöin aika oli teknologian puolesta kypsä, sillä harrastukseen tarvitaan kaksi olennaista keksintöä: internet ja mukana kannettava edullinen GPS-laite. Lyhyesti homma menee niin, että netissä ilmoitetaan missä kätkö, eli eräänlainen aarre on, ja GPS-laite toimii kuin taika-kompassi, joka johdattaa kätköilijän aarteen luokse.

Geokätköilyn ensivuosien suosiosta kertoo se, että aloittaessani harrastuksen vuonna 2001 oli esimerkiksi Helsingin seudulla vain kourallinen kätköjä. Nyt haettaessa kätköjä hakusanalla Helsinki, palauttaa sivusto yli 2300 kätköä. Huh, siinä menisi tovi koluta pelkästään kaikki Helsingin seudun kätköt läpi.

Mikä geokätkö on?

Peruskätkö on fyysinen purkki, joka on piilotettu luontoon, esimerkiksi kivenkoloon. Purkissa on lokikirja ja yleensä pienimuotoinen aarrevarasto. Ideana on, että kirjattuasi lokiin päivämäärän ja nimimerkkisi, voit ottaa cachesta jonkin esineen. Toki suotavaa on, että laitat tilalle jonkin esineen. Käytännössä esineet ovat leluja tai pieniä halpoja matkamuistoja, ja ehkä niillä voi viihdyttää esimerkiksi kaikkein nuorimpia kätköilijöitä.

Osa purkeista on pieniä, esimerkiksi vanhoja filmipurkkeja, ja tällöin tavaranvaihtoa ei ole tarkoitus harrastaa. Filmipurkkiin kyllä mahtuu pieni kynä ja paperirulla, joka toimii lokikirjana.

Miksi geokätköillä lomalla?

Parhaimmillaan geokätkö ei ole vain vanha purkki täynnä roinaa metsässä, ja pidän harrastuksen suolana paikkoja, jonne kätkö etsijän vie. Kätköpaikalle ei ole tiukkoja kriteereitä, mutta parhaimmillaan paikka on elämys itsessään. Hyvä kätköpaikka vie aluetta tuntemattoman matkaililijan esimerkiksi kauniille luonnonnähtävyydelle, muuten piilossa olevalla rantapoukamalle tai vaikka pilvenpiirtäjän huipulle. Kaikissa kätköissä ei ole fyysistä purkkia, kuten saattaa olla julkisten sisätilojen kanssa, ja kätkön kuvauksessa onkin ohjeet, miten kyseisen kätkön saa itselleen logattua, eli kirjattua.

Kätkö voi olla myös koordinaattipisteiden reitti, jota seuraamalla voi esimerkiksi seurata luontopolkua tai muuta reittiä.

Ensin oli purkki, sitten tuli Pokemon

Tuntuuko, että geokätköily on liian old school? On totta, että hommaan ei liity pokemoneja tai AR-todellisuutta. Suosittelen silti kokeilemaan, sillä geocaching ei nykyään vaadi erillistä GPS-laitetta, sillä kaikki kätköilyyn tarvittava löytyy nykyään taskusta älypuhelimen muodossa. Geokätköjen verkosto on niin laaja, että käytännössä harrastus on mahdollista lähes joka puolella maailmaa ja myös ympäri Suomen Helsingistä Ivaloon.

Harrastuksen voi aloittaa esimerkiksi tutustumalla Geocaching-verkkosivustoon.

Kuvat: Jaakko Valkiainen

Muita samankaltaisia

Tällainen on matkailijan Mauritius

Hohtavan valkoisia rantoja, kookospalmuja, rentoutumista turkoosin meren äärellä. Monille Mauritius on unelmien lomakohde. Tapasimme Emman ja Johanin, jotka lomailivat Mauritiuksella tammikuussa. Näin he kertovat matkastaan ja antavat vinkkinsä, joilla ihana Mauritius tarjoaa parastaan.
SallaS SallaS 28.2.2019

Mitä mukaan matkalle? Pakkauslista rantalomalle

Millainen pakkaaja olet? Järjestelmällinen, joka jo hyvissä ajoin ennen matkaa pyykkää ja silittää vaatteet ja täydentää pienen matka-apteekin? Vai avaatko matkalaukun lähtöä edeltävänä päivänä ja kahmit sinne päällimmäiset vaatteet kaapista? Kokosimme näppäriä vinkkejä, joiden avulla voit pakata nopeasti ja fiksusti – ja näin rantalomasi saa hyvän lähdön.
SallaS SallaS 15.2.2019

Road trip Gran Canarialla – vuokraa auto ja tutustu saareen

Henkeäsalpaavat serpentiinitiet ja mahtavat näkymät – check. Pittoreskit kylät ja aito paikallinen kulttuuri – check. Charmantit markkinat – check. Kyllä, näet jo itsesi täällä! Gran Canaria on kuin tehty autoretkiin ja täällä et voi ajaa harhaan – minne tahansa menetkin, löydät jotain hienoa. Tässä kuitenkin muutama vinkki parhaista teistä, pysähdyspaikoista ja nähtävyyksistä.
SallaS SallaS 3.10.2018

Symphony of the Seas - Maailman suurin risteilyalus

Maailman suurin risteilyalus Symphony of the Seas teki neitsytmatkansa maaliskuussa 2018. Aluksella on muun muassa puisto, useita kaupunginosia, 20 ravintolaa ja paljon muuta. Tutustu Symphony of the Seasiin!
Johanna Johanna 4.6.2018