Kiinassa asuva Teppo: ”Maailmalla tunnetaan suomalaisen sosiaaliturvan kattavuus ja peruskoulutuksen taso”

Suomalainen Teppo on asunut nuoruudessaan Saksassa ja Australiassa, kunnes opinnot veivät Hollantiin ja sieltä edelleen töihin Kiinaan. Mitä ajattelee Suomesta ja suomalaisuudesta 20 vuotta ulkomailla asunut Teppo?

Taustatietoja

Nimi: Teppo Helles
Ikä: 40 vuotta
Vuodet ulkomailla: Yhteensä 20 vuotta Saksassa, Australiassa, Hollannissa ja Kiinassa

Miten päädyit ulkomaille?

– Ensimmäisen kerran päädyin ulkomaille 1-vuotiaana, kun muutimme isäni työn mukana Saksaan, Hannoveriin. Muutosta alkoi useampivuotinen jumppa Suomen ja Saksan välillä 80-luvulla, jolloin asuimme yhteensä kolme kertaa Saksassa. Vietin suurimman osan lapsuudestani Saksassa, ja lisäksi yläasteella muutimme perheeni kanssa vuodeksi Australiaan. Voinee kai sanoa, että ulkomailla asuminen on iskostunut minulle vereen, ja siksi valitsin myös aikoinaan kansainvälisen Bachelor-koulutusohjelman Suomessa sekä myöhemmin kansainvälisen Masters-jatkotutkinnon Hollanissa. Jo Hollantiin opiskelemaan mennessäni olin päättänyt suunnata opintojen jälkeen Kiinaan tutustumaan maan nopeaan talouskasvuun ja siellä tarjolla oleviin haasteisiin. Opintojeni lopulla sain sovittua Kone Oy:n kanssa lopputyöaiheen liittyen Kiinan markkinoihin ja pääsin osallistumaan EU:n ja Kiinan hallituksen yhteiseen johtajakoulutusohjelmaan, joka sisälsi 10 kuukauden tutustumisjakson Kiinassa. Nyt vuosia takana täällä Kiinassa on yhdeksän.

Minkälaisia ennakkokäsityksiä maailmalla on suomalaisista?

– Ihmisillä on aina positiivinen käsitys Suomesta, ja maailmalla tiedostetaan hyvin suomalaisen sosiaaliturvan kattavuus kuten myös erinomainen peruskoulutuksen taso. Toki useimmat ovat myös tietoisia pitkästä ja kylmästä talvesta. Itse suomalaisista ei monella kuitenkaan ole kovin syvällistä käsitystä. Suomalaisia pidetään ystävällisinä, mutta hiljaisina ihmisinä, jotka sosiaalisissa illanvietoissa usein tulevat kuorestaan ulos.

Onko sinulla suomalaisia tapoja, joista pidät kiinni?

– Vaikka olenkin viettänyt yli puolet elämästäni ulkomailla, olen pohjimmiltani yhä suomalainen luonteeltani: harrastan small talkia juuri niin vähän kuin on pakko ja voin helposti viettää ihmisten kanssa aikaa sanomatta sanaakaan. Nautin myös luonnossa liikkumisesta ja karkaan kaupungin vilskeestä ja hälinästä luontoon rentoutumaan aina kuin mahdollista. Saunominen on myös meidän suomalaisten juttu ja olen löytänyt täältä myös kohtalaisen hyvän saunan.

TUI-Teppo-Kiina-1

Mitä ikävöit Suomesta?

– Kyllä Suomen kesät mökkimaisemineen yhdessä saunomisen, kalastamisen ja grillaamisen kanssa saavat minut pyrkimään joka kesä takaisin Suomeen ainakin viikoksi. Sen lisäksi kaipaan välillä tuoretta ruisleipää, vaikkakin olen jo leiponut täällä useaan otteeseen kunnon ruisleipää juuresta asti.

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla?

– Suomalaisuus on minulle ainakin ylpeyden aihe, sillä maamme historia, kieli ja kulttuuri ovat kiehtovia ja erikoisia moneen muuhun eurooppalaiseen maahan verrattuna. Suomesta ja suomalaisista löytyy aina jotain hyvin ainutlaatuista puheenaihetta ja tarinaa uusille tuttaville.

Muita samankaltaisia

Treeniloma Rodoksella - hiihtäjä Kerttu Niskasen vinkit

Hiihtäjä Kerttu Niskaselle kertyy talvisin paljon reissupäiviä, kun hän kiertää hiihtokisoja ympäri maailmaa. Pari kertaa vuodessa Kerttu kuitenkin jättää sukset kotiin ja lähtee lomamatkalle – mutta ei ammattiurheilija silloinkaan pelkästään rantatuolissa makoile. Lue Kertun treenilomasta Rodokselle ja nappaa kuntoiluvinkit omallekin lomalle.
SallaS SallaS

Tällainen on matkailijan Mauritius

Hohtavan valkoisia rantoja, kookospalmuja, rentoutumista turkoosin meren äärellä. Monille Mauritius on unelmien lomakohde. Tapasimme Emman ja Johanin, jotka lomailivat Mauritiuksella tammikuussa. Näin he kertovat matkastaan ja antavat vinkkinsä, joilla ihana Mauritius tarjoaa parastaan.
SallaS SallaS

Lentoemännän kauneusvinkit pitkälle lennolle + tax freen suosituimmat kosmetiikkatuotteet

Lentokoneissa sisäilman kosteus saattaa olla vain 15 prosenttia, kun normaalisti huoneilmassa se on yli 40 prosenttia. Erityisesti pitkillä, yli 10 tuntia kestävillä lennoilla, iho joutuukin kovalle koetukselle. Miten siis lentoemännät onnistuvatkaan pysymään aina niin hehkeinä? TUI flyn lentoemäntänä työskentelevä Yasmin paljastaa nyt parhaat vinkkinsä kuivaa lentokoneilmaa vastaan.
SallaS SallaS

Mediapersoona Mikko Silvennoinen Playa del Inglesissä: ”Viihdyn täällä ihan homona!”

Media-alan yrittäjä Mikko Silvennoinen lomailee Gran Canarialla pari kertaa talvessa. Monipuoliselta saarelta löytyy aina jotain uutta ja mielenkiintoista.
SallaS SallaS