Kokemuksia matkaoppaan työstä

Matkaoppaan työssä joutuu vastaamaan kysymyksiin kuten "missä täällä voi ratsastaa tiikereillä?" Kaksi matkaopasta kertoo, millaisiin tilanteisiin he ovat työssään joutuneet ja kuinka niistä on selvitty.

Onnistunut retki

Lähdin opaskaudellani Egyptissä retkelle Luxoriin. Minua jännitti, koska retki oli ensimmäiseni matkaoppaana. Paluumatkalla bussissa oli hyvä fiilis. Joku keksi, että laulaisimme yhdessä. Niinpä lauloimme yhteislauluna Hämä-hämä-häkkiä niin, että bussi raikasi. Silloin tuli sellainen olo, että olin onnistunut työssäni.

Lomasta kaikki irti

Kerran eräs asiakas kysyi Thaimaassa lomaillessaan, että missä täällä pääsee ratsastamaan tiikereillä? Meni hetki ennen kuin pystyin vastaamaan yhtään mitään.

Meluisa opas

Olin Kreikassa ruotsalaisen kollegani kanssa vetämässä saarikierrosta. Jossain vaiheessa päivää kollegani tuli sanomaan, että hänen asiakkaansa olivat valittaneet jo pariin otteeseen, etteivät he kuule ruotsalaista opasta, koska minun kantava ääneni peittää kaiken muun alleen.

Pyysin kollegaani sanomaan heille vitsillä, että minun on ollut pakko oppia pitämään kovaa ääntä, jotta saan itseni kuuluviin kymmenen veljen kanssa. Tämä ei tietenkään pitänyt paikkaansa. Ruotsalaisopas piti sitä kuitenkin hyvänä juttuna ja meni sanomaan sen omille asiakkailleen, jotka suhtautuivat sen jälkeen huomattavasti ymmärtäväisemmin metelöintiini.

Hengenpelastaja

Kreikassa lomaillut vanhempi pariskunta halusi vuokrata pyörät ja ajaa niillä läheiselle rannalle. Ajattelin, että onpa mukavaa, että vielä siinä iässä jaksoivat olla niin aktiivisia. Toivottelin heille mukavaa rantapäivää ja lähdin jatkamaan omia töitäni.

Illalla kollegani kertoi, että iäkäs nainen oli rannalla saanut sairauskohtauksen uidessaan ja mennyt tajuttomaksi. Paikallinen mies oli onnistunut pelastamaan naisen vedestä ja elvyttänyt hänet. Arvasin heti, että kyseessä oli sama pyöräilevä pariskunta, jonka olin aamulla tavannut.

Päätin työpäiväni päätteeksi käydä katsomassa heitä sairaalassa. He olivat hyvin kiitollisia käynnistäni ja olisivat halunneet kovasti tavata myös miehen, joka oli pelastanut naisen hengen. Seuraavana päivänä kuulin, että pelastaja oli tullut etsimään naista ja vieraillut perheensä kanssa heidän luonaan sairaalassa. Perheistä tuli keskenään hyviä ystäviä.

Kaaos kentällä

Kesällä 2016 Turkissa olleen vallankaappausyrityksen jälkeen turvatarkastuksia kiristettiin erityisesti lentokentillä. Jonot kentillä saattoivat olla useiden kilometrien pituiset, ja kaikki niistä eivät edes mahtuneet lentokenttäalueelle.

Tuolloin tilanne vaikutti hetkittäin jopa epätoivoiselta. Mietitytti, kuinka onnistuisimme saamaan kaikki asiakkaamme omille lennoilleen. Ruuhka koski kuitenkin muitakin kuin meitä, koska jokainen matkanjärjestäjä ja lentoyhtiö olivat kanssamme samassa tilanteessa.

Jotkut pettyneet ja vihaiset matkustajat vaativat mahdottomia, mutta hieman rauhoituttuaan he tajusivat, että meilläkään ei aina ollut viimeisintä tietoa koneiden lähtöajoista. Lopulta kaikki asiakkaat pääsivät lähtemään alkuperäisillä lennoillaan, koska kaikki lennot olivat myöhässä.

Huoli asiakkaasta

Yksi työurani raskaimmista tapauksista on ollut Lanzarotella, jossa eräs asiakkaamme joutui äkillisesti sairaalaan tehohoitoon. Kävimme kollegoideni kanssa lähes päivittäin sairaalassa katsomassa häntä, veimme hänen puolisolleen ajanvietettä ja autoimme tulkkausta vaativissa asioissa.

Lopulta miesasiakas kuljetettiin takaisin Suomeen ambulanssilennolla. Hänen kohtalonsa jäi meille arvoitukseksi, emmekä saaneet koskaan tietää, kuinka hänelle lopulta kävi. Vaikka se jäikin hieman kaivelemaan, tiedämme tehneemme siinä tilanteessa parhaamme.

Pikkutytön unelma

Juttelin kerran erään perheen kanssa lentokentällä heidän lomakuulumisistaan. Sivusilmällä samalla näin, kuinka perheen 5-vuotias tyttö mittaili minua katseellaan. Tämän jälkeen hän kuiskasi äidilleen, että isona hänestäkin tulee matkaopas, koska silloin hänelläkin olisi pitkä tukka ja korkokengät.

Kokemuksistaan kertoivat TUIn matkaoppaat Mira Riikonen ja Gerly Kuutok.

Muita samankaltaisia

Jatketaan lomaunelmointia

Näinä aikoina on hyvä muistaa, että voimme edelleen jatkaa matkustelua – ajatuksissamme. Menneiden matkojen muistelu ja ihaniin lomahetkiin palaaminen luo uusia unelmia ja voimme mielissämme jo suunnitella tulevia lomamatkoja.
Noora Noora

Pakkauslista vaellukselle

Pakkauslista vaellukselle vaihtelee sen mukaan oletko menossa vaeltamaan Alpeille, kotimaan metsiin tai vaikkapa Cinque Terren rannikolle. Myös matkaseura ja matka-aika vaikuttavat tietysti: oletko lähdössä lasten kanssa vai ilman, päivän, kahden vai koko viikon vaellukselle? Tässä muutamia pakkausvinkkejä sujuvalle vaellusmatkalle.
SallaS SallaS

6 Instagram-ystävällistä hotellia kesälomalle

Liikaa ihmisiä kuvassa, varjoisat uima-altaat, puut peittävät merinäköalan... Ei näin. Nyt listaamme perhehotellit, joista saat täydelliset instakuvat. Jatka lukemista ja nappaa kesän hienoimmat kuvat.
SallaS SallaS

Lentäminen lapsen kanssa – hyödyllisiä vinkkejä

TUIlla työskentelevän Towen lapset ovat reissanneet äitinsä mukana jo parin kuukauden ikäisistä. Lentokoneessa on istuttu pidempiä ja lyhyempiä matkoja niin päivällä kuin yölläkin. Joskus, kun lapset ovat olleet kipeinä lennon aikana, matka on saattanut tuntua melkoisen pitkältä. Toisinaan sitten taas lento on sujunut kuin mukava ilta kotisohvalla. Tässä Towen omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia vinkkejä, joita voit soveltaa lennolla omien lastesi kanssa.
SallaS SallaS