Kökar - Suomen romanttinen helmi

Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitseva Kökar yllättää kauneudellaan. Mieleen painuu meren läheisyys ja meren huuhtomat sileät kalliot kitukasvuisine mäntyineen. Saariston hiljaisuus – myös se koskettaa. Voiko tämän romanttisempaa olla?

Saari pullollaan historiaa

Kökarin lomalla voit aistia historian siipien havinaa. Tästä kertoo myös se, että Kökar oli yksi finalisteista Vuoden retkikohde -kilpailussa, jossa teemana olivat historiakohteet Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Kökar on historiallisesti ainutlaatuinen ulkosaariston saari, jonne on hakeutunut ihmisiä eri aikakausina saaren strategisen sijainnin takia. Hamnön kallioisella, noin kilometrin pituisella saarella on paljon jäännöksiä keskiajalta, muun muassa merenkulkijoiden kappeli ja kaksi satamaa.

Kökarissa oli keskiajalla paljon merenkulkijoita, ja myös Ahvenanmaan ainoa fransiskaaniluostari. Luostarista on yhä jäljellä rauniot Kökarin nykyisen, vuonna 1784 rakennetun, kirkon vieressä.

Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla – TUI.
Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla.

Luonnonrauhaan kulttuuri- ja luontopoluille

Kökarissa luonto on vahvasti läsnä. Saaren luonto- ja kulttuuripolut mutkittelevat kalliotasanteiden, muinaisjäännösten ja historiallisten muistomerkkien joukossa. Paljaat, harmaat rantakalliot, merellä lipuvat purjeveneet ja kallioilla kukkivat rantakukat. Täällä aika pysähtyy hetkeksi, ja mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa herkuilla täytetty piknik-kori.

Kökar on asukasluvultaan Suomen toiseksi pienin kunta – ja täynnä yllätyksiä. Saarella sijaitsee muun muassa Suomen eteläisin omenatila, ja tilan ihana herkkupuoti. Tähän hieman tuntemattomampaan ulkosaariston saareen kannattaa tutustua kaikessa rauhassa. Kökar on pala Suomen kauneinta saaristoa.

Purjevene Kökarin rannikolla.

Muita samankaltaisia

Kaksin Kanarialle – opas kahdenkeskiseen lomaan

Kanariansaaret tarjoavat edellytykset onnistuneeseen lomaan, matkustitpa puolisosi, sukulaisesi tai ystäväsi kanssa. Jos kaipaat ylellistä lomaa, uusia kokemuksia, ruokaelämyksiä tai urheilun täyttämää seikkailulomaa – tästä oppaasta löydät vinkit kahdenkeskiseen lomaan Kanariansaarilla.
Johanna Johanna

Uusi TUI Blue – enemmän kuin hotelli

TUI Blue on uusi lippulaivamme ja koostuu kolmesta erilaisesta hotellityypistä: For All, For Two ja For Families. TUI Blue -hotelleissa tutustut paremmin kohteeseesi ja matkakumppaniisi, riippumatta vuodenajasta ja siitä kenen kanssa lomailet. TUI Blue on enemmän kuin hotelli - se on elämys.
Noora Noora

Pakkauslista vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle vaihtelee sen mukaan oletko menossa vaeltamaan Alpeille, kotimaan metsiin tai vaikkapa Cinque Terren rannikolle. Myös matkaseura ja matka-aika vaikuttavat tietysti: oletko lähdössä lasten kanssa vai ilman, päivän, kahden vai koko viikon vaellukselle? Tässä muutamia pakkausvinkkejä sujuvalle vaellusmatkalle.
SallaS SallaS

Etsinnässä romanttinen hotelli? Katso 6 vinkkiä lemmenlomalle

Suunnitteletko kumppanisi kanssa romanttista viikonloppumatkaa Eurooppaan? Hotellivalinnalla on lemmenlomalla suuri merkitys ja siihen kannattaa panostaa. Tässä kuusi romanttista hotellia, jotka tarjoavat tyylikkään ja tunnelmallisen kuhertelupaikan rakastavaisille.
SallaS SallaS