Kökar - Suomen romanttinen helmi

13.11.2017
Kristiina
Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitseva Kökar yllättää kauneudellaan. Mieleen painuu meren läheisyys ja meren huuhtomat sileät kalliot kitukasvuisine mäntyineen. Saariston hiljaisuus – myös se koskettaa. Voiko tämän romanttisempaa olla?

Saari pullollaan historiaa

Kökarin lomalla voit aistia historian siipien havinaa. Tästä kertoo myös se, että Kökar oli yksi finalisteista Vuoden retkikohde -kilpailussa, jossa teemana olivat historiakohteet Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Kökar on historiallisesti ainutlaatuinen ulkosaariston saari, jonne on hakeutunut ihmisiä eri aikakausina saaren strategisen sijainnin takia. Hamnön kallioisella, noin kilometrin pituisella saarella on paljon jäännöksiä keskiajalta, muun muassa merenkulkijoiden kappeli ja kaksi satamaa.

Kökarissa oli keskiajalla paljon merenkulkijoita, ja myös Ahvenanmaan ainoa fransiskaaniluostari. Luostarista on yhä jäljellä rauniot Kökarin nykyisen, vuonna 1784 rakennetun, kirkon vieressä.

Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla – TUI.
Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla.

Luonnonrauhaan kulttuuri- ja luontopoluille

Kökarissa luonto on vahvasti läsnä. Saaren luonto- ja kulttuuripolut mutkittelevat kalliotasanteiden, muinaisjäännösten ja historiallisten muistomerkkien joukossa. Paljaat, harmaat rantakalliot, merellä lipuvat purjeveneet ja kallioilla kukkivat rantakukat. Täällä aika pysähtyy hetkeksi, ja mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa herkuilla täytetty piknik-kori.

Kökar on asukasluvultaan Suomen toiseksi pienin kunta – ja täynnä yllätyksiä. Saarella sijaitsee muun muassa Suomen eteläisin omenatila, ja tilan ihana herkkupuoti. Tähän hieman tuntemattomampaan ulkosaariston saareen kannattaa tutustua kaikessa rauhassa. Kökar on pala Suomen kauneinta saaristoa.

Purjevene Kökarin rannikolla.

Muita samankaltaisia

Treeniloma Rodoksella - hiihtäjä Kerttu Niskasen vinkit

Hiihtäjä Kerttu Niskaselle kertyy talvisin paljon reissupäiviä, kun hän kiertää hiihtokisoja ympäri maailmaa. Pari kertaa vuodessa Kerttu kuitenkin jättää sukset kotiin ja lähtee lomamatkalle – mutta ei ammattiurheilija silloinkaan pelkästään rantatuolissa makoile. Lue Kertun treenilomasta Rodokselle ja nappaa kuntoiluvinkit omallekin lomalle.
SallaS SallaS 26.3.2019

Barbados – täydellinen kohde romanttiseen lomaan

Hohtavan valkoiset hiekkarannat, turkoosi vesi ja trooppinen vehreys. Barbadoksella on kaikki, mitä karibialaiselta paratiisisaarelta voi odottaa, ja hieman enemmänkin. Ui kilpikonnien kanssa, vieraile kasvitieteellisissä puutarhoissa ja ihastele maagista auringonlaskua Northpointin kallioilla. Barbadoksella voit viettää todella romanttisen loman rakkaasi kanssa.
SallaS SallaS 27.2.2019

Suomalainen hakee lomalta kulttuuria - katso TOP 5 suosituimmat retket

Eurooppalaisissa kesän suosikkikohteissa suomalaiset matkailijat tunnetaan historian ja kulttuurin ystävinä. He myös osallistuvat järjestetyille päiväretkille aktiivisemmin kuin vaikkapa tanskalaiset tai norjalaiset.
SallaS SallaS 9.6.2018

Merikilpikonnat Kreikassa

Monet merikilpikonnien lisääntymisen kannalta tärkeät rannat sijaitsevat Kreikassa. Archelon on järjestö, joka toimii yhteistyössä paikallisväestön ja matkailualan kanssa suojellakseen merikilpikonnia ja niiden elinympäristöä. Tapasimme vapaaehtoisia, jotka tekevät työtään paratiisirannoilla.
Johanna Johanna 10.3.2018