Kökar - Suomen romanttinen helmi

13.11.2017
Kristiina
Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitseva Kökar yllättää kauneudellaan. Mieleen painuu meren läheisyys ja meren huuhtomat sileät kalliot kitukasvuisine mäntyineen. Saariston hiljaisuus – myös se koskettaa. Voiko tämän romanttisempaa olla?

Saari pullollaan historiaa

Kökarin lomalla voit aistia historian siipien havinaa. Tästä kertoo myös se, että Kökar oli yksi finalisteista Vuoden retkikohde -kilpailussa, jossa teemana olivat historiakohteet Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Kökar on historiallisesti ainutlaatuinen ulkosaariston saari, jonne on hakeutunut ihmisiä eri aikakausina saaren strategisen sijainnin takia. Hamnön kallioisella, noin kilometrin pituisella saarella on paljon jäännöksiä keskiajalta, muun muassa merenkulkijoiden kappeli ja kaksi satamaa.

Kökarissa oli keskiajalla paljon merenkulkijoita, ja myös Ahvenanmaan ainoa fransiskaaniluostari. Luostarista on yhä jäljellä rauniot Kökarin nykyisen, vuonna 1784 rakennetun, kirkon vieressä.

Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla – TUI.
Kaunis kukka-asetelma ravintolan terassilla.

Luonnonrauhaan kulttuuri- ja luontopoluille

Kökarissa luonto on vahvasti läsnä. Saaren luonto- ja kulttuuripolut mutkittelevat kalliotasanteiden, muinaisjäännösten ja historiallisten muistomerkkien joukossa. Paljaat, harmaat rantakalliot, merellä lipuvat purjeveneet ja kallioilla kukkivat rantakukat. Täällä aika pysähtyy hetkeksi, ja mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa herkuilla täytetty piknik-kori.

Kökar on asukasluvultaan Suomen toiseksi pienin kunta – ja täynnä yllätyksiä. Saarella sijaitsee muun muassa Suomen eteläisin omenatila, ja tilan ihana herkkupuoti. Tähän hieman tuntemattomampaan ulkosaariston saareen kannattaa tutustua kaikessa rauhassa. Kökar on pala Suomen kauneinta saaristoa.

Purjevene Kökarin rannikolla.