13.11.2017

Kökar - Suomen romanttinen helmi

Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitseva Kökar yllättää kauneudellaan. Mieleen painuu meren läheisyys ja meren huuhtomat sileät kalliot kitukasvuisine mäntyineen. Saariston hiljaisuus – myös se koskettaa. Voiko tämän romanttisempaa olla?

Saari pullollaan historiaa

Kökarin lomalla voit aistia historian siipien havinaa. Tästä kertoo myös se, että Kökar oli yksi finalisteista Vuoden retkikohde -kilpailussa, jossa teemana olivat historiakohteet Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Kökar on historiallisesti ainutlaatuinen ulkosaariston saari, jonne on hakeutunut ihmisiä eri aikakausina saaren strategisen sijainnin takia. Hamnön kallioisella, noin kilometrin pituisella saarella on paljon jäännöksiä keskiajalta, muun muassa merenkulkijoiden kappeli ja kaksi satamaa.

Kökarissa oli keskiajalla paljon merenkulkijoita, ja myös Ahvenanmaan ainoa fransiskaaniluostari. Luostarista on yhä jäljellä rauniot Kökarin nykyisen, vuonna 1784 rakennetun, kirkon vieressä.

Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla – TUI.
Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla.

Luonnonrauhaan kulttuuri- ja luontopoluille

Kökarissa luonto on vahvasti läsnä. Saaren luonto- ja kulttuuripolut mutkittelevat kalliotasanteiden, muinaisjäännösten ja historiallisten muistomerkkien joukossa. Paljaat, harmaat rantakalliot, merellä lipuvat purjeveneet ja kallioilla kukkivat rantakukat. Täällä aika pysähtyy hetkeksi, ja mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa herkuilla täytetty piknik-kori.

Kökar on asukasluvultaan Suomen toiseksi pienin kunta – ja täynnä yllätyksiä. Saarella sijaitsee muun muassa Suomen eteläisin omenatila, ja tilan ihana herkkupuoti. Tähän hieman tuntemattomampaan ulkosaariston saareen kannattaa tutustua kaikessa rauhassa. Kökar on pala Suomen kauneinta saaristoa.

Purjevene Kökarin rannikolla.

Muita samankaltaisia

Parhaat aikuishotellit Thaimaassa

Rannat, kaupungit ja herkulliset ruokaelämykset ovat houkutelleen aikuisia, ystäviä ja pariskuntia Thaimaahan jo vuosikymmenien ajan. Thaimaa tunnetaan eksoottisena ja edullisena matkakohteena, johon moni suuntaa esimerkiksi romanttiselle lomalle tai häämatkalle.
Johanna Johanna 23.6.2019

Pakkauslista vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle vaihtelee sen mukaan oletko menossa vaeltamaan Alpeille, kotimaan metsiin tai vaikkapa Cinque Terren rannikolle. Myös matkaseura ja matka-aika vaikuttavat tietysti: oletko lähdössä lasten kanssa vai ilman, päivän, kahden vai koko viikon vaellukselle? Tässä muutamia pakkausvinkkejä sujuvalle vaellusmatkalle.
SallaS SallaS 29.5.2019

Etsinnässä romanttinen hotelli? Katso 6 vinkkiä lemmenlomalle

Suunnitteletko kumppanisi kanssa romanttista viikonloppumatkaa Eurooppaan? Hotellivalinnalla on lemmenlomalla suuri merkitys ja siihen kannattaa panostaa. Tässä kuusi romanttista hotellia, jotka tarjoavat tyylikkään ja tunnelmallisen kuhertelupaikan rakastavaisille.
SallaS SallaS 2.5.2019

Treeniloma Rodoksella - hiihtäjä Kerttu Niskasen vinkit

Hiihtäjä Kerttu Niskaselle kertyy talvisin paljon reissupäiviä, kun hän kiertää hiihtokisoja ympäri maailmaa. Pari kertaa vuodessa Kerttu kuitenkin jättää sukset kotiin ja lähtee lomamatkalle – mutta ei ammattiurheilija silloinkaan pelkästään rantatuolissa makoile. Lue Kertun treenilomasta Rodokselle ja nappaa kuntoiluvinkit omallekin lomalle.
SallaS SallaS 26.3.2019