Kaupunkiopas Prahaan

Praha on yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista, eikä ihme. Kaupungin kauneus on vertaansa vailla ja kaupungissa riittää annettavaa ja ihasteltavaa ympäri vuoden. Mikä parasta, hintatasokin on varsin maltillinen. Poimi tästä paikallisen vinkit antoisan loman suunnitteluun!

Kävele ja koe Praha parhaimmillaan

Prahaan kannattaa pakata mukaan hyvät kengät, sillä kaupungin mutkittelevat mukulakivikadut johdattavat sinut toinen toistaan kiehtovampiin ja kauniimpiin paikkoihin. Älä pelkää pääkaduilta poikkeavia kapeita ja sympaattisia sivukujia, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden paeta keskustan pahinta ihmisvilinää. Seesteistä tunnelmaa arvostava lomailija lähtee liikkeelle jo aikaisin aamulla. Kun kaupunki vasta hiljalleen heräilee uuteen päivään, Prahan historiallisesta miljööstä ja tunnelmasta saa nauttia kaikessa rauhassa.

Prahan halki virtaavan Vltava-joen viehättävä ympäristö, lukemattomat vehreät puisto- ja puutarha-alueet, keskiaikaiset aukiot ja kaupungin yli tuhatvuotista historiaa huokuvat rakennukset takaavat matkaajalle mieleenpainuvia maisemia aamusta iltaan. Illan hämärtyessä ei siis kannata turvautua taksiin, vaan kävelyreitti kannattaa valita joen rannalta. Veden pintaan heijastuvat kaupungin valot ja valaistut rakennukset lumoavat taianomaisuudellaan ja takaavat romanttisen lomatunnelman.

Kiehtovimmat nähtävyydet Prahan keskustassa

Prahassa on monia maailmankuuluja nähtävyyksiä, jotka sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä keskustasta. Jos loma Prahassa on lyhyt eikä aikaa ole riittävästi kaikkiin kaupungin nähtävyyksiin, valitse parhaat päältä. Käy ainakin Prahan linnassa, joka on yksi maailman suurimmista linnoista ja myös UNESCOn maailmanperintökohde. Linna sijaitsee Vltava-joen rannalta kohoavalla kukkulalla, jonka huipulta kävijälle avautuu näkemisen arvoinen koko kaupungin kattava maisema. Upeita kaupunkimaisemia korkeuksista käsin tarjoavat myös muun muassa puistoalueet Letná Park sekä Petřín Hill, joihin kipuaminen maksaa jalkalihaksilta vaivan, mutta todella kannattaa.

Prahan Vanhankaupungin aukio eli Staroměstské náměsti ja sen tunnusmerkki, mystinen astronominen kello, sekä Vltava-joen ylittävä jylhä, kuningas Kaarle IV:n aikana rakennettu Kaarlen silta (Charles Bridge), lukeutuvat niin ikään kaupungin must see -kohteiden kärkeen. Tunnetuimpien nähtävyyksien lisäksi kaupunki kätkee sisäänsä kasapäin gallerioita, taidemuseoita, monumentteja, patsaita ja teattereita, joiden joukosta kulttuurinnälkäisinkin lomailija löytää takuuvarmasti omat suosikkinsa.

Auringonlaskun aikaan Praha on erityisen kaunis.

Praha - kulinaristin suosikkikohde

Prahan ruoka- ja juomakulttuuri on sekoitus perinteistä paikallista sekä modernia ja kansainvälistä. Autenttista tšekkiläistä keittiötä edustavat hämyisät, mutta sitäkin tunnelmallisemmat ravintolat, joiden listoilla komeilevat annokset, joiden valmistuksessa ei ole lihaa, voita eikä suolaa säästelty. Kun suosit ravintoloita, jotka eivät sijaitse vilkkaimmalla turistiaukiolla ja ovat ihmispaljouden perusteella paikallisten suosiossa, saat varmasti parasta etkä maksa ylihintaa. Vaikkei rehti liharuoka maistuisi loman alusta loppuun, ei hätää. Prahasta on parissa vuodessa muotoutunut makumatkailijan mekka. Kaupunkiin on rantautunut lukemattomia tasokkaita ravintoloita, joista vaativampikin herkuttelija, kasvis- ja vegaaniruokailijoita unohtamatta, saa vatsansa hymyssä suin täyteen.

Italialaisesta ruoasta nauttiva suuntaa keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan Pasta Frescaan, jonka ruoka- ja juomalistat takaavat palan Italiaa keskellä Prahaa. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan ehdoton kohde puolestaan on ravintola Alriso, joka myöskin valmistaa autenttista italialaista, mutta täysin ilman gluteenia. Fine dininginkaan ystävä ei jää Prahan lomalla ilman makunystyröitä miellyttävää ruokaa, sillä kaupungista löytää nykyään kymmenittäin kehuttuja ja arvostettuja Michelin-ravintoloita. Lämpimän suosituksen saavat ainakin aasialaista ruokaa rennolla, mutta sitäkin innovatiivisemmalla otteella valmistava ravintola Sansho sekä ravintola Field, jonka ruokalistalla komeilevat modernia keittiötä edustavat annokset, joiden raaka-aineiden ominaisuuksia ja parhaita puolia on kuitenkin onnistuttu vaalimaan annosten alusta loppuun.

Herkkusuu ilakoi Prahan makeasta ruokatarjonnasta. Kesähelteellä katujen varsille avautuvat jäätelökojut tarjoavat laadukasta ja herkullista jäätelöä ja gelatoa. Makujen kirjo kojuilla on valtava eikä kerta yksinkertaisesti meinaa riittää. Jäätelön ohella makeannälkään tepsii hyvin myös perinteinen tšekkiläinen avotulella rapeaksi paistettu ja sokerilla päällystetty trdelník -leivos, joita on saatavilla ympäri Prahaa, ympäri vuoden. Erityisen hyvältä trdelník maistuu syys- ja talvikausien pakkaspäivien aikana paikallisen hehkuviinin kera nautittuna.

Kesällä kannattaa ehdottomasti istahtaa ravintoloiden ulkoterassien pöytiin nauttimaan ruoasta ja juomasta, oli sitten aamu, päivä tai ilta. Kaupungin kauneus on läsnä ympäri vuorokauden, ja se onkin omiaan viimeistelemään Prahan loman makunautinnot huippuunsa.

Tšekin kansallisjuoma olut ja loistelias kahvikulttuuri

Juomista olut on ehdottomasti se, josta Tšekki tunnetaan, eikä ihme. Tšekkiläinen olut on hyvää ja halpaa, ja sitä saa Prahasta aivan kaikkialta. Olutharrastelija ei epäröi maistella eri lajikkeita ja tutustuu syvemmin maan rikkaaseen olutkulttuuriin kaupungissa järjestettävien olutkurssien myötä. Oikeanlainen tunnelma huurteisen kansallisjuoman ohella on vähintään yhtä olennainen kuin itse juoma. Sen saat, kun nautit juomasi paikallisessa pubissa tai kesäisin terassilla auringon alla.

Erikoismaininnan saa myös Prahan monipuolinen ja laadukas kahvilakulttuuri, josta moni muu kaupunki saisi ottaa oppia. Vaikka minkä tahansa metropolin tavoin moderneja ketjukahviloita on keskusta-alueen joka kadun kulmassa, suosi persoonallisempia pieniä kahviloita, sillä ne ihastuttavat oitis. Kahvi on niissä äärimmäisen laadukasta, maukasta ja huolella valmistettua. Kurkista samalla myös kahviloiden vitriineihin, sillä niiden leivonnaiset ja pikkusuolaiset eivät vain näytä syntisen hyviltä vaan vievät kielen mennessään. Hyvä esimerkki on Café Atmosferas, jossa yhdistyvät erinomainen kahvi, suussa sulava syötävä sekä niiden lisäksi myös valloittava miljöö. Osa kahviloista, kuten esimerkiksi aivan Prahan Vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva sympaattinen Bakeshop Café and Bistro, tarjoavat myös kevyttä lounasta, mikä kannattaa pitää mielessä keskipäivän tienoilla yllättävän mahanmurinan varalta.

Ostokset Prahassa

Prahan keskustan tuntumassa sijaitsee useita ostoskeskuksia, joiden tarjonnan läpikäymiseen on syytä varata aikaa. Näistä esimerkkeinä keskustan hulppea, lähes 200 myymälän ostosparatiisi Palladium sekä joen toisella puolella sijaitseva moderni Nový smíchov. Ostoskeskusten lisäksi keskustan katujen varsilta löytyy myymälöitä, joita on vaikea ohittaa astumatta sisään ja poistumatta tyhjin käsin.

Myymälöiden joukosta löytyy kansainvälisien brändien ohella paikallisia putiikkeja ja myymälöitä laidasta laitaan. Paikallisista brändeistä kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin Manufakturaan ja Havlíkova přírodní apotékaan. Niiden luonnonkosmetiikkatuotteet ovat laadukkaita ja kohtuuhintaisia.

Mikäli ostoslistalla on luksusta, kannatta suunnata suorinta tietä Vanhankaupungin aukiolta poikkeavalle kadulle Pařížská street. Sen varrelta löytyvät Guccin, Versacen, Dolce&Gabbanan ja Louis Vuittonin ohella monet muut myymälät, jotka säkenöivät laatua kadulle saakka.

Mitä matkamuistoihin tai tuliaisiin tulee, on kaikkien Prahassa matkustavien lasten ja lastenmielisten aikuisten hankittava jotain, jossa komeilee paikallinen kuuluisuus Myyrä. Myyrätuotteiden ohella kivoja kotiin viemisiä tarjoavat esimerkiksi pieni ja persoonallinen putiikki Kuráž, jonka valikoima koostuu tšekkiläisestä muotoilusta ja designista. Paikallista designia tarjoaa myös palkittu myymälä Nanovo, jonka tila jo itsessään on näkemisen arvoinen, tarjonnasta puhumattakaan.

Prahan kulttuuritarjontaa - TUI
Prahan tapahtuma- ja kulttuuritarjonta on runsasta ympäri vuoden.

Tapahtumia ympäri vuoden

Tunnelma Prahassa on eloisa ja erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Joulu ja pääsiäinen näkyvät katukuvassa erityisesti, sillä noin kuukauden ajan suuret markkinat takaavat kävijälle asianmukaisen tunnelman. Prahan suurimmat joulutorit ovat useampaan otteeseen listattu jopa Euroopan parhaimpien joukkoon. Viime talvena ne mainittiin muun muassa CNN:n ja Evening Standardin tekemissä listauksissa.

Sesonkien ulkopuolella pienempiä toreja ja markkinoita järjestetään Prahassa viikoittain. Erityisen suosittuja paikallisten keskuudessa ovat maalaismarkkinat eli farmers marketit, joista saa ostaa kotiin tai vaikkapa piknikille laadukkaita ja maukkaita elintarvikkeita luomuvihanneksista herkullisiin juustoihin, leivonnaisiin ja säilykkeisiin. Tutustumisen arvoinen on ainakin joen rannalla lauantaisin järjestettävä Naplavka Farmers Market, jonka ruokatarjonta upean miljöön ohella on vertaansa vailla.

Ruokamarkkinoiden ohella muiden mielenkiintoisten tapahtumien kirjo kaupungissa on valtava. On puistojoogaa, muotitapahtumaa, musiikki- ja elokuvafestivaaleja. Kannattaakin varmistaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa, sattuisiko kaupungissa oman loman aikana olemaan jokin itseä innostava tapahtuma. Kattavan ja ajankohtaisen listauksen tapahtumista tarjoavat esimerkiksi Prahan virallinen matkailusivusto sekä Prahan tapahtumakalenteri.

TEKSTI: Hanna Pihlaja

Muita samankaltaisia

Kanariansaarten parhaat rannat – 13 vinkkiä

Kanariansaarilla on rantoja joka makuun. Fuerteventuran pitkistä kultaisista rannoista, Teneriffan ainutlaatuisiin laavahiekkaisiin rantoihin. Tässä 13 vinkkiä rakastettujen Kanariansaarten tunnetuille ja tuntemattomammille rannoille.
Noora Noora

Karnevaalit ympäri maailmaa - 7 ainutlaatuista katujuhlaa

Karnevaalit järjestetään kristillisen ja erityisesti katolisen perinteen mukaisesti ennen pääsiäistä edeltävää 40 päivän paastoa. Sana tarkoittaakin kirjaimellisesti "hyvästi liha". Nykyään karnevaalit ovat värikkäitä juhlia, jotka tempaavat vierailijatkin mukaansa. Tutustu seitsemän kaupungin karnevaaleihin!
Johanna Johanna

Blue Star 2.0 – nauti, koe ja osallistu

Huhtikuusta 2020 alkaen nimi ”Blue Star” tulee merkitsemään jotain uutta ja vielä parempaa. Kehitämme 50 suosikkihotelliamme, jotta sinä voisit nauttia lomapäivistä vaikuttaen vähemmän ympäristöön, ilmastoon ja paikallisyhteisöihin.
Noora Noora

Gran Canaria vai Teneriffa – kumpi on paras?

Kesä vuoden ympäri , 2700 aurinkoista tuntia, lämpötila joka harvoin laskee alle 20 –asteen sekä silmänkantamattomiin jatkuvat rannat. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi saaret houkuttelevat monia matkailijoita. Haastavampaa saattaa kuitenkin olla valita, minne seuraava matka suuntautuu. Kumpi saari on paras? Gran Canaria vai Teneriffa? Tässä saat vinkkejä valintaan, kumpi saari sopisi juuri sinulle.
Johanna Johanna