Lentokoneruoka on monen tekijän taidonnäyte

Lentokone ei ole vain kulkuneuvo vaan myös omanlaisensa ravintola. Sadat ihmiset saavat lämpimän aterian eteensä yhtä aikaa yli kymmenen kilometrin korkeudessa lentävässä metallisylinterissä. Miten se oikein onnistuu? TUIn asiantuntija vastaa.

Lars Persson työskentelee tuotepäällikkönä kaikelle sille, mitä TUI Groupiin kuuluvien viiden lentoyhtiön koneissa tarjoillaan. Aiemmin hän vastasi pohjoismaisen TUI flyn aterioista. Vaikka lentoaterioista saattaa ajatella, että se ei nyt kovin paljoa voi vaatia - no, itse asiassa se vaatii paljon.

Lars Persson

Kaikkiaan TUI flyn eri reittejä varten on luotu yli 100 erilasta menua, Lars kertoo. Puolet niistä tulee lentoasemien lentokokeilta, mutta yhtä monta ateriaa lastataan kotimatkaa varten kyytiin maailman eri kolkista.

Päätättekö te itse kuitenkin ateriat myös paluulennolle?

- Totta kai, meidän matkustajistahan tässä on kyse. Kun vastaa lentokoneruuasta, täytyy matkustamista rakastaa. Työhön kuuluu aterioiden suunnittelua yhdessä kokkien kanssa Thaimaassa, Meksikossa, Kroatiassa, Kreikassa, Italiassa, Espanjassa, Mauritiuksella ja niin edelleen. Kokit esittelevät eri vaihtoehtoja, mutta me toimimme esimaistajana ja päätämme.

2016 TUI flyn lennoilla

...tarjoiltiin loman ensimmäinen ateria 1 239 165 asiakkaalle. Leipää kului 1 858 747 kappaletta. Keskimäärin leipää syötiin siis 1,49 per henkilö.

Mitä lentokoneateriaa suunnitellessa tulee ottaa huomioon?

- Ensinnäkin ateriatarjottimen tulee olla hyvinsuunniteltu kokonaisuus ja sopia jokaiseen makuun 12-100-vuotiaille (alle 12-vuotiaat saavat omat ruuat). Kokeilemme mielellämme uusia ruokatrendejä, mutta ruoka ei voi olla niin "kokeilevaa"että jotkut eivät pitäisi siitä. Kun loma alkaa, monet maistaisivat mielellään sellaisia ruokia, jota kohdemaassa syödään, mutta paluumatkalla syödään taas mieluiten tuttua kotiruokaa. Jopa lisukkeet täytyy vaihtaa. Jos esimerkiksi menolennolla on ollut pilahviriisiä ja tomaattisalsaa niin paluumatkalla sen sijasta on perunamuussia ja sokeriherneitä. Tietenkin myös jälkiruuat ja alkupalat vaihtuvat.

Ja se on sitten siinä?

- Ei aivan. Kun perusateria on löyty lukkoon, suunnitellaan kaksi erilaista juhla-ateriaa (lisämaksusta kuten yläkuvassa), kaksi kasvisvaihtoehtoja, kaksi vegaaniateriaa, kaksi lasten menua sekä gluteenittomat ja laktoosittomat vaihtoehdot. Pitkillä lennoilla kuten Thaimaahan ja Meksikoon, kaikki pitää tehdä tuplana, koska pitkillä lennoilla tarjoillaan kaksi ateriaa. Eli aika monta ateriakokonaisuutta siitä tulee.

Vuosittain TUI flyn lennoilla

... kyytiin lastattiin 58 974 sitruunaviipaletta ja 54 tonnia jääpaloja. Lennoilla myytiin yhteensä noin 580 000 pulloa vettä, 600 000 tölkkiä virvoitusjuomia, 300 000 pulloa viiniä (18 cl) ja 200 000 tölkkiä olutta.

Onko totta, että lämmin lounas voidaan tarjoilla heti yhdeksältä aamulla?

- Kyllä, ja eikä se edes ole niin outoa kuin miltä se kuulostaa. Emme laske kellonaikaa, vaan "ruoka-aikaa". Aamulennoilla monet matkustajat ovat heränneet jo aamukolmelta tai -neljältä ja ovat ehtineet nauttia vain nopean aamiaisen kotona tai lentokentällä. Kun kone on ilmassa, herätyskellon pirahduksesta on voinut kulua jo viisi tai kuusi tuntia. Silloin maistuvat pannupihvi, röstiperunat ja punaviinikastike.

Entä ruuan maustaminen?

- Yritämme tavoitella keskiarvomakua, kuitenkin mausteilla, jotka parantavat ja korostavat raaka-aineiden makua ilman että herkimmät säikähtävät. Chili ja valkosipuli eivät todellakaan ole kiellettyjä, mutta niitä on käytettävä varoen. Ja korianteria emme käytä, koska monet pidä siitä.

Onko totta, että makuaisti muuttuu silloin kun on lentää?

- Kyllä, todellakin on. Se on outo, mutta tieteellisesti todistettu tosiasia. Makuhermot kutistuvat ja kolmasosa lakkaa toimimasta kokonaan lennettäessä. Sitä lentokokit yrittävät tasoittaa. Nyrkkisääntönä on, että lentokoneessa pitää käyttää kymmenen prosenttia enemmän suolaa ja mausteita kuin maan pinnalla. Jopa viinit voivat olla vahvempia, ja siksi niitä maistetaan ilmassa.

Lue lisää TUI flyn ja muiden lentoyhtiöiden lentoaterioista.

Muita samankaltaisia

Dreamliner. Pidempiä matkoja pienemmillä päästöillä.

TUIn pisimmillä lennoilla käytetään kaikkein energiatehokkaimpia lentokoneita. Dreamliner kuluttaa jopa 20 % vähemmän polttoainetta verrattuna saman kokoluokan muihin lentokoneisiin, mikä vähentää päästöjä merkittävästi. Olemme tutustuneet tarkemmin lentokoneeseen, jolla pääset talvella Thaimaahan, Vietnamiin ja Meksikoon.
Oona Oona

Kyproksen All Inclusive -hotellit

Oliiveja, halloumia, hummusta, tsatsikia, jogurtteja, leipää, hiiligrillattua lihaa…. Kyproksen keittiö on saanut vaikutteita Välimeren ja Lähi-idän maista. Kuvittele, miten helppoa olisi nauttia kaikkia näitä herkkuja, ilman huolta mitä se maksaa. Seuraavaksi esittelemme sinulle viisi hotellia, joissa tämä unelma voi toteutua! Näihin Kyproksen hotelleihin sisältyy aina All Inclusive.
Noora Noora

Lentäminen lapsen kanssa – hyödyllisiä vinkkejä

TUIlla työskentelevän Towen lapset ovat reissanneet äitinsä mukana jo parin kuukauden ikäisistä. Lentokoneessa on istuttu pidempiä ja lyhyempiä matkoja niin päivällä kuin yölläkin. Joskus, kun lapset ovat olleet kipeinä lennon aikana, matka on saattanut tuntua melkoisen pitkältä. Toisinaan sitten taas lento on sujunut kuin mukava ilta kotisohvalla. Tässä Towen omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia vinkkejä, joita voit soveltaa lennolla omien lastesi kanssa.
SallaS SallaS

Tunnetko nämä lentomatkustajatyypit?

Loma alkaa lennosta. Listasimme kuusi erilaista lentomatkustajatyyppiä – katso löydätkö itsesi tai ystäväsi joukosta!
Jaakko Jaakko